Πούτιν: Οι ΗΠΑ παρείχαν υποστήριξη σε τρομοκράτες στη Τσετσενία της Ρωσίας


Πούτιν: Οι ΗΠΑ παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες στη Τσετσενία της ΡωσίαςΠούτιν: Οι ΗΠΑ παρείχαν υποστήριξη σε τρομοκράτες στη Τσετσενία της Ρωσίας
ΠΗΓΗ SPUTNIK

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν τρομοκράτες στη Δημοκρατία της Τσετσενίας της Ρωσίας τόσο οικονομικά όσο και με πολιτικά μέσα, όταν τα ρωσικά στρατεύματα ασχολούνταν με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τρομοκράτες στη Δημοκρατία της Τσετσενίας της Ρωσίας τόσο οικονομικά όσο και με πολιτικά μέσα, όταν ρωσικά στρατεύματα ασχολούνταν με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στον διευθυντή Oliver Stone.
“Εάν μιλάμε για πολιτική στήριξη, δεν υπάρχει ανάγκη να αποδείξουμε τα αποδεικτικά στοιχεία, έχει γίνει δημόσια, ανοιχτά και αν μιλάμε για επείγουσα οικονομική στήριξη – έχουμε τέτοια στοιχεία και επιπλέον έχουμε ήδη δώσει στους Αμερικανούς συναδέλφους μας” δήλωσε ο Πούτιν στη συνέντευξη για τη σειρά ντοκιμαντέρ, το πρώτο μέρος του οποίου προβλήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Showtime αργά τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον τότε Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους για τα στοιχεία αυτά και ονόμασε αρκετούς αντιπροσώπους των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που είχαν παράσχει υποστήριξη σε τσετσένους μαχητές.

“Η απάντηση του αμερικανικού προέδρου ήταν πολύ κατάλληλη … Είπε:« Θα ασχοληθώ με αυτό », πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι αργότερα η Μόσχα έλαβε απάντηση από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) για το θέμα.

“Πράγματι, αργότερα μέσω του συνεργάτη μας συνδέσαμε μια επιστολή της αμερικανικής CIA, η οποία είπε ότι οι συνάδελφοί μας θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να διατηρούν σχέσεις με όλους τους αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Η ομιλία δεν αφορούσε μόνο ομάδες αντιπολίτευσης, αλλά τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν ως δίκαιη αντιπολίτευση “, πρόσθεσε ο Πούτιν.

“Ο ψυχρός πόλεμος είναι στο παρελθόν, έχουμε σαφείς και διαφανείς σχέσεις με ολόκληρο τον κόσμο, με την Ευρώπη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά υπολογίζαμε στην υποστήριξή τους και αντ ‘αυτού είδαμε αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας που υποστηρίζουν τρομοκράτες. Σας λέω κάτι που πιστεύω ότι είναι σημαντικό, έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι οι αμερικανοί εταίροι μας, υποστηρίζουν τη Ρωσία με λόγια, μιλούν για την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της τρομοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν αυτούς τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν την Ρωσία “, δήλωσε ο Πούτιν.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στην Τσετσενική Δημοκρατία της Ρωσίας εμφανίστηκε μια σειρά τρομοκρατικών και αυτονομιστικών ομάδων. Προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η τάξη στην περιοχή, η Μόσχα ξεκίνησε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση εκεί. Οι τρομοκρατικές ομάδες υποστηρίχθηκαν από πολλούς ξένους τζιχάντες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν στη δημιουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα και πρέπει να καταλάβουν ότι είναι υπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση.
“Η Αλ Κάιντα δεν είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μας, αυτό είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των Αμερικανών φίλων μας, οι οποίες ξεκίνησαν από την εποχή του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν και όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστήριζαν διαφορετικές κινήσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού στον αγώνα τους Ενάντια στα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Η πλευρά των ΗΠΑ έχει καλλιεργήσει τόσο την Αλ Κάιντα όσο και τον [διαβόητο τρομοκράτη Οσάμα] Μπιν Λάντεν “, ανέφερε ο Πούτιν σε ένα μέρος της συνέντευξης.

Στο πλαίσιο του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου, οι αμερικανικές υπηρεσίες, όπως η CIA, παρείχαν βοήθεια σε μια σειρά αγωνιστικών ομάδων που αγωνίστηκαν κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Μόσχας στο Αφγανιστάν. Η Αλ Κάιντα, η οποία είναι υπεύθυνη για αρκετές περιβόητες τρομοκρατικές επιθέσεις,, ήταν ένα από τα ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα που αγωνίστηκαν κατά της Σοβιετικής Ένωσης στη δεκαετία του 1980