«Απ’ το Βελιγράδι στο Donbass» συνέντευξη με Σέρβους εθελοντές


«Απ’ το Βελιγράδι στο Donbass» συνέντευξη με Σέρβους εθελοντές«Απ’ το Βελιγράδι στο Donbass» συνέντευξη με Σέρβους εθελοντές

ΠΗΓΗ

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, μεταφράσαμε και σας παραθέτουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης των Σέρβων Εθνικιστών και Εθνικοσοσιαλιστών που μάχονται στην Νέα Ρωσία στο πλευρό των Ρώσων αδερφών μας. Η συνέντευξη δόθηκε σε Ρωσική Εθνικιστική ιστοσελίδα στις 12 Ιανουαρίου 2015.

“Συνάντησα τα παιδιά το βράδυ της ημέρας επιστροφής τους από τα χαρακώματα της Νέας Ρωσίας. Ο μεγαλύτερος, ο Dusan, είχε επιστρέψει στην Μόσχα λίγο νωρίτερα, και συναντήθηκε το ίδιο πρωί με τους συμπολεμιστές του στον σταθμό. Το βράδυ δειπνήσαμε στη Μόσχα σε ένα ήρεμο μικρό εστιατόριο, όπου κατέγραψα αυτή τη συνέντευξη. Σκέψεις, συναισθήματα και συλλογισμοί από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κρατήσει στα χέρια τους το όπλο και που μέχρι χθες ρίσκαραν τη ζωή τους.

–Καταρχάς σας καλωσορίζω στην Μόσχα. Χαίρομαι που επιστρέψατε σώοι. Δεύτερον, σας ευχαριστώ εκ μέρους του διόλου αδιάφορου για την στάση σας και για την ετοιμότητά σας να πεθάνετε για τα πιστεύω σας, Ρωσικού λαού. Το εκτιμούμε και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ας αρχίσουμε με κάποιες πληροφορίες για σας. Πώς λέγεστε, από πού είστε και πόσων ετών είστε;

-Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και το θερμό καλωσόρισμα. Λέγομαι Stephane, είμαι 27 ετών, είμαι από το Βελιγράδι (Σερβία). Είμαι οπαδός της ομάδας Rad Βελιγραδίου.

-Γεια σε όλους. Κι εγώ λέγομαι Stephane, είμαι 22 ετών. Είμαι κι εγώ από το Βελιγράδι, οπαδός της Rad.

-Εγώ είμαι ο μεγαλύτερος της παρέας. Λέγομαι Dusan κι είμαι 36 ετών. Είμαι κι εγώ από το Βελιγράδι και στηρίζω την Partizan.

–Γνωριζόσασταν από πριν ή γνωριστήκατε στη Νέα Ρωσία;

Stephane (27): Εγώ είχα γνωρίσει τον Stephane σε κάποια εκδρομή. Με τον Dusan γνωριστήκαμε στη Νέα Ρωσία. Υπηρετούσαμε στην ίδια μονάδα.

-Πείτε μας πώς συνέβη. Ζούσατε ήρεμα στο Βελιγράδι και μια ωραία πρωία αποφασίσατε να συμμετάσχετε στον πόλεμο στην Νέα Ρωσία; Γιατί; Είχατε προηγούμενη στρατιωτική υπηρεσία;

Stephane (27): Ναι. Εγώ είχα υπηρετήσει στον Σερβικό στρατό, αλλά όχι επαγγελματικά. Ήταν εξάμηνη στρατιωτική θητεία. Υπηρέτησα την τελευταία υποχρεωτική θητεία του τακτικού στρατού. Την επόμενη χρονιά ο Σερβικός στρατός έγινε μισθοφορικός και τώρα απασχολεί μόνο συμβασιούχους και επαγγελματίες.

Stephane (22): Εγώ δεν είχα κάποια στρατιωτική θητεία και πριν τη Νέα Ρωσία δεν είχα πιάσει όπλο στο χέρι.

Dusan: Εγώ είχα συμμετάσχει στον πόλεμο στο Kosovo. Έζησα όλον τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας από την πρώτη μέρα της έναρξής του. Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος που ζω.

-Και πως αποφασίσατε να πολεμήσετε για τη Νέα Ρωσία; Πότε το σκεφθήκατε;

Stephane (27): Βασικά, είναι πολύ απλό. Είμαστε ακτιβιστές του Εθνικιστικού Σερβικού κινήματος “Σερβική Δράση”. Είμαστε εθνικιστές, παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις, για ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Για εμάς, η βοήθειά μας στους Ορθόδοξους Ρώσους αδερφούς μας είναι αυτονόητη. Οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένως βοηθήσει τους Σέρβους και για εμάς δεν υπήρχε ερώτημα. Για παράδειγμα, ο Igor Strelkov πολέμησε εθελοντικά για εμάς στο Κόσοβο. Επίσης, ο ηγέτης του οργανισμού “Μέτωπο του Κοσόβου”, Alexander Kravchenko, ήταν εθελοντής στο Κόσοβο και στη Βοσνία. Αυτοί οι δύο είναι πολύ δημοφιλείς στη Σερβία, αλλά εκτός αυτών πολλοί άλλοι Ρώσοι ρίσκαραν τη ζωή και τη μοίρα τους σε εκείνον τον πόλεμο αγωνιζόμενοι για τη Σερβία. Νιώθουμε υπόχρεοι απέναντί τους, επομένως θέλουμε να πολεμήσουμε για τη Νέα Ρωσία.

Dusan: Προσωπικά δεν ανήκω σε κάποια οργάνωση. Είμαι απλός πατριώτης για τη χώρα μου. Όταν ήμουν στον πόλεμο, πριν από 15 χρόνια, είδα πολλούς Ρώσους εθελοντές. Πολέμησα πλάι τους. Γνωρίστηκα με τον Strelkov και πολλούς άλλους. Είναι χρέος μου προς όλους αυτούς. Τότε, μας βοήθησαν να υπερασπιστούμε τη Σερβία. Σήμερα, βοηθάμε εμείς τη Νέα Ρωσία.

-Πότε πήρατε την απόφαση;

Stephane( 27): Όταν έγιναν γνωστά τα επεισόδια στην Maidan και όταν οι Ukra άρχισαν να πυροβολούν τους Ρώσους αδερφούς μας στο Donbass, ήθελα με μιας να πάω εκεί αλλά δεν ήξερα πώς. Δεν ήξερα κανέναν εκεί. Κάποια στιγμή ο φίλος μου ο Stephan μού τηλεφώνησε και μου είπε ότι κι εκείνος ήθελε να πάει στον πόλεμο.

Stephane (22): Γνώριζα έναν από τους επικεφαλής του διεθνούς τάγματός μας στη Νέα Ρωσία και μέσω εκείνου βρήκα τους απαραίτητους συνδέσμους. Έτσι πραγματοποιήθηκε το ταξίδι μας. Φθάσαμε στη Νέα Ρωσία μόλις τον Οκτώβριο.

«Απ’ το Βελιγράδι στο Donbass» συνέντευξη με Σέρβους εθελοντές 2Dusan: Εγώ έφθασα πριν τους μικρούς, στις αρχές του Σεπτέμβρη.

-Dusan, ως πιο έμπειρος, μπορείς να συγκρίνεις αυτούς τους δύο πολέμους; Τι κοινά υπάρχουν μεταξύ του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας και του πολέμου της Νέας Ρωσίας; Σε τι διαφέρουν;

-Dusan: Ο πόλεμος της Νέας Ρωσίας μοιάζει πολύ με αυτόν της Γιουγκοσλαβίας. Το βασικό είναι ότι ο γείτονάς σου, με τον οποίο μέχρι χθες έκανες παρέα και έπινες καφέ, πυροβολεί εσένα κι εσύ εκείνον. Και, πάνω απ’ όλα, κανείς δεν το αντιλαμβάνεται καθώς αυτό συμβαίνει. Πολύ απλά, έχει ξεσπάσει πόλεμος κι εγώ πρέπει να σου επιτεθώ και το κάνω.

-Ναι, αλλά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας υπήρχε και ο θρησκευτικός παράγοντας. Οι Σέρβοι είναι Ορθόδοξοι, οι Κροάτες Καθολικοί και οι Αλβανοί Μουσουλμάνοι. Τώρα αυτό δεν ισχύει.

Dusan: Ναι. Κατά κύριο λόγο αυτή είναι η μόνη διαφορά. Όμως είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι και οι τρεις θρησκείες στην Γιουγκοσλαβία πολεμούσαν η καθεμία για την ίδια, υπερασπιζόμενες, πάνω απ’ όλα η καθεμιά τα συμφέροντά της.

-Θέλω πολύ να κατανοήσω το εξής: ο πόλεμος στη Σερβία είχε θρησκευτική χροιά; Το θρησκευτικό ζήτημα ήταν το βασικότερο σε εκείνον το πόλεμο;

Dusan: Οι Κροάτες ξεκίνησαν τον πόλεμο με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε και στην Νέα Ρωσία! Είναι σπουδαία αυτή η ομοιότητα. Όταν κατέρρευσε η Γιουγκοσλαβία οι Κροάτες αποφάσισαν ν’ απαγορεύσουν την Σερβική γλώσσα. Αντικατέστησαν το Κυριλλικό αλφάβητο με το λατινικό, μάς απαγόρευσαν να γράφουμε με τα Κυριλλικά. Απαγόρευσαν στους Σέρβους να είναι Σέρβοι. Είπαν επιτακτικά στους Σέρβους ότι είμαστε εθνική μειονότητα και ότι δεν το αξίζαμε αυτό ούτε εμείς ούτε οι Αλβανοί. Κι έτσι ξέσπασε πόλεμος. Αυτά τα ίδια συνέβησαν και στην Ουκρανία όταν ανέβηκε η Χούντα. Ακύρωσαν τη Ρωσική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα και ξεκίνησαν να καταπιέζουν τον Ρωσικό πληθυσμό.

Stephane (22): Ναι. Υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο που συσχετίζει αυτούς τους δύο πολέμους. Σε εκείνον τον πόλεμο οι Κροάτες και οι Αλβανοί βοηθήθηκαν από τους Σιωνιστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α. Με τον ίδιο τρόπο που τώρα βοηθούν τους Ουκρανούς με όπλα, εξοπλισμό, προσωπικό και χρήματα. Παρομοίως, οι Κροάτες ούρλιαζαν τότε ότι ήταν οι πατριώτες της Κροατίας κι ότι πολεμούσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της. Σήμερα η Κροατία είναι μέλος της Ε.Ε, ενώ η Σερβία δεν είναι. Σήμερα ο Azov, ο Δεξιός Τομέας και άλλοι Εθνικιστές ουρλιάζουν στην Ουκρανία ότι είναι οι γνήσιοι και ότι είναι Εθνικοσοσιαλιστές…

Stephane (27): …αλλά πολεμούν υπέρ της Ε.Ε και των Η.Π.Α! Οι απόλυτοι ηλίθιοι!

Stephane (22): Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που είμαστε εδώ. Εμείς είμαστε οι αληθινοί, εμείς είμαστε οι Εθνικοσοσιαλιστές και θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι οι πραγματικοί Ευρωπαίοι Εθνικιστές υποστηρίζουν τη Νέα Ρωσία και πολεμούν γι‘ αυτήν!

Stephane (27): Κι άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο. Στις αρχές του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας πολλοί Εθνικιστές Σέρβοι υποστήριζαν τους Κροάτες. Ως αποτέλεσμα της δυτικής προπαγάνδας είχαν πεισθεί ότι “οι Κροάτες πατριώτες πολεμούν τους Σέρβους Κομμουνιστές”. Το ίδιο συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία. Πολλοί Εθνικιστές, μπορώ με ασφάλεια να τους αποκαλέσω ηλίθιους, είναι πεπεισμένοι ότι ο “Εβραϊκός Τομέας” -Εβραϊκός, όχι Δεξιός– πολεμά για τα Εθνικιστικά ιδεώδη τους Ρώσους κομμουνιστές και τους “κουστουμάτους”. Θέλουμε να πούμε σε όλους αυτούς πως είναι ψέματα. Βρεθήκαμε στο μέτωπο κι εκεί γνωρίσαμε πάρα πολλούς Εθνικιστές, όχι μόνο Ρώσους, αλλά κι από άλλες χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία κλπ.

Κοίτα μας, όμως. Μοιάζουμε για κομμουνιστές; Φυσικά και όχι! Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο γι‘ αυτό.

«Απ’ το Βελιγράδι στο Donbass» συνέντευξη με Σέρβους εθελοντές 5Stephane (22): Θέλω να τονίσω άλλον έναν λόγο για τον οποίο είμαστε εδώ. Ήρθαμε για να πάρουμε γνώσεις. Είναι σημαντικό για εμάς να αποκτήσουμε στρατιωτική εμπειρία. Κάποια μέρα ο πόλεμος στη Σερβία θα ξεσπάσει ξανά είναι ζήτημα χρόνου. Όσοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία πιστεύουν ότι επικρατεί ηρεμία, είναι πολύ λάθος. Οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Κροατίας αρχίζουν να φθάνουν στα όρια. Και δεν είναι ζήτημα δεκαετιών, αλλά ετών, το πότε θα φουντώσει ξανά η φλόγα του πολέμου από την παραμικρή σπίθα. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Αυτή η στρατιωτική εμπειρία είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς.

Stephane (27): Τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν γρήγορα. Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, αλλά επίσης βλέπουμε ότι η Ρωσία δεν είναι επαρκώς δυνατή για να επηρεάσει αποφασιστικά. Πιστεύουμε ότι, όταν η Ρωσία γίνει αρκετά δυνατή, θα ηγηθεί όλων των εθνικιστικών και παραδοσιοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Εμείς οι Σέρβοι βλέπουμε τη Ρωσία ως τον μελλοντικό ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν πεθάνει η υπάρχουσα Ε.Ε -διότι σίγουρα θα πεθάνει- προβλέπουμε ότι η Ρωσία θα ηγηθεί της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα που θα ηγηθεί όλων των Ευρωπαϊκών Εθνών.
-Ας επιστρέψουμε στη Νέα Ρωσία. Πείτε μας πώς φτάσατε ως εκεί; Ταξιδέψατε από το Βελιγράδι ως τη Μόσχα. Μετά;

Stephane(22): Φτάσαμε ως τα σύνορα της Νέας Ρωσίας με λεωφορείο. Στα σύνορα μάς συνάντησαν κάποιοι που βοηθούν τους εθελοντές να φθάσουν με ασφάλεια στο μέτωπο. Μας μετέφεραν από τα σύνορα ως τη μεραρχία μας.

Stephane(27): Ενταχθήκαμε στον διεθνή λόχο της μεραρχίας Ghost του Mozgovoi. Ο Nikola Perovich ήταν ο διοικητής μας. Έχει Σερβική εθνικότητα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία. Ο ίδιος ο Mozgovoi μάς επισκέφθηκε λίγες φορές στη γραμμή του μετώπου, αλλά εμείς δεν τον γνωρίσαμε προσωπικά.

