Αφυπνισμένοι οι Κύπριοι στο θέμα των χημικών αεροψεκασμών


Αφυπνισμένοι οι Κύπριοι στο θέμα των χημικών αεροψεκασμώνΑφυπνισμένοι οι Κύπριοι στο θέμα των χημικών αεροψεκασμών

Οι αεροψεκασμοί υπάρχουν και χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τις επίσημες εξηγήσεις για την τροποποίηση του κλίματος.

Στην Ελλάδα βέβαια, μερικοί, όντες ακόμα στην δική τους εποχή των σπηλαίων, θεωρούν πως η διεθνής συζήτηση σχετικά με τους αεροψεκασμούς είναι αν γίνονται η όχι.
Πριν έναν χρόνο στην Κύπρο, οι κρατικές υπηρεσίες δέχτηκαν πολλά παράπονα από απλούς πολίτες και οργανωμένα σύνολα, καθώς και γραπτή καταγγελία από τον γ.γ. της ΕΚΑ Πανίκο Χάμπα, με την απαίτηση να δοθεί κάποια εξήγηση.

Ο τότε υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, διέταξε μάλιστα έρευνα σχετικά με αεροψεκασμούς που γίνονται στην ατμόσφαιρα από αεροσκάφη των βρετανικών βάσεων.

Στην επιστολή του κ. Κουγιάλη προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι «εκ πρώτης όψεως και χωρίς να επιβεβαιώνεται, διαφαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής, αφού ενδεχόμενα θα αλλοιωνόταν η σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας ή οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται θα μπορούσαν δυνητικά να αλλοίωναν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία για π.χ. βροχή».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μάλιστα παρατήρησε ότι όταν υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις για τους ψεκασμούς αυτοί ξαφνικά τερματίζονται. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «η ερμηνεία που δίνουμε, και είναι η πλέον τεκμηριωμένη, είναι ότι οι ψεκασμοί διενεργούνται στο πλαίσιο πειραμάτων για έλεγχο των καιρικών συνθηκών (γεωμηχανική)».

Ο βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι οι ψεκασμοί πιθανό να συνδέονται με κατασκοπεία και το σύστημα ραντάρ στις βρετανικές βάσεις, εξηγώντας ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το σήμα των ραντάρ και γίνονται οι ψεκασμοί ώστε να υποστηριχθεί το σύστημα παρακολούθησης.