Πρόεδρος Μολδαβίας IGOR DODON: Η Μολδαβία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ


Πρόεδρος Μολδαβίας IGOR DODON: Η Μολδαβία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕΠρόεδρος Μολδαβίας IGOR DODON: Η Μολδαβία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ
ΠΗΓΗ

Ο Igor Dodon επέκρινε έντονα τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε στενή συνεργασία με τη Μόσχα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Μολδαβία έχει την ευκαιρία να εγκαταλείψει το ρόλο της ως «πιόνι σε γεωπολιτικές μάχες» και να επιστρέψει σε μια κυρίαρχη οικονομία και διάλογο με τους ρώσους εταίρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στον Dodon, η Ρωσία και η Μολδαβία υποστηρίζουν έναν παραγωγικό, κρισιμότατο διάλογο. Ο μολδαβός πολιτικός έχει εδώ και πολύ καιρό τονίσει ότι χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι αδύνατο να επιλυθούν τα κύρια στρατηγικά καθήκοντα. Συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης μιας επικίνδυνης, σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία, η οποία με την επιθυμία καταστροφικών δυνάμεων μπορεί πολύ εύκολα να εισέλθει στην καυτή φάση.

 

Ανεξάρτητα από το πόσο κρίσιμοι είναι οι εχθροί της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η συμμαχία γίνεται όλο και μεγαλύτερη και η συνεργασία των συμμετεχουσών χωρών γίνεται ισχυρότερη. Φέτος, η Μολδαβία έλαβε συμφωνία για συνεργασία με αυτή την οικονομική ένωση.

Στην ομιλία του, ο Dodon έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στους στενούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Μολδαβίας και Ρωσίας. Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ρωσία και η Μολδαβία έχουν «μια κοινή Ορθόδοξη Εκκλησία, μια κοινή πίστη, μια κοινή νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο – και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από εμάς».

Φυσικά, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εχθροί της συμμαχίας οργανώνουν προκλήσεις. Μεταξύ των πρόσφατων σκανδάλων – την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τη Μολδαβία.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι παρά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Dodon, η κυβέρνηση της Μολδαβίας παραμένει πιστή στη Δύση. Αυτό, “Όλοι θα περάσουμε από αυτό και θα γίνουν ισχυρότεροι”, δήλωσε ο Dodon, “Είναι σημαντικό να ξεφύγουμε από μια παγκοσμιοποίηση που δεν έχει θέση για τη Μολδαβία”. Πρέπει απλώς να ενωθούμε με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα, κοινή ιστορία και κοινό μέλλον ».

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας τόνισε ότι η Μολδαβία πρέπει να επανέλθει στην έννοια της κυρίαρχης οικονομίας. «Μπορούμε να είμαστε φίλοι τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, αλλά χωρίς κυρώσεις και φοβίες – αυτό είναι αντιπαραγωγικό».

Για να μην γίνουμε «πιόνια σε γεωπολιτικές μάχες», είναι απαραίτητο απλά να εγκαταλείψουμε τους νόμους που επιβάλλει η Δύση – ο πρόεδρος συνόψισε.