Το Ισραήλ αυτοανακηρύχθηκε «εβραϊκό κράτος» και διώκει τους άραβες! Απόλυτη σιωπή από τους «αντιρατσιστές»…


Το Ισραήλ αυτοανακηρύχθηκε «εβραϊκό κράτος» και διώκει τους άραβες! Απόλυτη σιωπή από τους «αντιρατσιστές»…Το Ισραήλ αυτοανακηρύχθηκε «εβραϊκό κράτος» και διώκει τους άραβες! Απόλυτη σιωπή από τους «αντιρατσιστές»…
ΠΗΓΗ

Για μια ακόμη φορά, το κράτος του Ισραήλ φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όλους εκείνους που παριστάνουν τόσο επιλεκτικά τους «ανθρωπιστές» και τους «αντιρατσιστές» ώστε να ανακαλύπτουν παντού (και ιδίως στην Ελλάδα…) «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «ρατσισμό» εκτός από εκεί…

Η Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ενέκρινε σήμερα έναν νόμο που ορίζει ότι μόνο στους Εβραίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χώρα, κάτι που μέλη της αραβικής μειονότητας αποκάλεσαν ρατσιστική απόφαση που μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς απαρτχάιντ.

Ο νόμος περί «εβραϊκού έθνους-κράτους», υπέρ του οποίου είχε ταχθεί η δεξιά κυβέρνηση, εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά, ενώ δύο από τα 120 μέλη του ισραηλινού κοινοβουλίου απείχαν, έπειτα από πολύμηνες πολιτικές αντεγκλήσεις. Ορισμένοι ισραηλινοί Άραβες βουλευτές φώναζαν κι έσχιζαν αντίγραφα του κειμένου μετά την ψηφοφορία. «Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του Σιωνισμού και στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ», ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον των κοινοβουλευτικών μετά το πέρας της διαδικασίας.

Ο νόμος, που κάθε άλλο παρά έχει απλά συμβολική σημασία, εγκρίθηκε λίγο καιρό μετά την 70ή επέτειο από την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ορίζει πως «το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του Εβραϊκού λαού και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση σε αυτό». Ο νόμος καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή, υποβαθμίζοντάς τη σε ένα «ειδικό καθεστώς», επιτρέποντας πάντως τη συνέχιση της χρήσης της σε κάποιους κρατικούς θεσμούς. Οι Ισραηλινοί Άραβες αριθμούν περίπου 1,8 εκατ., είναι περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ (9 εκατ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες εκδοχές του κειμένου ήταν ακόμα πιο ακραίες: επικριτές του εντός κι εκτός χώρας είχαν επισημάνει πως προωθούσε ανοιχτά διακρίσεις σε βάρος των Ισραηλινών Αράβων, που καταγγέλλουν εδώ και χρόνια πως αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι διατάξεις του νόμου που απαλείφθηκαν από το τελικό κείμενο, έπειτα από σφοδρή μάχη που συνεχιζόταν ως την τελευταία στιγμή, και μόνο έπειτα από ενστάσεις που πρόβαλαν ο πρόεδρος της χώρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, προέβλεπαν την εγκαθίδρυση αποκλειστικά εβραϊκών κοινοτήτων και έδιναν τη δυνατότητα στα δικαστήρια να αποφαίνονται με βάση το εβραϊκό θρησκευτικό κι εθιμικό δίκαιο, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπήρχαν νομικά προηγούμενα. Αντ’ αυτών των διατάξεων, προωθήθηκε μια αρκετά πιο αόριστη διατύπωση. Το κείμενο αναφέρει πως το κράτος «βλέπει την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών ως εθνική αξία» και άρα θα «ενεργήσει για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την εγκαθίδρυσή τους».

Ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις των πιο επίμαχων διατυπώσεων όμως, οι επικριτές της δεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης επισημαίνουν πως ο νόμος θα βαθύνει κι άλλο το αίσθημα αποξένωσης της αραβικής μειονότητας. «Σας ανακοινώνω με σοκ και θλίψη τον θάνατο της δημοκρατίας», δήλωσε ο Άχμεντ Τίμπι, Άραβας κοινοβουλευτικός, σε δημοσιογράφους. Ο Νετανιάχου υπερασπίζεται τον νόμο. «Θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τα αστικά δικαιώματα στη δημοκρατία του Ισραήλ, αλλά η πλειοψηφία έχει επίσης δικαιώματα και η πλειοψηφία αποφασίζει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. «Η απόλυτη πλειοψηφία θέλει να εξασφαλιστεί ο εβραϊκός χαρακτήρας του κράτους μας για γενεές και γενεές», πρόσθεσε.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το 20% των πολιτών του Ισραήλ αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ίσως και ακόμη χειρότερα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν στην Ελλάδα ψηφιζόταν ένας ανάλογος νόμος για «ελληνικό Έθνος-Κράτος», με όλα τα παρεμφερή, τι θα γινόταν. Οι «ανθρωπιστές», που τώρα σιωπούν χαρακτηριστικά για τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ, θα έβγαιναν όπως οι νταβρατισμένοι κεραμιδόγατοι του χειμώνα και θα έσκουζαν για την «ρατσιστική πολιτική» του Ελληνικού Κράτους. Το γιατί έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν είναι καθόλου δύσκολο να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε…