Γκαίμπελς: «Αλίμονο στο έθνος που υποτιμά τις γυναίκες και τις μητέρες του»


Γκαίμπελς: «Αλίμονο στο έθνος που υποτιμά τις γυναίκες και τις μητέρες του»22Γκαίμπελς: «Αλίμονο στο έθνος που υποτιμά τις γυναίκες και τις μητέρες του»

Στις 18 Μαρτίου του 1933 ο Γιόζεφ Γκαίμπελς εκφώνησε έναν λόγο προς τις Γερμανίδες. Το κείμενο που ακολουθεί το θεωρούμε επίκαιρο και δεν το αναδημοσιεύουμε ως ένα ιστορικό γεγονός. Σήμερα βλέπουμε την πάλη προς κατάργηση των φύλων να αντικαθιστά την πάλη των φύλων που υπήρχε από την εποχή του Μεσοπολέμου κι έπειτα. Οι ρόλοι των δύο φύλων αλλάζουν και οι άνδρες και οι γυναίκες γίνονται ευθυνόφοβοι. Την αδιαφορία για το μέλλον του Έθνους και της Φυλής την ονομάζουν ελευθερία. Ο Γκαίμπελς θα μπορούσε ακόμα και σήμερα να εκφωνήσει τον ίδιο λόγο χωρίς να αλλάξει πολλά πράγματα. Εμείς πιστεύουμε στην αλληλοσυμπλήρωση των δύο φύλων κι όχι στην πάλη τους για μια ανέφικτη ισότητα. Τίποτα δεν είναι ίσο στη φύση και όλοι οι άνθρωποι δεν είναι για όλα. Εκεί που ο άνδρας υπερτερεί η γυναίκα υστερεί κι εκεί που υπερτερεί η γυναίκα υστερεί ο άνδρας. Αυτή είναι η αρμονία της φύσης κι όποιος το αρνείται έχει άγνοια ή μάχεται τους φυσικούς νόμους.

Γερμανίδες, Γερμανοί!

Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η πρώτη μου ομιλία ως Υπουργός Προπαγάνδας και Διαφώτισης του Λαού απευθύνεται στις Γερμανίδες γυναίκες. Παρόλο που συμφωνώ με τον Treitchke ότι οι άνδρες γράφουν ιστορία, δεν ξεχνώ ότι οι γυναίκες μεγαλώνουν τα αγόρια ώσπου να γίνουν άνδρες.

Γνωρίζετε ότι το Εθνικό-Σοσιαλιστικό κίνημα είναι το μόνο κόμμα που αφήνει τις γυναίκες εκτός της πολιτικής καθημερινότητας. Αυτό προκαλεί δριμεία κριτική και εχθρότητα, εξ ολοκλήρου αδικαιολόγητη. Έχουμε αφήσει τις γυναίκες έξω από τις κοινοβουλευτικές – δημοκρατικές μηχανορραφίες των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών στη Γερμανία, όχι επειδή δεν τις σεβόμαστε, αλλά επειδή τις σεβόμαστε υπερβολικά πολύ. Δεν αντιμετωπίζουμε τη γυναίκα ως κατώτερο ον, αλλά ως κάποιο που έχει διαφορετική αποστολή από αυτήν του ανδρός. Επομένως πιστεύαμε ότι η Γερμανίδα, η οποία μπορεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο να είναι γυναίκα με όλη την έννοια της λέξης, πρέπει να χρησιμοποιεί τη δύναμη και τις ικανότητές της σε άλλους τομείς από αυτούς που δραστηριοποιούνται οι άνδρες.

Γκαίμπελς: «Αλίμονο στο έθνος που υποτιμά τις γυναίκες και τις μητέρες του»Η γυναίκα έχει υπάρξει όχι μόνο ο ερωτικός σύντροφος του άνδρα, αλλά επίσης και συνεργάτης του. Πολύ παλιά έκανε σκληρή δουλειά μαζί με τον άνδρα στα χωράφια. Μετακόμισε μαζί του στις πόλεις, εισερχόμενη στα γραφεία και τα εργοστάσια, επιτελώντας το μερίδιο της στην παραγωγή για το οποίο ταίριαζε καλύτερα. Το έκανε αυτό με όλες της τις ικανότητες, την εντιμότητά της, την ανιδιοτελή της αφοσίωση, την προθυμία της να θυσιαστεί.

Η γυναίκα στη σημερινή δημόσια ζωή δεν διαφέρει από εκείνη του παρελθόντος. Οποιοσδήποτε καταλαβαίνει τη σύγχρονη εποχή δεν θα είχε την παλαβή ιδέα να απομακρύνει τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή, την εργασία, την επιστήμη και την επιβίωση. Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι αυτά τα πράγματα που ανήκουν στον άνδρα πρέπει να παραμείνουν δικά του. Συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής και του στρατού. Όχι προς υποτίμηση της γυναίκας, αλλά ως απλώς μια αναγνώριση του πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα τα ταλέντα και τις ικανότητές της.

