Πέντε χρόνια Πούτιν: η πολιτική, οι λύσεις και τις προοπτικές της εκστρατείας του 2018


Πέντε χρόνια Πούτιν: η πολιτική, οι λύσεις και τις προοπτικές της εκστρατείας του 2018Πέντε χρόνια Πούτιν: η πολιτική, οι λύσεις και τις προοπτικές της εκστρατείας του 2018
ΠΗΓΗ
Η Έβδομη Μαΐου του 2017 θα είναι πέντε έτη από την ημερομηνία της προσχώρησης του Βλαντιμίρ Πούτιν ως προέδρου της Ρωσίας για τρίτη φορά.

Ο Πούτιν ήρθε στην πολιτική το 1999, κατέχοντας την θέση του πρώτου αναπληρωτή ενεργούσε ως Πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης και αργότερα ως πρωθυπουργός. Το 2000, έγινε ο δεύτερος μετά τον Μπόρις Γέλτσιν Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή την θέση κατείχε για δύο συνεχόμενες θητείες, και το 2008, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε το διάταγμα για το διορισμό του Πούτιν ως πρωθυπουργού. Η τρίτη φορά ο Πούτιν έγινε πρόεδρος το 2012, ξεκίνησε με την υπογραφή των λεγόμενων «διαταγμάτων του Μαΐου» – ευρύτατο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των κοινωνικών εγγυήσεων. Η τρίτη θητεία της προεδρίας του Πούτιν λήγει την άνοιξη του 2018.

Ποιος είναι ο κύριος Πούτιν;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία 17 χρόνια, η Δύση έχει μάθει καλά «ποιος είναι ο κ Πούτιν». Όπως στη Ρωσία, έτσι και στο εξωτερικό υπολογίζεται ως πολιτικός της παγκόσμιας σημασίας, αλλά είναι συχνά απρόβλεπτος.

Το Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ρωσο-γερμανικού φόρουμ Martin Hoffman πιστεύει ότι στην αρχή της τρέχουσας προεδρικής θητείας του Πούτιν, η διαφάνεια των πολιτικών του προς τη Δύση και η τάση του να συνεργάζεται ήταν πολύ υψηλότερη από ό, τι είναι τώρα. Ο επικεφαλής του ταμείου της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών (Fargo) Konstantin Kostin πιστεύει ότι για το δυτικό ακροατήριο, ο Πούτιν παραμένει απρόβλεπτος πολιτικός. Όχι, είπε, δεν περίμεναν την ομιλία του στο Μόναχο, τις δράσεις που αφορούν την προστασία των συμφερόντων της Ρωσίας και την επανένωση της Κριμαίας και την ετοιμότητα να αντισταθεί σε οποιαδήποτε πίεση.

«Ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο Πούτιν είναι ένας ισχυρός πολιτικός. Χιλιάδες άρθρα έχουν αφιερωθεί σ ΄αυτόν. Διάβασα περισσότερα από είκοσι βιβλία που έχουν εκδοθεί στη Δύση, όπου οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν τα κίνητρα του Πούτιν. Νομίζω ότι η λύση βρίσκεται ακριβώς στις αξίες. Τα παράπονα των ξένων ηγετών στη μη προβλεψιμότητα του Ρώσου Προέδρου φαίνονται αρκετά περίεργα. Στην πολιτική, όπως και στο σκάκι, το πλεονέκτημα ανήκει σε εκείνους που μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα βήματα των ανταγωνιστών, ενώ οι ενέργειές τους είναι αδύνατο να υπολογιστούν μέχρι το τέλος του παιχνιδιού,» αυτός είπε.

Οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική και η θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή υπό την αυλαία της τρίτης προεδρίας Πούτιν πρέπει και, κατά πάσα πιθανότητα, να υποχωρήσει στο παρασκήνιο, και θα δοθεί έμφαση στην εγχώρια πολιτική ατζέντα. Αυτός ο χρόνος που απομένει, καθώς και η τέταρτη προεδρική θητεία, στην περίπτωση της συμμετοχής και της νίκης στις εκλογές, ο Πούτιν θα
τον αφιερώσει στην αναμόρφωση του συστήματος και στην απελευθέρωση του από το χειροκίνητο έλεγχο.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η εικόνα του επιτυχημένου ηγέτη μπορεί να αποδυναμωθεί αν δεν ληφθούν μεταρρυθμιστικά βήματα.

Δεδομένου ότι η πρόεδρος του Προεδρείου του Συμβουλίου για την εξωτερική και αμυντική πολιτική Fyodor Lukyanov θεωρεί, ότι σε μια εποχή όπου πολλές χώρες στρέφονται προς τα εσωτερικά προβλήματα, στην Ρωσία θα πρέπει να κάνουν το ίδιο, «γιατί χωρίς αυτή η εξωτερική επιτυχία από μόνη της δεν θα σώσει».

Εκτός αυτού, ο Lukyanov σημειώνει ότι πριν υπάρξει ανάγκη ο Πούτιν, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσει ξανά τις παραμέτρους του συστήματος και να το απελευθερώσει από τον λεγόμενο «χειροκίνητο έλεγχο». «Νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνουμε για την επόμενη περίοδο, αν κινηθεί προς τα εκεί,» είπε.

Η συμμετοχή στις εκλογές του 2018

Το ζήτημα της συμμετοχής του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Όσον αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην εκστρατεία το 2018, ο Γραμματέας Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ σημειώνει ότι οι προεδρικές εκλογές δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του Κρεμλίνου.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Πεσκοφ είπε ότι προσβλέπει στη συμμετοχή του Πούτιν στις εκλογές του 2018.

Προηγουμένως, το Ταμείο ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών (FCSD) ανέφερε ότι στην περίπτωση της συμμετοχής των Πούτιν στις προεδρικές εκλογές το 2018 γι ‘αυτόν θα ψηφίσει περίπου το 70-75% των ψηφοφόρων, την ίδια στιγμή κανένας από τους πιθανούς αντιπάλους, δεν θα είναι σε θέση να κάνει μια ουσιαστική πορεία ανταγωνισμού και η εκστρατεία θα είναι ένα σενάριο δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την έρευνα Romir, το ερώτημα για το ποιος θα είναι στην περίπτωση της μη συμμετοχής του Πούτιν στις εκλογές ψήφισαν, το 39% των ερωτηθέντων ήταν αναποφάσιστοι, το 17% δήλωσε ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, 12% σημείωσε ότι θα ψηφίσει ή θα στείλει το δελτίο. Παρόμοια εικόνα απεικονίζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης VCIOM.

Σύμφωνα με την Romir, μεταξύ των υποστηρικτών του Πούτιν που είναι έτοιμοι να κάνουν μια δεύτερη επιλογή σε περίπτωση απουσίας του στην προεδρική κούρσα, 9% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του ηγέτη του LDPR Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, 6% υπέρ του ηγέτη του Κομμουνιστικού κόμματος Gennady Zyuganov , 4% – υπέρ του ηγέτη ΤΕΤ Σεργκέι Μιρόνοφ, 2% – το ίδιο υπέρ της Alexei Kudrin, Ιρίνα Khakamada και Mikhail Prokhorov.