Η WSJ είπε πως η Φινλανδία προετοιμάζεται για ‘πόλεμο με τη Ρωσία’


Η WSJ είπε πως η Φινλανδία προετοιμάζεται για 'πόλεμο με τη Ρωσία'Η WSJ είπε πως η Φινλανδία προετοιμάζεται για ‘πόλεμο με τη Ρωσία’
ΠΗΓΗ
Στο πλαίσιο των επιδεινωμένων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, οι φινλανδικές αρχές βελτιώνουν ενεργά το σύστημα των υπόγειων επικοινωνιών, λέει ο Thomas Groove, δημοσιογράφος της The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ένα σύστημα αποθηκών και σηράγγων κάτω από το Ελσίνκι μήκους 200 χιλιομέτρων έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει ‘τη ρωσική επιθετικότητα’. Τώρα το σημαντικό μέρος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων είναι για αστική χρήση, ωστόσο μπορούν να μετατραπούν σε καταφύγια και σε κέντρα διοίκησης μέσα σε λίγες μέρες μετά την κήρυξη πολέμου.

«Έχουμε μάθει το μάθημα μας από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και γι ‘ αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα σηράγγων.» «Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουμε να ζουμε κάτω από τον βαρύ βομβαρδισμό,» δήλωσε μια δημοσίευση στο Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας.

Ο Groove τονίζει ότι στην ‘υπόγεια πόλη’ είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί όλος ο πληθυσμός του Ελσίνκι (πάνω από 600 χιλιάδες άτομα). Ένα σύστημα σύγχρονων επικοινωνιών θα παρέχουν στους εκτοπισμένους σε απρόσκοπτη επικοινωνία καθ θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να διαχειριστεί την χώρα από μια ασφαλή θέση. Τα βασικά στοιχεία της αμυντικής υποδομής ήδη δοκιμάστηκαν φέτος την Άνοιξη

Η ιδιαίτερη ανησυχία στους Φινλανδούς οφείλεται στις επικείμενες στρατηγικές ασκήσεις της Ρωσίας-Λευκορωσίας ‘Δύση-2017’. ‘Για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό το τι θα συμβεί στα γυμνάσια , μας ενδιαφέρει περισσότερο αυτό που συμβαίνει αργότερα και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στρατεύματα θα αφήσουν τις θέσεις που έχουν ληφθεί’, δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Jarno Limnel.

Οι ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας ‘West-2017’ σχεδιάζονται για τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Νταλία Γκρυμπαουσκάι τα χαρακτήρισε «προετοιμασία για πόλεμο με τη Δύση» και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ John Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Μόσχα να εγγυηθεί το μέγιστο άνοιγμα των ελιγμών των ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε επανειλημμένα ότι τα Ρωσικά-Λευκορωσικά γυμνάσια έχουν προγραμματιστεί και οι διεθνείς παρατηρητές προσκαλούνται.