Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Τα «δικαιώματα νερού» ΕΞΑΝΤΑΣ video

Τα «δικαιώματα νερού» ΕΞΑΝΤΑΣ video

Τα «δικαιώματα νερού» ΕΞΑΝΤΑΣ videoΤα «δικαιώματα νερού» ΕΞΑΝΤΑΣ video
Όλα τα νερά της Χιλής εκτός από τη θάλασσα, έχουν «κοπεί» σε μερίδια που ονομάζονται «δικαιώματα νερού». Τα «δικαιώματα νερού» είναι τίτλοι ιδιοκτησίας ισόβιοι, ξέχωροι από τη γη και έχουν εμπορική αξία, όπως ακριβώς ένα σπίτι, ή ένα κτήμα. Μπορείς να το νοικιάσεις, να το χρησιμοποιήσεις, ή να το κρατήσεις χωρίς να το κάνεις τίποτα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, για να το πουλήσεις ακριβά. Διάβασε προσεκτικά … και Το Νερό Της Φύσης Υπό ΈλεγχοΣτη χώρα, που θεωρείται πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα νερά πωλούνται. Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος. Στη Χιλή το νερό δεν θεωρείται πια αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, πως αν είσαι αγρότης δεν μπορείς να ποτίσεις το χωράφι σου ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού διότι το ποτάμι μπορεί να ανήκει σε άλλους.

Αντιστοίχως, δεν μπορείς να πάρεις νερό αν δεν έχεις «δικαίωμα» και συλλαμβάνεσαι αν πιαστείς επ’ αυτοφώρω. Όλα ξεκίνησαν το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ όταν δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Νερού (Codigo de Aguas), ένα πακέτο νόμων οι οποίοι θεμελιώνουν ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ιδιωτικό προϊόν και πολύ βολικά συνεχίζεται μέχρι σήμερα αλλά και ετοιμάζεται να επεκταθεί. Ήδη και στην Ελλάδα βαδίζουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενόσω εσύ ασχολείσαι με την πολιτική και τα κόμματα και δεν κάνεις τίποτε για ΕΣΕΝΑ. Διάβασε Όχι Αντίδραση αλλά Ορθή Δράση

Η εκμηδένιση των δυνατοτήτων για αυτόνομη διαβίωση. Ας υποθέσουμε ότι οι φόροι, δεν σε έχουν τσακίσει. Έχεις ένα στρέμμα χωράφι, και θέλεις την ‘ελευθερία’ σου, ή είσαι άνεργοι (πολύ πιο πιθανό σενάριο). Σκέφτεσαι να το καλλιεργήσεις και να καλύψεις βασικές ανάγκες διατροφής. Μπορείς να το κάνεις χωρίς νερό; Ασφαλώς όχι. Τα φυτά, χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν. Άρα δεν έχεις καμία δυνατότητα να καλύψεις, κάποιες βασικές διατροφικές ανάγκες. Σου κάνουν με τον έλεγχο του νερού, να ‘τους έχεις ανάγκη’, επομένως υποκύπτεις στις όποιες επιθυμίες τους.

Υπάρχουν αποφάσεις που για τον βλάκα που δεν μπορεί να δει πέρα απ την μύτη του, φαίνονται άνευ ή μικρής σημασίας, ειδικά όταν ο βλάκας φαντάζεται πως ένα ποτήρι νερό είναι αυτονόητο και δεδομένο. Όμως αυτές οι αποφάσεις, έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για όλους τους ανθρώπους –και την ζωή στην ΓΗ που τόσο δεινοπαθείαπό τις πρακτικές των επικυρίαρχων και των υποτελών τους. Μια τέτοια, είναι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Έλεγχο, την διαχείριση και την εμπορευματοποίηση του ΝΕΡΟΥ και των γεωτρήσεων πηγαδιών και όμβριων υδάτων κατ εντολή της ANGEDA 21.

Αν λοιπόν φτιάξουμε μια δεξαμενή και μαζεύουμε το νερό, θα πρέπει να το δηλώσουμε και να πάρουμε άδεια χρήσης, αφού ανήκει στα ‘μεταβατικά’. Και ρωτάμε. Είναι προστασία της δημόσιας υγείας, το να δοθεί άδεια χρήσης για το νερό της βροχής από μια κρατική υπηρεσία; Ή είναι έλεγχος και τίποτα άλλο; Μην ξεχνάμε πως φθοριώνουν το νερό των πόλεων και το φθόριο είναι ένα ποντικοφάρμακο. Παρόλο που τα φθοριούχα είναι γνωστά τοξι­κά δηλητήρια, ωστόσο επιτρέπεται να υπάρχουν στα τρόφιμα, στο νερό και σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, με το επιχείρημα πως προστατεύουν από τη τερηδόνα των δοντιών. Όμως, την ίδια προστασία από την τερηδόνα μπορούν να προσφέρουν και όλα τα άλλα βαριά μέταλλα όπως ο άργυρος, ο μόλυβδος και το αρσενικό, ακόμα και το ουράνιο. Γιατί το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε ειδικά στο φθόριο και στα φθοριούχα; Μάθε.

Προϋπόθεση οποιασδήποτε διεκδίκησης, είναι η δυνατότητα να έχει διάρκεια. Στο διάστημα αυτό, πρέπει να έχεις καλύψει, τουλάχιστον τα βασικά για να ζεις. Αν δεν έχεις καλύψει τα βασικά, τότε, όλη σου η έννοια δεν είναι να διεκδικήσεις ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Είναι να φας, για να μην πεθάνεις. Σ’ αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει πια καμιά απαίτηση, κανένα αίτημα, καμιά διεκδίκηση. Υπάρχει μόνο, η αδήριτη αναγκαιότητα να χορτάσεις την πείνα σου. Τίποτα άλλο. Δες «Αγώνες Πείνας» Ένας Τρομακτικός Καινούριος Κόσμος

Παρακολούθησε πολύ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το βίντεο, Στοχάσου και ΔΡΑΣΕ