Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Οι τρομοκράτες του ISIS επέστρεψαν στη Γεωργία — και περιμένουν την Άνοιξη στη Ρωσία

Οι τρομοκράτες του ISIS επέστρεψαν στη Γεωργία — και περιμένουν την Άνοιξη στη ΡωσίαΟι τρομοκράτες του ISIS επέστρεψαν στη Γεωργία — και περιμένουν την Άνοιξη στη Ρωσία
ΠΗΓΗ

Μετά την ήττα του ISIS  στη Συρία και το Ιράκ, δεκάδες χιλιάδες μαχητές εξαπλώθηκαν στις χώρες της Μέσης Ανατολής και κάποιοι επέστρεψαν στους πρώην τόπους διαμονής τους. Υπήρξε μια αντίστροφη ροή στον Καύκασο, απειλώντας όχι μόνο την περιοχή, αλλά και τη Ρωσία.

Η εφημερίδα “Ουάσιγκτον ποστ” ανέφερε τις προάλλες, ότι τουλάχιστον πενήντα τρομοκράτες που πολέμησαν στο πλευρό του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, επέστρεψαν στη Γεωργία. Πρόκειται για δικά μας ριζοσπαστικά κύτταρα καθώς και  μαχητές που εγκαταστάθηκαν  εκεί από την Τσετσενία και άλλες περιοχές του Καυκάσου.
Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σαακασβίλι δεκάδες  τρομοκράτες έλαβαν στη Γεωργία καταφύγιο —- ως μέρος της ενθάρρυνσης από την τότε κυβέρνηση οποιασδήποτε αντιρωσικής δραστηριότητας.

Αυτοαποκαλούνται “αντιπολιτευτές “, αντίπαλοι  του Ramzan Kαντίροφ  και άλλες  εμβληματικές  προσωπικότητες  της ρωσικής κρατικής υπόστασης στον Καύκασο. Αυτό τους δίνει μέχρι  σήμερα την ιδιότητα να ευνοούνται  στη Γεωργία.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές χιλιάδες ριζοσπάστες ισλαμιστές από διάφορες χώρες του κόσμου έχουν διεισδύσει στη ζώνη των συγκρούσεων στη Συρία από την Τουρκία, και τώρα ένα μεγάλο ποσοστό από τους επιζώντες στις  μάχες αναζητούν το δρόμο επιστροφής  στο σπίτι και σε άλλα μέρη μέσα από την ίδια την Τουρκία. Μετά από μια  αρκετά μαζική  σάρωση , που πραγματοποίησε ο  Ερντογάν, σε απάντηση στην απόπειρα πραξικοπήματος στο στρατό και στις δομές της εξουσίας, ελπίζουμε για την ειδική αποτελεσματικότητα των ειδικών υπηρεσιών εκεί η οποία είναι απαραίτητη.
Η Τουρκία (σημειώστε ότι αυτή τη στιγμή είναι  η χώρα που διεξάγει πόλεμο στα νοτιοανατολικά σύνορά της) παραμένει πολύ βολική για τους μαχητές και τους ριζοσπάστες κάθε είδους. Σήμερα είναι δυνατόν να είναι  εντελώς ελεύθεροι να παραμένουν  εκεί και να ασκούν  κάθε είδους δραστηριότητα, αν δεν είναι εναντίον του Προέδρου και του καθεστώτος του. Και βεβαίως η σημερινή Τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως την εκροή ριζοσπαστών που επισκέπτονται τη Γεωργία μέσω της επικράτειάς της

Οι τρομοκράτες του ISIS επέστρεψαν στη Γεωργία — και περιμένουν την Άνοιξη στη Ρωσία2Με αυτή τη λογική πιο εύκολο να απαλλαγούν από τους δαιμονισμένους, δίνοντας τους την ευκαιρία να φύγουν  ανενόχλητοι στα γειτονικά εδάφη, παρά να προσπαθήσουν  να τους σταματήσουν  και να έρθουν σε σύγκρουση μαζί τους.