Stephane(22): Θέλω να τονίσω ότι δεν βλέπουμε τον Ουκρανικό λαό ως εχθρούς μας. Βλέπουμε εχθρούς στον Ουκρανικό στρατό διότι πολεμάει εναντίον μας. Όμως, ο απλός λαός μπορεί εύκολα να πέσει θύμα της προπαγάνδας. Εμείς αυτούς κριτικάρουμε. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες.

Stephane(27): Εδώ ο Ουκρανικός στρατός κι όλοι όσοι τον βοηθούν είναι άσπονδοι εχθροί μας. Πολεμούν για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Η μόνη ιδεολογία που έχει ο Ουκρανικός στρατός δεν είναι ούτε κάποιο είδος φασισμού, ούτε η δημοκρατία, αλλά καθαρός σωβινισμός. Οι Ukra μισούν τους Ρώσους κι ό,τι έχει σχέση με τη Ρωσία. Παρομοίως και οι Κροάτες μισούν βλακωδώς τους Σέρβους. Στη Σερβία έχουμε ένα ρητό: «Αν ο Hitler ήταν κομμουνιστής, οι Κροάτες θα ήταν κομμουνιστές».

-Ναι. Θυμάμαι ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στα άκρα όταν βρέθηκα σε έναν αγώνα στο Ζάγκρεμπ μεταξύ των εθνικών ομάδων Ρωσίας και Κροατίας. Φέραμε δυνατό παλμό μαζί μας και η ένταση ήταν αισθητή σε όλη την πόλη, σε κάθε βλέμμα, κάθε μπαρ, κάθε ξενοδοχείο και μαγαζί.

Stephane(27): Ναι. Οι Κροάτες μισούν ό,τι έχει σχέση με την Ορθοδοξία. Μας κοιτούν, τους Σέρβους, σαν “μικρούς Ρώσους”. Όλη η Δύση έτσι μας αντιμετωπίζει.

Stephane(22): Οι βαλκάνιοι Ρώσοι.

Stephane(27): Ναι, ναι. Οι βαλκάνιοι Ρώσοι.

-Καλά, δεν είναι τελείως ψέματα.

Stephane(27): Εμένα μ’ αρέσει. Είμαι περήφανος γι αυτό. Είναι ανούσια η συζήτηση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας.

Stephane(22): Είναι σαν να κουβεντιάζουμε για δύο αδέρφια από την ίδια μητέρα.

Stephane(27): Όταν φύγαμε από το Βελιγράδι, οι φίλοι μας μας έκαναν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι και τότε νοιώσαμε πόσο ξεχωριστό ήταν αυτό που πηγαίναμε να κάνουμε. Και τώρα που επιστρέφουμε από εκεί, δεν νοιώθουμε ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί, αλλά ότι είναι φυσιολογικό. Ήταν χρέος μας. Χρέος του κάθε Ορθόδοξου άνδρα να προστατεύσει το σπίτι του. Δεν υπάρχει ηρωισμός. Ήταν καθήκον μας. Αυτά τα αισθήματα είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας και δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει.

Θα έπρεπε να νιώθουμε κάπως διαφορετικά που επιστρέφουμε στα σπίτια μας στη Σερβία, αλλά είμαστε ήδη ιδιαιτέρως ευγνώμονες στον Θεό που μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε αυτή τη διαδικασία. Μια δοκιμασία την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τη βιώσουν ποτέ. Επίσης, συνάψαμε πολύ καλές σχέσεις με άτομα από πολλές χώρες κι όταν επιτέλους έρθει η ώρα να ανατείλουν οι Χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη, θα είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε τα δεσμά του φιλελευθερισμού και της Ισλαμικής μετανάστευσης.

Παρεμπιπτόντως, μόλις θυμήθηκα άλλο ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Οι Κροάτες σε αυτόν τον πόλεμο υποστηρίζουν τους Ουκρανούς. Μόλις έμαθαν ότι Σέρβοι πολεμούν για τη Νέα Ρωσία, αμέσως βρέθηκαν εθελοντές για να πολεμήσουν με τους Ουκρανούς (σημείωση: γέλια απ’ όλους). Ο Δεξιός Τομέας υποστήριξε τη Σερβία στον πόλεμο και τους ευχαριστούμε γι αυτό. Αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό το ότι ουδέποτε και για κανέναν λόγο δεν θα ανεχθούμε την Ρωσοφοβία. Έχουμε πολλούς φίλους σε Εθνικιστικά κινήματα στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Πολωνία. Όλοι τους υποστηρίζουν την Νέα Ρωσία. Ποτέ δεν θα πλησιάσουμε όσους είναι ενάντια στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι η μητέρα μας. Έτσι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα. Όλα είναι πολύ απλά. Για εμάς είναι αλήθεια και δεν χρειάζεται να μιλάμε για αυτό διότι είναι η αλήθεια.

