ΡΩΣΙΑ: Ο ΟΗΕ πρέπει να διεξαγάγει μάχη ενάντια στην «πανδημία» ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης


ΡΩΣΙΑ: Ο ΟΗΕ πρέπει να διεξαγάγει μάχη ενάντια στην «πανδημία» ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησηςΡΩΣΙΑ: Ο ΟΗΕ πρέπει να διεξαγάγει μάχη ενάντια στην «πανδημία» ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να δημιουργήσει μια σειρά διεθνών κανόνων που θα βοηθήσουν στην παύση της πανδημίας των ψεύτικων ειδήσεων και της παραπληροφόρησης λα Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Πληροφοριών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
“Η αντιπροσωπεία μας προτείνει στον ΟΗΕ να ορίσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης. Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη ενός υγιούς περιβάλλοντος για την αναφορά ειδήσεων “, ανέφερε η Ζαχάροβα κατά την 39η σύνοδο της COI την Τρίτη.

Η «μαζική παραγωγή» ψεύτικων ειδήσεων είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των επαγγελματικών προτύπων των δημοσιογράφων που συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο «αδικαιολόγητων νομοθετικών και λειτουργικών» ορίων που επιβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ζαχάροβα σημείωσε ότι «η ελευθερία του λόγου, η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα θυσιάζονται στις πολιτικές συνθήκες και η παγκόσμια σφαίρα πληροφόρησης υποβαθμίζονται και αποσυντίθενται σε πολιτικά προκατειλημμένα θραύσματα».

Ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης αντιμετωπίζει σήμερα μια κρίση γεμάτη από “ένα πρωτοφανή αριθμό προβλημάτων” και “έντονες προκλήσεις”, που προκλήθηκαν από κάποια κράτη που καταφεύγουν σε πόλεμους πληροφόρησης που ανήκουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
“Για μια συστηματική μάχη κατά της διασυνοριακής πανδημίας, χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής σε πολυεθνικό επίπεδο”.

Ο Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η ατιμωρησία για εγκλήματα δημοσιογράφων «παραμένει μια θλιβερή πραγματικότητα σε ορισμένες χώρες που ζουν σε ειρήνη καθώς και χώρες που είναι σε ζώνες συγκρούσεων».

Η πρόταση ήρθε εν μέσω επανειλημμένων αλλά αβάσιμων κατηγοριών ότι η Ρωσία έχει εξαπλωσεί ψεύτικες ειδήσεις ενώ παρενέβει στις εκλογές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία.

Τον Μάρτιο, υπάλληλοι του υποψήφιου των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησαν το RT και το Σπούτνικ για τη σκοπίμως διάδοση ψευδών πληροφοριών σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις εκλογές. Οι υπάλληλοι του Macron, ωστόσο, δεν παρείχαν ουσιαστικές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.
Η πρώην υποψήφια στην προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έκανε επίσης παρόμοιες αβάσιμες δηλώσεις ενώ προσπαθούσε απελπισμένα να εισέλθει στον Λευκό Οίκο.

“Φαίνεται πως ο Macron θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της Χίλαρι Κλίντον. Ένα πολύ αμφίβολο μονοπάτι “, δήλωσε η Ζαχάροβα τον Μάρτιο.

Στην ομιλία της, η Ζαχάροβα προέτρεψε επίσης τον ΟΗΕ να διαθέσει επαρκείς πόρους για την παραγωγή και την προώθηση της ρωσικής γλώσσας, με επίκεντρο το περιεχόμενο των κοινωνικών μέσων και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας.

Η Ζαχάροβα ζήτησε επίσης την αναβίωση των καθημερινών ρωσικών ραδιοφωνικών εκπομπών του κέντρου ειδήσεων, οι οποίες για κάποιο λόγο τέθηκαν εκτός λειτουργίας από τις αρχές του 2017. Σύμφωνα με τους κανόνες, η εκπομπή μπορεί να ακυρωθεί μόνο μετά από ειδική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Πληροφόρησης , Αλλά δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.