Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Σφίγγει ο στρατιωτικός κλοιός γύρω από το Ισραήλ

Σφίγγει ο στρατιωτικός κλοιός γύρω από το ΙσραήλΣφίγγει ο στρατιωτικός κλοιός γύρω από το Ισραήλ
ΠΗΓΗ

Η συριακή αεράμυνα πρόσφατα κατέρριψε ένα ισραηλινό F-16 που εκτελούσε αποστολή βομβαρδισμού ιρανικών στόχων στο συριακό έδαφος. Η κατάρριψη του F-16 είναι ένα δείγμα της καθοδικής πορείας του άστρου του Δαυίδ το τελευταίο διάστημα. Η απώλεια του μαχητικού ήταν ένα τεράστιο πλήγμα  για τις  ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, καθώς τραυμάτισε σοβαρά το έως τώρα «απαραβίαστο» της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό για το οποίο ανησυχεί ο στρατός του σιωνιστικού κράτους.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από την ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, η συριακή αεράμυνα πέραν του F-16 κατέστρεψε και 13 ισραηλινούς πυραύλους cruise από τους 18 που  κατευθύνονταν προς στόχους στο έδαφος της Συρίας. Οι πύραυλοι cruise είχαν εκτοξευτεί από ισραηλινά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τον λιβανέζικο εναέριο χώρο ο οποίος θεωρείται ασφαλής για την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, καθόσον ο Λίβανος μέχρι στιγμής δεν διαθέτει ικανή αεράμυνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το άστρο του Δαυίδ έχει σημαντικές απώλειες. Το 2006 οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την μαζική εκτόξευση πυραύλων της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο σε στόχους στο Ισραήλ. Η μαζική αυτή εκτόξευση πυραύλων ιρανικής κατασκευής ήταν τα αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό σιιτικών κατοικημένων περιοχών στην Βηρυτό. Η προσπάθεια των Ισραηλινών να επιτεθούν στην Χεζμπολάχ με χερσαίες δυνάμεις, κυρίως άρματα μάχης, κατέληξε σε αποτυχία και ο στρατιωτικά και τεχνολογικά προηγμένος σιωνιστής γίγαντας είχε υποστεί μια οδυνηρή ήττα από τους μαχητές αυτής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

Από το 2006 και μετά η Χεζμπολάχ έχει εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιο της (αντιαρματικοί, αντιαεροπορικοί πύραυλοι, πύραυλοι εδάφους-εδάφους, σύγχρονα μέσα επικοινωνίας), ενώ οι μαχητές της έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία από τον συμμοριτοπόλεμο της Συρίας στον οποίο συμμετείχαν στο πλευρό του Άσαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χεζμπολάχ έχει στην διάθεση της 100.000 πυραύλους εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς (περίπου 50 χλμ), βεληνεκές με το οποίο δύναται να στοχεύει πυκνοκατοικημένες περιοχές πέρα από τα λιβανέζικα σύνορα. Όμως δεν διαθέτει μόνο πυραύλους μικρού βεληνεκούς, αλλά και πυραύλους ιρανικής κατασκευής με τους οποίους δύναται να πλήξει στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους στην ενδοχώρα του Ισραήλ, όπως το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της περιοχής Ντιμόνα. Επίσης διαθέτει στο οπλοστάσιο της πυραύλους εδάφους-θαλάσσης κινεζικής κατασκευής  με τους οποίους μπορεί να πλήξει ισραηλινές υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και ισραηλινά πολεμικά πλοία που θα πλησιάσουν τις ακτές του Λιβάνου.

Οι ισραηλινοί ως ασπίδα στους πυραύλους εδάφους-εδάφους της Χεζμπολάχ διαθέτουν το σύστημα αεράμυνας  «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dom), το οποίο όμως κρίνεται ανεπαρκές καθώς δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε μαζικές επιθέσεις, υπολογίζεται ότι σε περίπτωση σύρραξης η Χεζμπολάχ αναμένεται να εκτοξεύει καθημερινά 1.000 πυραύλους, κυρίως μικρού βεληνεκούς. Σύμφωνα με έρευνα του εμπειρογνώμονα καθηγητού του MIT Theodore Postol, το σύστημα «Iron Dome» στις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις της παλαιστινιακής Χαμάς κατάφερε να εξουδετερώσει μόλις το 5% των επιθέσεων.

Πέραν αυτών των προβλημάτων διαφαίνεται ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει απολέσει πλέον την κυριαρχία της στον εναέριο χώρο της Συρίας. Αυτό οφείλεται στην ρωσική στρατιωτική βοήθεια προς την Δαμασκό, μια βοήθεια που μετατόπισε και τροποποίησε θεμελιωδώς το στρατιωτικό ισοζύγιο. Αυτή η μετατόπιση θα γίνει πολύ αισθητή μετά την οριστική λήξη του συμμοριτοπολέμου, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας θα έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν περισσότερο με τους Ισραηλινούς. Η μετατόπιση του στρατιωτικού ισοζυγίου έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς αυτή την περίοδο δημιουργείται στην Συρία ένα ενοποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας.

Με αυτό το ενοποιημένο σύστημα διασφαλίζεται η τεχνική σύνδεση των ραντάρ αναγνώρισης που έχουν στις βάσεις τους στην Συρία οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις με τα ραντάρ των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Τουτέστιν όλες οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στον εναέριο χώρο της Συρίας, και πέραν αυτού, θα είναι κοινές και από κοινού αντιμετωπίσιμες. Είναι επίσης γνωστό ότι στα συριακά συμπλέγματα αεράμυνας ενσωματώνονται Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που εκπαιδεύουν τους Σύριους συναδέλφους τους στις διαδικασίες και στον σύγχρονο εξοπλισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ισραηλινούς να επιτεθούν σε ένα σύμπλεγμα αεράμυνας, διότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επίθεση εναντίον Ρώσων στρατιωτών με ανοικτά τα επακόλουθα. Ήδη ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να μην προβεί σε ενέργειες που θα έθεταν σε κίνδυνο ρωσικές ζωές.

Ο στρατιωτικός κλοιός αποτελούμενος από την Χεζμπολάχ, την Συρία και το Ιράν σφίγγει γύρω από το Ισραήλ, το οποίο έσπειρε θύελλες στην Μέση Ανατολή και πλέον ήρθε  η ώρα του θερισμού για αυτό το σιωνιστικό κράτος.