-Ας επιστρέψουμε στο μέτωπο. Όταν ήρθατε στη Νέα Ρωσία και καταταχθήκατε στο τάγμα “Ghost” σας δόθηκε κάποιος εξοπλισμός; Όπλα και εφόδια; Περάσατε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης; Πως ήταν από άποψη πειθαρχίας;

«Απ’ το Βελιγράδι στο Donbass» συνέντευξη με Σέρβους εθελοντές 6–Stephane(22): Ναι μας δόθηκαν σε όλους στρατιωτικές στολές.

–Dusan: Αλλά στην αρχή υπήρχε πρόβλημα με τα όπλα. Γενικώς υπάρχει πρόβλημα με τα όπλα στο μέτωπο. Δεν είναι αρκετά. Στην αρχή είχαμε 5 Kalashnikov για 10 άτομα.

–Stephane(22): Ναι. Όταν ήρθε ο Dusan υπήρχε πρόβλημα με τα όπλα. Δεν ήταν αρκετά. Μετά βελτιώθηκε η κατάσταση και εξοπλιστήκαμε πλήρως όλοι. Είχαμε Kalashnikov, τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, RPG (αντιαρματικά) κι ένα πολυβόλο. Υπήρχε πρόβλημα στην εκπαίδευση. Κάναμε κάποιες βολές σε στόχους αλλά τίποτα παραπάνω.

–Dusan: Βασικά, πριν έρθουν τα παιδιά, αφιερωνόταν πολύς περισσότερος χρόνος στην εκπαίδευση. Όταν έφθασαν, στις αρχές Οκτώβρη, δεν ήταν απλά τα πράγματα για τις εκπαιδεύσεις. Ασκήσεις που θα έπρεπε να εκτελεστούν, αναβάλλονταν συνεχώς.

–Stephane(27): Πήραμε τις στολές, πήραμε τα όπλα και πήγαμε στη πρώτη γραμμή του μετώπου κοντά σε μια μικρή πόλη. Οι Ukra βρισκόντουσαν πίσω από ένα λοφίσκο, μόλις 3 χλμ από εμάς. Και αυτή η γνώση σε κρατούσε συνεχώς σε αγωνία. Δεν τους βλέπαμε, αλλά ξέραμε ότι πίσω από εκείνον το λοφίσκο βρισκόταν ήδη ο Ουκρανικός στρατός. Και κάτι άλλο που μας ανησυχούσε ήταν ότι οι Ukra είχαν πολύ καλά όπλα. Οι μονάδες που αντιμετωπίσαμε ήταν πλήρως εξοπλισμένες αλλά δεν είχαν κανένα κίνητρο να πολεμήσουν. Δεν ήθελαν να πολεμήσουν. Σε αντίθεση με τους αντάρτες οι οποίοι ήταν έτοιμοι να πεθάνουν για να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω. Και στον πόλεμο, την πιο κρίσιμη στιγμή, αν έχεις ένα καλό όπλο αλλά κανέναν για να πυροβολήσει τότε δεν έχεις τίποτα.

Είχαμε κάποια ορύγματα που προστατεύσαμε. Κάναμε και αναγνωριστικές. Οι Ukra μας βομβάρδιζαν καθημερινά. Και κάθε μέρα μας πλησίαζαν περισσότερο, κι όλα γίνονταν ακριβή και σαφή. Ήταν πολύ τρομακτικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμο για μας το να νιώθουμε, να βλέπουμε, να ακούμε και να μυρίζουμε παντού γύρω μας τον κίνδυνο. Ο Dusan είναι βετεράνος και ήδη ήξερε τι να κάνει. Αυτές οι εμπειρίες είναι ανεκτίμητες όταν μαθαίνεις να ξεχωρίζεις τους όλμους, τις κραυγές, όταν βλέπεις όλα αυτά τα κενά κοντά στις θέσεις μάχης. Είναι τρομακτικό αλλά σε πειθαρχεί. Κάθε φορά που άκουγα μια νέα έκρηξη ήξερα ακριβώς για ποιο λόγο ήμουν εδώ. Ζούσαμε σε μια βάση που ήταν πίσω από ένα χωριό. Εκεί κοιμόμασταν, πλενόμασταν και τρώγαμε. Με το φαγητό όλα ήταν όπως έπρεπε. Είναι πόλεμος και δεν είναι απαραίτητο να επιλέγουμε και ιδιαιτέρως να παραπονιόμαστε για κάτι. Μας παρείχαν τρία γεύματα ημερησίως και δεν υπήρχαν προβλήματα. Μακαρόνια, ρύζι και χυλός ήταν τα πιο συχνά γεύματά μας.

-Πώς ήταν τα πράγματα στη μονάδα σας από άποψη πειθαρχίας;

–Stephane(22): Στη δική μου μονάδα τα πράγματα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν γινόταν χρήση αλκοόλ, ούτε υπήρξε απειθαρχία σε άλλα παρόμοια ζητήματα. Δεν υπήρχαν προβλήματα. Και σε άλλες μονάδες και λόχους βλέπαμε ότι η πειθαρχία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν είδαμε πουθενά ποτά ή μεθυσμένους αντάρτες. Ακούσαμε για κάποια μεμονωμένα περιστατικά μέθης, αλλά δεν είδαμε κάτι. Πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος και νηφάλιος. Εδώ απαγορεύεται το ποτό.

