Η Ρωσία σκοπεύει να μπλοκάρει στη χώρα της, τις εφαρμογές WhatsApp, Viber και Telegram!


Η Ρωσία σκοπεύει να μπλοκάρει στη χώρα της, τις εφαρμογές WhatsApp, Viber και Telegram!Η Ρωσία σκοπεύει να μπλοκάρει στη χώρα της, τις εφαρμογές WhatsApp, Viber και Telegram!
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ PRAVDAREPORT

Οι γνωστοί αλλά όχι οι δημοφιλέστεροι άμεσοι αγγελιοφόροι Blackberry, Imo και Line μπλοκαρίστηκαν στη Ρωσία, αφού οι διοικήσεις των πλατφορμών αρνήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα των χρηστών και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους κατόπιν αιτήματος από ρωσικά δικαστήρια και ειδικές υπηρεσίες.
Είναι ανοιχτό μυστικό ότι πολλές δημοφιλείς υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και άλλες υπηρεσίες Internet απαγορεύονται στην Κίνα.

Για να αποκλείσετε μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, πρέπει να αποκλείσετε τον ιστότοπο του μηνύματος, τη διεύθυνση επικοινωνίας με τον διακομιστή, από τον οποίο λαμβάνει η υπηρεσία μηνυμάτων και προς την οποία μεταδίδει μηνύματα. Επιπλέον, οι παραπάνω υπηρεσίες θα διαγραφούν από τις ρωσικές εκδόσεις του Google Play και του AppStore. Οι χρήστες δεν θα μπορούν να ενημερώσουν τις εφαρμογές τους για να αποκτήσουν την “απεμπλοκή έκδοση”.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα μηνύματα WhatsApp και Viber, μαζί με το Telegram. Αυτές οι πλατφόρμες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως chat rooms, ομαδική επικοινωνία, ενημερώσεις κατάστασης, εκατομμύρια αυτοκόλλητα και emojis, καθώς και δωρεάν ήχομηνύματα και βίντεο κλήσεις. Μπορούν να απαγορευτούν και στη Ρωσία; Το Pravda.Ru υπέβαλε την ερώτηση αυτή σε ανώτερο εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εποπτείας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των τεχνολογιών των πληροφοριών και των μαζικών επικοινωνιών (ROSKOMNADZOR).

“Ναι, το WhatsApp, Viber, το τηλεγράφημα μπορεί να μπλοκαριστεί ακόμα και αύριο, εάν οι αρμόδιες αρχές λάβουν μια τέτοια απόφαση. Τεχνικά, είναι εύκολο να γίνει”, ανέφερε ο αξιωματούχος.

“Για απλό μπλοκάρισμα, οι κατάλληλες εφαρμογές θα αφαιρεθούν από τα καταστήματα εφαρμογών και οι χρήστες δεν θα μπορούν να τις κατεβάσουν στις συσκευές τους. Οι ιστοτόποι αυτών των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων θα μπλοκαριστούν και οι διευθύνσεις IP των διακομιστών με τους οποίους επικοινωνούν οι άμεσοι αγγελιοφόροι για λήψη και μετάδοση μηνυμάτων, κλήσεων κ.λπ. θα μπλοκαριστούν επίσης “, ανέφερε η πηγή.

“Για έναν πιο περίπλοκο αποκλεισμό, χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό DPI που επιτρέπει την ανάλυση ακόμη και της κυκλοφορίας που προστατεύεται από το VPN και είναι εγκατεστημένη στους φορείς εκμετάλλευσης πρόσβασης στο διαδίκτυο και σε βασικές λειτουργίες πρόσβασης στο διαδίκτυο”Εξήγησε ο ειδικός.
Ωστόσο, τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να ακολουθήθούν στο εγγύς μέλλον. Η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλία με τις διοικήσεις των προαναφερθεισών πλατφορμών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι υπηρεσίες τους με τη ρωσική νομοθεσία. Ωστόσο, εάν οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων αρνούνται να εργαστούν σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα μπλοκαριστούν αργά ή γρήγορα “, εξήγησε ο ειδικός στο Pravda.Ru.
Ο Igor Ashmanov του «Ashmanov and Partners» είπε ότι το Twitter συμφώνησε να συμμορφωθεί με τον ρωσικό νόμο και θέλησε να εμπλακεί στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Νωρίτερα, η Ρωσία μπλοκάρει το παγκοσμίως γνωστό κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, αφού η τελευταία αρνήθηκε να μεταφέρει τον κεντρικό υπολογιστή της στη Ρωσία για να επεξεργαστεί τα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων χρηστών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.