Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Λευκορωσία η νέα Ουκρανία.

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Λευκορωσία η νέα Ουκρανία.Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Λευκορωσία η νέα Ουκρανία.Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας

geopolitics.com.gr
Η Λευκορωσία είναι μία χώρα 9.500.0000 κατοίκων περίπου, με νόμισμα το λευκορωσικό ρούβλι. Επίσης χαρακτηρίζεται απο τους δυτικούς προπαγανδιστές ως η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης και ως το τελευταίο απολίθωμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης απόλυτα φίλα προσκείμενο προς τη Ρωσία… ωστόσο εδώ και ένα χρόνο το τελευταίο που αφορά τις φιλικές σχέσεις Μόσχας και Μινσκ έχει αρχίσει να αναθεωρείται.

Είναι πλέον κοινή θέση των διπλωματικών κύκλων πως το Μινσκ, αποφεύγει να στηρίξει τη Μόσχα στα ζητήματα της Ουκρανίας και της Συρίας. Μάλιστα η απεγνωσμένη προσπάθεια επιβίωσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας οδήγησε το Μινσκ ακόμα και στην προσέγγιση της Ουκρανίας, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε στις 07-12-2015 όταν και παρουσιάστηκε το ουκρανικής κατασκευής θωρακισμένο όχημα Varta. Τότε, ο ουκρανός ΥΠΑΜ είχε αποκαλύψει πως το εν λόγω όχημα ολοκληρώθηκε με την σχεδιαστική βοήθεια λευκορώσων μηχανικών. Αυτό από μόνο του αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το ανωτέρω οπλικό μέσο εξειδικεύεται στην καταστολή ένοπλων ομάδων και ανταρτών εντός αστικού περιβάλλοντος, δηλαδή εναντίον των ρωσόφωνων αντικαθεστωτικών.

Στην ανωτέρω συνεργασία ήρθε να προστεθεί αργότερα η άρνηση του Υπουργού Άμυνας της Λευκορωσίας ώστε να παράσχει διπλωματική αρωγή στη διένεξη Ρωσίας – Τουρκίας σχετικά με την κατάρριψη του Su-24. Τελικά οι δύο χώρες φαίνεται πως βρήκαν τον κοινό τόπο προσέγγισης, αλλά από αυτή την ιστορία έμειναν οι έμμεσες προειδοποιήσεις της Ρωσίας, προς το Μινσκ, μέσω επικριτικών δημοσιευμάτων στην Eurasia Daily, σχετικά με την πολιτική της χώρας στα θέματα της Συρίας και της Ουκρανίας, από κύκλους φίλα προσκείμενους στη ρωσική κυβέρνηση.

Το Μινσκ είχε σημαντικούς λόγους να μη συμπράξει με τη Ρωσία, οικονομικούς αλλά κυρίως και πολιτικούς. Εν ολίγοις ο Alexander Grigoryevich Lukashenko επιχειρεί σταδιακά να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του νοσταλγού της σοβιετικής ένωσης (σ.σ. ανακοίνωση του State Department to 2004) και να καταφέρει να άρει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από το 2006 από Η.Π.Α. και Ε.Ε. για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανωτέρω προσπάθεια του λευκορώσου Προέδρου έφερε τη Ρωσία στο σημείο να εντάσσει το Μινσκ στον άξονα Ουκρανία – Τουρκία – Κατάρ, μέσω του οποίου εξοπλίζεται το DAESH. Αν και κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται υπερβολικό, η Ρωσία ήθελε να καταδείξει τοιούτο τρόπο την αμυντική συνεργασία με το Κίεβο, η οποία, απέφερε εντός ενός έτους $90-$100 εκ. χωρίς να υπολογίζεται, σε αυτό το ποσό, η πώληση καυσίμων, η οποία μόνο στον τομέα των αεροπορικών καυσίμων έχει ανέλθει από 0% πριν την εμφύλια σύρραξη της Ουκρανίας, σε 45%. Το 2015 η αύξηση των εξαγωγών αμυντικού υλικού ανήλθε σε 210%, ενώ η αμυντική συνεργασία φαίνεται, πέραν της κατασκευής του θωρακισμένου οχήματος Varta και από την πώληση των εκτοξευτών του αντιαρματικού πυραύλου Stugna – P προς την Ουκρανία από την εταιρεία Peleng της Λευκορωσίας.

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος Νο1: Λευκορωσία η νέα Ουκρανία. – Εικόνα1
Stugna-P anti-tank guided missile. Η Ουκρανία κατασκευάζει μόνο τον αντιαρματικό πύραυλο προς αντικατάσταση των σοβιετικής σχεδίασης 9Μ117 Bastion. Οι φορείς εκτόξευσης παραδίδονται από την εταιρεία Peleng της Λευκορωσίας.