-Παιδιά πείτε μας τι απολαύσατε περισσότερο σε αυτόν τον πόλεμο και τι λιγότερο. Καταλαβαίνω ότι ο πόλεμος είναι ότι χειρότερο για να βιώσεις, αλλά σίγουρα υπήρξαν και θετικές στιγμές, όπως και πράγματα που δεν μπορείτε να αποδεχθείτε.

-Dusan: Ήρθα στον πόλεμο για να βρεθώ στον πόλεμο. Μπορώ να πολεμήσω και χωρίς τον πόλεμο βαριέμαι και δεν έχω τι να κάνω. Στην μεραρχία μας υπήρχαν μαχητές με καλή εμπειρία και από άλλες χώρες. Αλλά από διαφορετικά στρατεύματα, με διαφορετικές τακτικές και διαφορετική εκπαίδευση. Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευθούμε όσο γίνεται καλύτερα την εμπειρία μας από τις άλλες χώρες και να πολεμήσουμε εδώ με μικτές πολυεθνικές στρατιές. Είχε ενδιαφέρον. Και το δουλέψαμε πολύ σκληρά πριν φθάσουν τα παιδιά.

Ζούσαμε σε μια πολύ μικρή πόλη των 10.000 κατοίκων. Όταν φθάσαμε σε αυτή την πόλη, όλοι οι κάτοικοι ήταν τρομοκρατημένοι. Δεν ήξεραν ποιοι ήταν αντάρτες και ποιοι της Εθνικής Φρουράς.

(Σημείωση: Τα παιδιά δεν αναφέρουν επίτηδες τα ονόματα των πόλεων και των χωριών που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που περιγράφουν, διότι έχουν επικηρυχθεί οι ξένοι εθελοντές από τους Ουκρανούς. Η σύλληψη ή και ο φόνος αυτών των ανταρτών είναι πιο πολύτιμα από ότι ενός οποιουδήποτε Ρώσου εθελοντή. Καθώς αυτή τη στιγμή πολλοί ξένοι φίλοι μας συμμετέχουν ακόμη στον πόλεμο της Νέας Ρωσίας, για να μην τους παγιδεύσουμε, στη συνέντευξη δεν αναφέρονται τα ονόματα των βάσεων. – Ι.Κ)

Επομένως, νόμιζα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα υποστήριζε τους Ουκρανούς. Δεν ήμασταν ευχάριστοι στον κόσμο. Ήταν φανερό από τον τρόπο με τον οποίο μας κοιτούσαν οι ντόπιοι. Στην αρχή ήταν ψυχοφθόρο. Ένιωθες πως έχεις πάει στην πόλη τους σαν εισβολέας, ενώ είχες πάει να πολεμήσεις για την ελευθερία τους. Αρχίζεις να θέτεις λογικά ερωτήματα στον εαυτό σου. Τι κάνεις εδώ; Γιατί ήρθες σε μια πόλη όπου δεν χαίρονται που σε βλέπουν; Αλλά σύντομα όλα άρχισαν να αλλάζουν. Όταν φθάσαμε στην πόλη ο πληθυσμός εξαφανίστηκε κυριολεκτικά. Στ’αλήθεια. Τη μια μέρα υπήρχε κόσμος και την επόμενη το 70% της πόλης είχε εξατμιστεί. Μπορούσες να περιπλανάσαι για ώρες μέσα στην πόλη και να μην συναντάς κανέναν. Μετά όμως εξίσου ανεξήγητα ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει. Και η πόλη ξαναγέμισε με κόσμο! Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο. Την 1η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά (Σημείωση: η έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου αναβλήθηκε για ένα μήνα λόγω του πολέμου. Ι.Κ), η πόλη ήταν γεμάτη κόσμο και ιδιαιτέρως νεολαία. Και είδαμε πολλούς νεαρούς να κάθονται βλακωδώς στις καφετέριες και να μην κάνουν τίποτα, αντί να πολεμούν.

–Stephane(27): Ναι ήταν ασυνήθιστο θέαμα. Αλλά το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στη Νέα Ρωσία. Και στη Μόσχα βλέπω πολλούς ακόλουθους της δυτικής κουλτούρας του υπερκαταναλωτισμού. Τόσοι hipsters και άλλα μιάσματα που δεν θέλουν να πολεμήσουν. Οι Ρώσοι δεν πρέπει να υιοθετήσουν όλα τα κακά της Δύσης, αυτό είναι το χειρότερο. Αυτό είναι που κάνει τους ανθρώπους ηλίθιους. Και στη Σερβία υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Αν ξεσπούσε σήμερα ο πόλεμος στο Kόσοβο δεν ξέρω πόσοι Σέρβοι θα εξεγείρονταν να πολεμήσουν τον εχθρό. Οι hooligans του γηπέδου θα πήγαιναν να πολεμήσουν, όλοι οι πατριώτες θα πήγαιναν, οι βετεράνοι όπως ο Dusan επίσης αλλά η υπόλοιπη νεολαία; Νομίζω πως παρομοίως θα κάτσουν στις καφετέριες, θα πίνουν καφέ και θα μιλούν με τις ώρες για κάτι για το οποίο δεν έχουν ιδέα. Ο Dusan έχει δίκιο γι αυτή την εικόνα. Υγιείς και ενήλικοι νεαροί κάθονται σε μπαρ και καφετέριες στη Νέα Ρωσία κι ούτε καν σκέφτονται να πάρουν τα όπλα στα χέρια. Καταλαβαίνω τον κόσμο στην Ρωσία και στη Σερβία, αλλά εκεί, στη Νέα Ρωσία, στην ίδια τους την πατρίδα, στη γενέτειρα και το μέρος που μεγάλωσαν, πως είναι δυνατόν να κάθονται ήσυχα στις καφετέριες όταν η πατρίδα τους βρίσκεται σε πόλεμο;

