Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η CIA δημιούργησε την Αλ Κάιντα και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία


Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η CIA δημιούργησε την Αλ Κάιντα και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία

Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η CIA δημιούργησε την Αλ Κάιντα και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία ΠΗΓΗ
Σε μια σειρά από συνεντεύξεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια δύο ετών, που εκπέμπει αυτό το μήνα στο Showtime, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον ντοκιμαντέρ Oliver Stone τον Ιούλιο του 2015 ότι πιστεύει ότι η CIA συνέβαλε στη δημιουργία της Αλ Κάιντα και ότι χρησιμοποίησε Ισλαμιστές τρομοκράτες Ομάδες να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία.
(VERO BEACH, FL) Επεσήμανε τα σχόλια του προέδρου Πούτιν μετά από δήλωση του κ. Stone σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξη της Ρωσίας προς τον Πρόεδρο Μπους κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001:

Oliver Stone: Όταν ο Πρόεδρος Μπους εισέβαλε στο Αφγανιστάν ο Πρόεδρος Πούτιν συνεργάστηκε με τις βάσεις εισβολής και εγκατάστασης στον Καύκασο στην Ευρασία προκειμένου οι Αμερικανοί να προμηθεύσουν το Αφγανιστάν.

PUTIN: Λοιπόν, δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν δημιουργήσαμε σκόπιμα στρατιωτικές βάσεις. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχαμε διαίρεση στο Τατζικιστάν, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε έδαφος γιαστρατιωτικές βάσεις.  Αλλά υποστηρίξαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους επιτρέψαμε να χρησιμοποιήσουν την επικράτειά τους για την προμήθεια όπλων.

Oliver Stone: Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο Αφγανιστάν, πώς λοιπόν δεν καταλαβαίνετε πού ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και τι πραγματικά συνέβαινε με τον Μπιν Λάντεν; Όχι μόνο όπου ήταν, αλλά πόσο αδύναμη ήταν η βάση της Αλ Κάιντα σε αυτό το σημείο στο Αφγανιστάν;

ΠΟΥΤIN: Η Αλ Κάιντα δεν είναι το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μας. Είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των Αμερικανών μας “φίλων”. Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν [1979-1989]. Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών υποστήριζαν διάφορες μορφές ισλαμικού φονταμενταλισμού, βοηθώντας τους να πολεμήσουν τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Έτσι οι ίδιοι οι Αμερικανοί καλλιέργησαν τόσο την Αλ Κάιντα όσο και τον Μπιν Λάντεν. Και οι εταίροι μας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Έτσι φταίνε.

Oliver Stone: Ο Bill Casey, διευθυντής της CIA υπό τον Πρόεδρο Ronald Reagan [1981-1987], έκανε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να ενθουσιάσει τους μουσουλμάνους στον Καύκασο στην Κεντρική Ασία κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Το σχέδιό του ήταν μεγαλύτερο από το να νικήσει τη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν, το σχέδιό του ήταν βασικά αλλαγή καθεστώτος στη Σοβιετική Ένωση .

ΠΟΥΤΙΝ: Βλέπεις, αυτές οι ιδέες είναι ακόμα ζωντανές. Και όταν προέκυψαν τα προβλήματα αυτά στην Τσετσενία και στον Καύκασο, οι Αμερικανοί, δυστυχώς, υποστήριξαν αυτές τις διαδικασίες. Υποθέσαμε ότι ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε, ότι είχαμε διαφανείς σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, με την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.  Θα πω κάτι πολύ σημαντικό, πιστεύω. Είχαμε μια πολύ σίγουρη γνώμη ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας με λόγια μιλούσαν για την υποστήριξη της Ρωσίας, την ανάγκη συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποίησαν αυτούς τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία.

2002 Βόρεια-Ost Siege, Θέατρο Dubrovka, Μόσχα, Ρωσία – 170 θάνατοι (133 ομήροι, 40 τσετσένοι τρομοκράτες)
2004 Αστυνομική Αστυνομία Beslan, Μπεσλάν, Βόρεια Οσετία – 385 θάνατοι (334 ομήροι, 186 παιδιά, 31 τσετσένοι τρομοκράτες)

Oliver Stone: Η υποστήριξη των Η.Π.Α. ήταν συγκεκαλυμμένη, λέτε ότι έχετε αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ υποστήριζαν τους Τσετσένους;

ΠΟΥΤΙΝ: Φυσικά. Αλλά όσον αφορά την πληροφόρηση και την πολιτική στήριξη, που ήταν εμφανής σε όλους, δεν ήταν η μόνη απόδειξη. Αυτό έγινε δημοσίως.

Υπήρξε ένα συγκεκριμένο επεισόδιο που ανέφερα στον Πρόεδρο Μπους. Του έδειξα ακόμη και τα ονόματα των υπαλλήλων από τις Ειδικές Υπηρεσίες των Η.Π.Α., οι οποίοι είχαν συνάψει στρατιώτες από τον Καύκασο. Και δεν παρελιχαν απλώς γενική πολιτική υποστήριξη, παρείχαν τεχνική υποστήριξη, μεταφέροντας μαχητές από το ένα μέρος στο άλλο. Και η απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν ότι θα το εξετάσει προσεκτικά. Αργότερα μέσα από την επικοινωνία με τον εταίρο μας, λάβαμε έναν τελευταίο από τη CIA, ο οποίος δήλωσε: «Οι συνάδελφοί μας θεωρούσαν ότι είχαν το δικαίωμα να διατηρούν επαφή με αντιπροσώπους των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και θα συνέχιζαν να το κάνουν». Μιλώντας μόνο για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μιλούσαν επίσης για τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δομές.

Oliver Stone: Και όλα αυτά, ενώ αγωνίζονται για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, μοιάζουν με συμβολική συμπεριφορά και παράξενη συμπεριφορά.

ΠΟΥTIN: Έχουμε συνηθίσει σε αυτές τις αντιφάσεις.