Σύμφωνα με  την εφημερίδα “Washington post” πενήντα τρομοκράτες ανήκουν στην κατηγορία  “της ωρολογιακής βόμβας”, δηλαδή αποτελούν ευθεία και άμεση απειλή. Σε συζητήσεις με  Γεωργιανούς εμπειρογνώμονες, παρεμπιπτόντως, πήραμε επιβεβαίωση ότι ο πραγματικός αριθμός των αφίξεων των μαχητών  στη Γεωργία είναι σημαντικά υψηλότερος.

Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να  ενοχλούν  τη Ρωσία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η χαμηλή εκπαίδευση και η έλλειψη εμπειρίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας των Γεωργιανών μυστικών υπηρεσιών.

Είδαμε πόσο αδέξια ενήργησε η Γεωργιανή  Αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για να συλλάβει τον τρομοκράτη Ahmed Chataev που είχε διεισδύσει στην Τιφλίδα.
Ας σημειωθεί ότι αυτός αγωνίστηκε στην πλευρό του ISIS  στη Συρία και στη συνέχεια συμμετείχε στην οργάνωση έκρηξης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Είναι σημαντικό ότι οι αρχές της Γεωργίας δεν γνώριζαν τίποτα για την παρουσία στο έδαφός τους ενός εξέχοντος μέλους διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης. Άρχισαν να ενεργούν μόνο αφού έλαβαν πληροφορίες από τη CIA και να αναλάβουν δράση με άμεσο χτύπημα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Chataev σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον διεθνών αποστολών στη Γεωργία.

Το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων της Γεωργίας

Κατάφεραν  να τον εξαλείψουν  μόνο μετά την ημερήσια εξάντληση του  με αψιμαχίες.

Και ναι, παραλίγο να το ξεχάσω. Με όλα αυτά ο επικεφαλής της Γεωργιανής υπηρεσίας  πληροφοριών Δαβίδ Sujashvili θεωρεί την Ρωσία ως την μόνη πραγματική απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις του Γεωργιανού τύπου σχετικά με την ομιλία του στις τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές για θέματα εθνικής ασφάλειας την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας φαίνεται να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, με βάση τα συμφέροντα της ίδιας της Γεωργίας.

Είναι ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι στο  φαράγγι του Πάνκησι που οδηγεί στο ρωσικό έδαφος, η  κυβέρνηση έχει ελάχιστο έλεγχο στην περιοχή αυτή, που κατοικείται από Τσετσένους-Κιστινούς. Από την εποχή του  Shevardnadze, αυτή η περιοχή χρησιμοποιήθηκε  για την αποστολή μαχητών στο έδαφος της Ρωσίας. Ένας αριθμός  διακοσίων  κατοίκων του φαραγγιού το 2012-2014, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, πήγε να πολεμήσει ως μέρος των σχηματισμών των τρομοκρατών  του ISIS  στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι τρομοκράτες του ISIS επέστρεψαν στη Γεωργία — και περιμένουν την Άνοιξη στη Ρωσία4Το φαράγγι Πανκήσι στην Γεωργία
Τις  παραμονές  του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το θέμα της πιθανής χρήσης της θέσης της Γεωργίας από τους ισλαμιστές είναι ιδιαίτερα οξύ – ως βάση για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας και των συμμαχικών δημοκρατιών της. Οι ίδιες οι δυνάμεις ασφαλείας της Γεωργίας μιλούν για αυτό σε ιδιωτικές συνομιλίες και παραδέχονται ότι δεν διαθέτουν τα μέσα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Θα ήθελα να ρωτήσω: τι άλλο πρέπει να γίνει, ποιες νέες ταραχές πρέπει να κατανοήσει η Γεωργία, προκειμένου να κατανοήσουν  την αναγκαιότητα και την απουσία εναλλακτικής συνεργασίας με τη Μόσχα σε θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας;
Πρόκειται για μια σφαίρα κοινών συμφερόντων και όχι για ένα αντικείμενο διαμάχης. Θέλω να πιστεύω ότι στην Τυφλίδα η φωνή της κοινής λογικής θα ακουστεί τελικά.