-Dusan: Και στην αρχή μας κοιτούσαν σαν βλάκες. Την πολιτοφυλακή, και ιδιαίτερα εμάς, τους ξένους. Νόμιζαν ότι ήμασταν μισθοφόροι και ότι είχαμε έρθει να πολεμήσουμε για λεφτά. Κανείς δεν μας μιλούσε. Στην αρχή η μόνη που μας μιλούσε ήταν μια πόρνη. Κι αυτό επειδή είχαμε χρήματα. Πάντα καλύπταμε μόνοι τα έξοδά μας. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Ήρθαμε εδώ εθελοντικά να πολεμήσουμε και δεν πήραμε ούτε μια δεκάρα. Είναι σημαντικό αυτό. Κανείς μας δεν πήρε ρούβλια για τόσο καιρό. Ήρθαμε να υπερασπιστούμε τα ιδανικά στα οποία πιστεύουμε.

–Stephane(27): Δεν είμαστε μισθοφόροι. Πήραμε πολλά ρίσκα. Τα αφήσαμε όλα πίσω στη Σερβία, τις γυναίκες μας, τις δουλειές μας. Οι Σερβικές Μυστικές Υπηρεσίες πιθανόν να μας συλλάβουν όταν επιστρέψουμε. Αντιμετωπίζουμε μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης. Και, φυσικά, είναι δυσάρεστο να σου κάνουν συχνά την ίδια ερώτηση: “Πόσα χρήματα πληρωθήκατε;” Παρόλα αυτά δεν θυμώνω με αυτούς τους ανθρώπους. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτό προωθείται και έτσι δουλεύει το σύστημα.

– Μισό λεπτό, γιατί δεν κατάλαβα καλά. Σε αυτή την πόλη ο περισσότερος πληθυσμός ήταν Ουκρανοί και όχι Ρώσοι; Από που προήλθε τόση επιθετικότητα.

–Stephane(27): Όχι. Κοίτα μίλησα με μια κοπέλα φίλα προσκείμενη και τη ρώτησα: “Γιατί μας συμπεριφέρεστε με τόση καχυποψία και εχθρικότητα;” Μου είπε: “Σας υποστηρίζουμε θερμά όλοι, και μισούμε τους Ukra, αλλά φοβόμαστε ότι θα μας αναγκάσετε να πολεμήσουμε κι εμείς μαζί σας. Ότι θα μας κινητοποιήσετε όλους και θα μας στείλετε στο μέτωπο. Ο κόσμος απλώς φοβάται και δεν θέλει να πολεμήσει.”

Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε όσο γινόταν καλύτερα ότι δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να κινητοποιηθεί, διότι δεν είμαστε τακτικός στρατός. Είμαστε αντάρτες και απλοί εθελοντές και εθελοντικά επιλέξαμε αυτόν το δρόμο. Κι αν δεν θέλετε, κανείς δεν θα σας αναγκάσει να πολεμήσετε.

-Dusan: Γελοιωδώς παρατηρούσαμε τα ντόπια… ας πούμε… κακά παιδιά.

-Εγκληματίες;

-Dusan: Όχι δεν είναι εγκληματίες. Για την ακρίβεια έτσι θέλουν να φανούν αλλά εμείς δεν τους λέμε έτσι. Κι έτσι, ήταν πολύ γελοίο να τους παρακολουθείς. Κυκλοφορούσαν με Lada. Κάτι πολύ παλιά Lada. Ξέρεις, καταγόμαστε από μια πολύ φτωχή χώρα. Η Σερβία είναι πολύ φτωχή. Ο μέσος μισθός είναι στα 300 ευρώ. Αλλά η Νέα Ρωσία είναι πραγματικά φτωχή. Αγοράζεις 7 πίτσες με 10 ευρώ! Είναι πολύ φτωχή η χώρα και οι κάτοικοί της.

-Δεν είναι ακόμη χώρα και επίσημα. Ξέρετε, ανήκε στην Ουκρανία και το πώς ζούσε εκεί ο κόσμος ήταν απόλυτα στην δικαιοδοσία των Ουκρανικών αρχών μέχρι πρόσφατα.

