Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Smiley face

Απαγορεύσεις εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων στη Ρωσία

Απαγορεύσεις εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων στη Ρωσία

Απαγορεύσεις εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων στη Ρωσία

Απαγορεύσεις εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων στη Ρωσία

Οι ρωσικές Αρχές διακόπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 την εισαγωγή προϊόντων από την Ουκρανία, όπως ανέφερε η ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλουκάεφ. Σύμφωνα με αυτόν, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την αντίδραση στην έναρξη ισχύος του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, βάσει της οποίας στη χώρα αυτή θα διατίθενται αδασμολόγητα πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο υπουργός, η Ρωσία δεν έλαβε τελικά εγγυήσεις ότι δεν θα επανεξάγονται τα προϊόντα από την ΕΕ. «Είμαστε υποχρεωμένοι μονομερώς να προστατεύσουμε την αγορά μας από την ανεξέλεγκτη πρόσβαση εμπορευμάτων μέσω της τελωνειακής περιοχής της Ουκρανίας από τρίτες χώρες, και πρωτίστως από τις χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2014 η Ρωσία, σε απάντηση στις αντιρωσικές κυρώσεις, απαγόρευσε την εισαγωγή τροφίμων από την ΕΕ. Όπως ανέφερε ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρίας Premier, Σεργκέι Ίλιν, «θα ήταν αρκετά παράξενο να υπάρχουν ελεύθερα εμπορικά σύνορα με ένα κράτος, το οποίο έχει τέτοια σύνορα με χώρες που εμπίπτουν σε εμπάργκο στη Ρωσία».
Τι απαγορεύτηκε

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας, της βασικής αρχής που ρυθμίζει τη μετακίνηση εμπορευμάτων μέσω των ρωσικών συνόρων, οι ουκρανικές εισαγωγές μέσα στους 9 μήνες του 2015, είχαν ήδη μειωθεί πάνω από το διπλάσιο και η αξία τους ήταν 4,2 δισ. δολάρια, αποτελώντας το 3,2% από το σύνολο των εισαγωγών στη Ρωσία. Συγκριτικά, την ίδια περίοδο οι εξαγωγές των ρωσικών εμπορευμάτων ήταν 6,6 δισ. δολάρια. Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, λόγω των περιοριστικών αυτών μέτρων οι ουκρανοί προμηθευτές μπορεί να χάσουν το 2016 περίπου 600 εκατ. δολ.

Μεντβέντεφ: Η ουκρανική κυβέρνηση μάχεται κατά του λαού της

Σήμερα, η ροή των προϊόντων και στις δυο πλευρές των συνόρων είναι μειωμένη σημαντικά, αναφέρει ο επικεφαλής της διεύθυνσης ανάπτυξης εργασιών της επενδυτικής εταιρίας Freedom Finance, Γκεόργκι Βάσενκο. Κατά τον ίδιο, στις ρωσικές εισαγωγές κυριαρχούν βιομηχανικά προϊόντα, όπως μηχανήματα και εξοπλισμός, οχήματα, μέταλλα και χημικά προϊόντα.
Οι κύριες συνέπειες

Ο οικονομικός αναλυτής του επενδυτικού χόλντινγκ Finam, Τιμούρ Νιγκματούλιν, αναφέρει ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από τον Ιανουάριο ως το Σεπτέμβριο ήταν θετικό για τη Ρωσία κατά 2,386 δισ. δολ., δηλαδή η χώρα εξήγαγε περισσότερο από όσο εισήγαγε». Ο ίδιος θεωρεί ότι το εμπάργκο στις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων θα οδηγήσει σε αισθητή αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών για τη Ρωσία, και θα έχει θετικό αντίκτυπο στη δυναμική του ΑΕΠ. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα θα πληγούν και οι δυο οικονομίες εξαιτίας της σταδιακής εξασθένησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους εξαρτώμενους από το εξωτερικό εμπόριο κλάδους, αναφέρει.
Απαγορεύσεις εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων στη Ρωσία
Σαμποτάζ ακραίων Ουκρανών εθνικιστών βυθίζει την Κριμαία στο σκοτάδι

Ο Σεγκέι Ίλιν τονίζει ότι «οι συνέπειες εδώ αναμφίβολα θα είναι βαρύτερες για την Ουκρανία καθώς ο όγκος του εμπορίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία είναι μεγαλύτερος από ό,τι της Ρωσίας με την Ουκρανία». Σύμφωνα με τον Νιγκματούλιν, το εμπάργκο στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων θα δημιουργήσει ζημιά σε πολλούς μεγάλους παραγωγούς των βορειοανατολικών περιοχών, επειδή «αυτοί θα υποχρεωθούν να πωλούν τα προϊόντα στην τοπική αγορά σε τιμές κόστους παραγωγής, ωστόσο, αυτό θα έχει θετική μακροοικονομική επίδραση στην ουκρανική οικονομία λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού του καταναλωτικού πληθωρισμού».

Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της ζήτησης ουκρανικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της συσκευασίας στη ρωσική γλώσσα, αρκετές ουκρανικές εταιρίες δεν θα είναι σε θέση να στραφούν σε άλλες αγορές και θ’ αναγκαστούν να φύγουν εντελώς από την αγορά, αναφέρει ο Νιγκματούλιν. Ο ίδιος προσθέτει πάντως ότι το εμπάργκο στα ουκρανικά προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας θα οδηγήσει σε μια μικρή επιτάχυνση του ετήσιου καταναλωτικού πληθωρισμού στη Ρωσία.

http://gr.rbth.com/business/2015/12/01/apagoreyseis-eisagogon-oykranikon-proionton-sti-rosia_546163