Τα οικονομικά ανταλλάγματα για τη μεταστροφή πολιτικής της Λευκορωσίας δεν είναι τέτοια, ώστε να δικαιολογούν το ρίσκο που εμπεριέχεται σε αυτή. Αντιθέτως, η βελτίωση των σχέσεων, κυρίως με την Ε.Ε,. είναι στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και τα δρώμενα στο Donbas. Η αλλαγή αυτή δεν έγινε ξαφνικά. Η Λευκορωσία επιχείρησε αρκετές φορές να κερδίσει οφέλη από την φιλία της με τη Μόσχα, αλλά η οικονομική κατάσταση της τελευταίας και η ανάγκη ταχείας ανάπτυξης των υποδομών και της τεχνογνωσίας της δεν επέτρεπε επενδύσεις στο εξωτερικό, στο επίπεδο που ονειρευόταν το Μινσκ. Οι προσπάθειες, του 2010, για κοινή γραμμή παραγωγής αεροσκαφών στη Λευκορωσία έπεσαν στο κενό, δείχνοντας στον λευκορώσο Πρόεδρο ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα περισσότερο από το Κρεμλίνο. Και η λίστα με τις προτάσεις αμυντικής συνεργασίας ξεκινά από ακόμα παλαιότερα, ήτοι από το μακρινό 2000 (κοινή παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων Iskander, του Α/Α οπλικού συστήματος Tor και των εκτοξευτών των διηπειρωτικών πυραύλων Topol), ωστόσο η Ρωσία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε.

Η έλλειψη πνεύματος συνεργασίας από τη Ρωσία έστρεψε το ενδιαφέρον της Λευκορωσίας προς την Κίνα και την Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τότε πρόεδρος της επιτροπής διαπραγματεύσεων για την μερική συμπαραγωγή των Iskander και Tor και μετέπειτα αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Στγος Piatro Rahazheuski, πλέον είναι διευθυντής του γραφείου της ουκρανικής Motor Sich στο Μινσκ. Η εν λόγω εταιρεία έχει εγκαθιδρύσει μονάδα επισκευής και συντήρησης ελικοπτέρων στην Orsha και σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξή της. Επιπλέον η Ουκρανία φαίνεται ότι επιθυμεί την μεταβίβαση τεχνογνωσίας προς το Μινσκ σε θέματα αεροναυπηγικής, κατασκευής αρμάτων και πυραύλων, τα οποία αποτελούν στρατηγικής σημασίας για τη Λευκορωσία, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τη Μόσχα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Λευκορωσία διακινδυνεύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, όχι τόσο λόγω οικονομικών ανταλλαγμάτων από την Ουκρανία ή από συντηρητικά αραβικά καθεστώτα της Μ. Ανατολής, όσο λόγω της ανάγκης που νοιώθει για προσέγγιση των αντιπάλων της Μόσχας, φοβούμενη τη ριζοσπαστική εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου. Η λογική υποτέλειας στη σχέση Μόσχας – Μινσκ αντί της λογικής συνεργασίας φαίνεται πως σπρώχνει τη Λευκορωσία ακόμα περισσότερο στην αγκαλιά της Δύσης.

Αυτό φάνηκε στις 20-10-2016, όταν Λευκορωσία και ΗΠΑ υπέγραψαν στην Washington -κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ εκπροσώπων των 2 πλευρών- σχέδιο ανάπτυξης της διµερούς στρατιωτικής συνεργασίας για το 2017, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι περιλαμβάνεται σε αυτό. Της ανωτέρω συμφωνίας είχε προηγηθεί επίσκεψη (18/10/16), στη Λευκορωσία, της αμερικανίδας BRIDGEΤ BRINK, Αναπληρώτριας ΥΦΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Στην εν λόγω επίσκεψη συναντήθηκε επίσης με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη της Αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είχε βρεθεί στη χώρα και τον περασμένο Μάιο.

Αν και η Washington συνεχίζει να πιέζει το Minsk για βελτίωση της κατάστασης στο θέμα της Δημοκρατίας, παρέτεινε την αναστολή κυρώσεων κατά 9 λευκορωσικών ομίλων (ΒΕLSΗΙΝΑ, GRODNO AZOT, GRODNO KHIMVOLOKNO, LAKOKRASKA, NAFTAN, POLOTSK-FIBERGLASS, BELNEFTEKHIM, κ.ά.), επιδιώκοντας, όπως όλα δείχνουν, εξοµάλυνση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και συνεργασίας, μετά μάλιστα την περσινή επίσκεψη του Προέδρου LUKASHENKO στις ΗΠΑ. Υπενθυµίζεται ότι εκτός από τις κυρώσεις του 2006 που επέβαλαν οι ΗΠΑ, από το 2008 κι έπειτα δεν έχει ορισθεί Πρέσβης τους στη χώρα. Βελτίωση σηµείωσαν πάντως και οι σχέσεις του Minsk με την Ευρώπη, ενώ χαρακτηριστική ήταν κι η αλλαγή στάσης στις πρόσφατες Εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Λευκορώσο ηγέτη, το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε σειρά διεθνών επαφών σε χώρες όπως η Κίνα, η Αρμενία και το Πακιστάν, προωθώντας συµφωνίες συνεργασίας προς ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομίας. Στο Πακιστάν µάλιστα λέγεται πως εξετάσθηκε το ζήτηµα της απόκτησης πυραυλικής τεχνολογίας, σε μία εποχή που το ίδιο απειλεί με πυρηνικό ολοκαύτωμα την περιοχή, λόγω των διαφορών του με την Ινδία. Ίσως το Μινσκ αποτελέσει για άλλη μία φορά την λύση της Washington στην ενίσχυση της τρομοκρατίας, με σοβιετικής τεχνολογίας εξοπλισμό, με το Καπιτώλιο να έχει κρύψει έτι μία φορά τα ίχνη του στο έγκλημα…