–Stephane(27): Φυσικά. Δεν κατηγορούμε τον κόσμο αλλά τους ηγέτες που έφεραν τον κόσμο σε αυτή την άθλια κατάσταση. Είναι γελοίο να ακούμε τον καθένα Εβραίο σαν τον Klitschko, ο οποίος έχει και Γερμανικό διαβατήριο να βγαίνει και να λέει ότι νοιάζεται για τη ζωή των απλών Ουκρανών! Άντε και γαμήσου βρωμιάρη Klitschko! Έζησες 20 χρόνια στη Γερμανία. Αν νοιαζόσουν για τη μοίρα των Ουκρανών, γιατί δεν ζούσες στην Ουκρανία, και δεν δούλευες για το συμφέρον της; Τα ίδια είχαμε και στη Σερβία! Όταν ξέσπασε ο δικός μας πόλεμος, όλοι οι τωρινοί μας πολιτικοί έφυγαν για το εξωτερικό κι όταν επέστρεψαν μας είπαν ο Milosevic είναι ένοχος για όλα! Ναι, ο Milosevic δεν είναι κανένας άγγελος, ήταν κακός, αλλά είναι πολλές φορές καλύτερος απ’ όλους τους ηλίθιους που κυβερνούν τώρα τη χώρα! Και το χειρότερο είναι ότι εκ τούτου οι μόνοι που υποφέρουν είναι οι απλοί αθώοι άνθρωποι. Πάνω απ’ όλα τους λυπάμαι. Θέλουμε να τους προστατεύσουμε.

–Stephane(22): Κάτι ακόμα για τον Azov και τον Δεξιό Τομέα. Φωνάζουν παντού ότι είναι εθνικιστές κι ότι πολεμούν τον κομμουνισμό, κι ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία. Αλλά, γαμώτο, ο κακομοίρης ο κομμουνιστής ο Nikita Khrushchev δώρησε την Κριμαία στην Ουκρανία! Και έπειτα μας μιλάνε για πόλεμο στον κομμουνισμό; Πάει κάτι στραβά με τη λογική ή με το κεφάλι τους;

–Stephane(27): Που είναι η λογική σε αυτό; Ας μας το εξηγήσουν. Ξέρω πως πολλοί από αυτούς θα διαβάσουν τη συνέντευξη και θέλω να τους πω ένα “γεια”. Λέω σε όλη την Ουκρανική Δεξιά: “ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ”. Θα σας σκοτώσουμε όλους σας το συντομότερο δυνατόν. Είναι πολύ γελοίο. Ισχυρίζονται ότι είναι λευκοί στρατιώτες που διεξάγουν τον φυλετικό πόλεμο της “λευκής επανάστασης”, αλλά οι ιδεολόγοι και οι ηγέτες τους πολέμησαν στο πλευρό των Τσετσένων. Και μάλιστα με τους πιο ακραίους Τσετσένους! Που είναι η λογική; Όταν ο ηγέτης του Δεξιού Τομέα λέει: “Allah Akbar – Slava Ukraine – Δόξα στους Τσετσένους”, μετά εσύ αυτοαποκαλείσαι “λευκός στρατιώτης”; Σίγουρα το κεφάλι σου λειτουργεί σωστά; Απευθύνομαι στους Εθνικιστές στη Ρωσία και στην Ευρώπη που υποστηρίζουν τον Δεξιό Τομέα, και ξέρω ότι είναι αρκετοί οι Εθνικιστές που τους υποστηρίζουν, πως γίνεται να υποστηρίζετε τον Δεξιό Τομέα; Δεν το χωράει ο νους μου.

–Stephane(22): Ξέρεις στη Νέα Ρωσία δεν είναι όλα και πολύ ξεκάθαρα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι. Επί παραδείγματι είδαμε και ολόκληρο τάγμα κομμουνιστών. Υπάρχουν εθνικιστές, μοναρχικοί, άνθρωποι που αδιαφορούν για την πολιτική και ξέρεις τι τους ενώνει όλους; Η αλήθεια! Όλα είναι εξαιρετικά απλά. Υπάρχει η αλήθεια, υπάρχει και το ψέμα. Υπάρχει ο Διάολος υπάρχει και ο Θεός! Στη Νέα Ρωσία υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι. Με το μέρος μας είναι ο Θεός κι από πάνω μας η αλήθεια.

–Stephane(27): Ο Δεξιός Τομέας χρησιμοποιεί ως σύμβολό του μια ρούνα, σύμβολο εθνικιστικό, αλλά χρηματοδοτείται από Εβραίους! Κι όχι μόνο από Εβραίους αλλά κι από Σιωνιστές, τους πιο ακραίους Εβραίους. Μπείτε στη σελίδα τους. Έχει πολλές φωτογραφίες του Yarosh (Σ.τ.μ Avdim Aarosh) και άλλων ηγετών τους που είναι μαζί με Εβραίους, με Εβραϊκές σημαίες. Είναι ιδρυτικά μέλη του Δεξιού Τομέα. Δεν τα βλέπουν αυτά. Οι Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες έχουν ενεργό δράση στην Ουκρανία. Στέλνουν εκπαιδευτές και συμβούλους που εκπαιδεύουν και τον Δεξιό Τομέα. Για πες μου τώρα, ποιος είναι ο ηλίθιος;

Ivan Kombat.

-Πολύ ωραία τα λόγια σας παιδιά! Ευχαριστούμε!