Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της και στην Αίγυπτο

Η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της και στην ΑίγυπτοΗ Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της και στην Αίγυπτο

Η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της και στην Αίγυπτο

Η Ρωσία μετά την στρατιωτική της παρουσία στην Συρία, η οποία οδηγεί στην εξουδετέρωση και στον αφανισμό των μισθοφόρων των ΗΠΑ, συνεχίζει να επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της και σε άλλα κράτη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ρωσία πιστεύει ότι τα γεωπολιτικά δεδομένα είναι κατάλληλα για την αναζωπύρωση και εμβάθυνση της εξωτερικής της πολιτικής και της παρουσίας της στην Αίγυπτο, η οποία επί εποχής Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ είχε στενότατους δεσμούς με την τότε Σοβιετική Ένωση.

Για την Αίγυπτο, όπως εξ άλλου για την Συρία και το Ιράν, η μετασοβιετική Ρωσία είναι ο πλέον αξιόπιστος και συνεπής σύμμαχος που θα μπορούσε να έχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ρωσία με τις διπλωματικές και στρατιωτικές της ενέργειες στην κρίση της Συρίας απέδειξε ότι είναι ένας σύμμαχος ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απειλές της ισλαμικής τρομοκρατίας και στην γεωπολιτική πίεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση και διάλυση των κρατικών οντοτήτων της περιοχής.

Η Ρωσία συγκρινόμενη με τις ΗΠΑ δείχνει ότι δίνει έμφαση στην ανεξαρτησία και στην ακεραιότητα αυτών των κρατών και στην κοσμική διακυβέρνηση τους.

Σαράντα τέσσερα χρόνια αφού ο τότε πρόεδρος Ανβάρ Σαντάτ εκδίωξε τους σοβιετικούς στρατιωτικούς συμβούλους από την Αίγυπτο, η μετασοβιετική Ρωσία επανέρχεται σε αυτή την χώρα και αναζωπυρώνει την παρουσία της.

Ο διάλογος προσέγγισης Μόσχας-Κάϊρου έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015 και φαίνεται ότι η Αίγυπτος θα αποτελέσει την τρίτη θύρα εισόδου της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή, μετά το Ιράν και την Συρία.

Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν ήδη αναθερμανθεί με τις πωλήσεις μεγάλου όγκου σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, ενέργειες οι οποίες είναι ενδεικτικές των προσπαθειών της Ρωσίας να δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση-λύση για τις ΗΠΑ ως εταίρος της Αιγύπτου.

Η Μόσχα θεωρεί την Αίγυπτο ως μια σημαντική περιφερειακή δύναμη και εκτιμά ότι η περίοδος που διανύουμε, μετά την αποτυχημένη και αιματηρή κατάληψη της εξουσίας από την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, κατάληψη η οποία εκπορεύτηκε από την Ουάσιγκτον δια μέσου του σχεδίου «αραβική άνοιξη», είναι κατάλληλη για την αναβίωση της μετασοβιετικής ρωσικής παρουσίας σε αυτή την χώρα.

Το σημερινό καθεστώς της Αιγύπτου χρεώνει στις ΗΠΑ την υποστήριξη που παρείχαν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι και την αποσταθεροποίηση που έχει προκαλέσει η Ουάσιγκτον στην Λιβύη δια μέσου των ισλαμοσυμμοριτών της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που επηρεάζει τις δυτικές συνοριακές περιοχές της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος αντέδρασε στα αποσταθεροποιητικά σχέδια της Ουάσιγκτον υπογράφοντας εξοπλιστικές συμφωνίες με την Ρωσία αξίας 5 δις δολαρίων. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν 50 μαχητικά αεροσκάφη Mig-29M, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Buk-M2E (κατά ΝΑΤΟ SA-17 Grizzly), αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-300 VM (κατά ΝΑΤΟ SA-23 Gladiator/Giant) και 46 μαχητικά ελικόπτερα Ka-52K.

Είναι βέβαιο ότι οι αυτές οι εξοπλιστικές συμφωνίες θα οδηγήσουν σε στενότερη συνεργασία Μόσχας-Κάϊρου και σε ώθηση της παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση του στρατηγού αλ Σίσι έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει μια ναυτική βάση για τον ρωσικό πολεμικό στόλο, ενώ ο Πούτιν έχει εκφράσει την άποψη ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να διατηρήσει μια μόνιμη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η ναυτική βάση της Ταρτούς στην Συρία δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη για τα φιλόδοξα γεωστρατηγικά σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι το λιμάνι της Ταρτούς λόγω αβαθών νερών δεν είναι κατάλληλο για μεγάλα πολεμικά πλοία, κάτι στο οποίο μπορούν να ανταποκριθούν τα λιμάνια της Αιγύπτου στις μεσογειακές ακτές, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον δαπανηρές επεκτάσεις και κοστοβόρα έργα.

Μια ναυτική εγκατάσταση στην Αίγυπτο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το ρωσικό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και τους συμβούλους που θα βοηθήσουν στην τεχνική υποστήριξη των ρωσικών οπλικών συστημάτων που προμηθεύεται η Αίγυπτος.

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας-Αιγύπτου φαίνεται ότι ευδοκιμεί και δημιουργεί τοιουτοτρόπως τις βάσεις για μια μακρόχρονη και ουσιαστική σχέση χωρίς σημαντικές διαταραχές όπως στο παρελθόν.

Για την Ρωσία η Αίγυπτος είναι μετά την Συρία μια δεύτερη ευκαιρία για να αυξήσει την περιφερειακή της παρουσία στην Μέση Ανατολή και την γεωπολιτική της ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-rwsia-meta-thn-suria-epekteinei-thn-epirroh-ths-kai-sthn-aigupro#ixzz4GYW6gsEO