Αναπολώντας τα τελευταία έτη της παρακμής της Γερμανίας, ερχόμαστε στο τρομακτικό, σχεδόν φοβερό συμπέρασμα, ότι όσο λιγότεροι άνδρες ήταν πρόθυμοι να πράξουν ως άνδρες στο δημόσιο βίο, τόσο περισσότερες γυναίκες υπέκυπταν στον πειρασμό να επιτελέσουν το ρόλο του άνδρα. Η εκθήλυνση των ανδρών οδηγεί πάντα στην αρρενοπρέπεια των γυναικών. Μια εποχή στην οποία κάθε μεγάλη ιδέα της αρετής, της σταθερότητας, της σκληρότητας, και της αποφασιστικότητας έχει ξεχαστεί, δεν πρέπει να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι ο άνδρας χάνει σταδιακά τον ηγετικό του ρόλο στη ζωή και την πολιτική και την κυβέρνηση από τη γυναίκα.

Μπορεί να είναι αντιδημοτικό το να το πω αυτό σε ένα γυναικείο κοινό, αλλά πρέπει να ειπωθεί, διότι είναι αληθές και επειδή θα ξεκαθαρίσει τη θέση μας απέναντι στις γυναίκες. Η σύγχρονη εποχή, με όλους τους τεράστιους επαναστατικούς μετασχηματισμούς της στην κυβέρνηση, την πολιτική, την οικονομία και τις κοινωνικές σχέσεις, δεν έχει αφήσει τις γυναίκες και τον ρόλο τους στον δημόσιο βίο ανέγγιχτες. Πράγματα που νομίζαμε ακατόρθωτα πριν αρκετά χρόνια ή δεκαετίες, σήμερα είναι καθημερινή πραγματικότητα. Έχουν συμβεί κάποια καλά, ευγενή και αξιέπαινα πράγματα. Καθώς επίσης και πράγματα που είναι ποταπά και εξευτελιστικά. Αυτοί οι επαναστατικοί μετασχηματισμοί έχουν σε μεγάλο βαθμό πάρει από τις γυναίκες το ορθό καθήκον τους. Έχουν στρέψει τους στόχους τους σε προορισμούς που δεν ήταν κατάλληλοι για εκείνες. Το αποτέλεσμα ήταν μια παραμορφωμένη άποψη για το Γερμανικό γυναικείο πληθυσμό που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τα πρότερα ιδανικά.

Μια θεμελιώδης αλλαγή είναι αναγκαία. Με το ρίσκο ότι μπορεί να ακουστεί αντιδραστικό και παρωχημένο, ας μου επιτραπεί να πω καθαρά: Το πρώτο, το καλύτερο και πιο κατάλληλο μέρος για μια γυναίκα είναι στην οικογένεια, και το πιο μεγαλειώδες καθήκον της είναι να δώσει παιδιά στο λαό και το έθνος της, παιδιά τα οποία μπορούν να συνεχίσουν την ακολουθία των γενεών και τα οποία εγγυώνται την αθανασία του έθνους. Η γυναίκα είναι ο δάσκαλος της νεολαίας, και ως εκ τούτου ο κτίστης του οικοδομήματος του μέλλοντος. Εάν η οικογένεια είναι η πηγή δύναμης του έθνους, η γυναίκα είναι ο πυρήνας και το κέντρο της. Το καλύτερο μέρος για τη γυναίκα προκειμένου να υπηρετήσει το έθνος της είναι στο γάμο της, στην οικογένεια, στη μητρότητα. Αυτός είναι ο ανώτατος σκοπός της. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνες οι γυναίκες οι οποίες είναι εργαζόμενες ή οι οποίες δεν έχουν παιδιά δεν έχουν κανέναν ρόλο στη μητρότητα του Γερμανικού λαού. Χρησιμοποιούν τη δύναμή τους, τις ικανότητές τους, το δικό τους αίσθημα ευθύνης για το έθνος, με άλλους τρόπους. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρώτο καθήκον ενός κοινωνικά ανασχηματισμένου έθνους πρέπει να είναι το να ξαναδώσει στη γυναίκα τη δυνατότητα να εκπληρώσει το πραγματικό της καθήκον, την αποστολή της στην οικογένεια και ως μητέρα.

Η εθνικά επαναστατική κυβέρνηση είναι οτιδήποτε εκτός από αντιδραστική. Δεν θέλει να σταματήσει το βάδισμα της ραγδαία εξελισσόμενης εποχής μας. Δεν έχει καμιά πρόθεση να μείνει πίσω στις εξελίξεις. Θέλει να είναι ο σημαιοφόρος και ο ιχνηλάτης του μέλλοντος. Γνωρίζουμε τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να δούμε ότι κάθε εποχή έχει τις ρίζες της στη μητρότητα, ότι δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερης σημασίας από την έμβια μητέρα μιας οικογένειας η οποία δίνει παιδιά στο κράτος. Οι Γερμανίδες έχουν μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι πιο ευτυχισμένες με το αποτέλεσμα του να τους δίνονται περισσότερα δικαιώματα αλλά λιγότερα καθήκοντα. Τώρα συνειδητοποιούν ότι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε δημόσιο αξίωμα με το βάρος του δικαιώματος στη ζωή, τη μητρότητα και το καθημερινό ψωμί της δεν είναι καλή ανταλλαγή.

Γκαίμπελς: «Αλίμονο στο έθνος που υποτιμά τις γυναίκες και τις μητέρες του»2Ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής είναι η ραγδαία μείωση της γεννητικότητας στις μεγάλες μας πόλεις. Το 1900 γεννήθηκαν δύο εκατομμύρια βρέφη στη Γερμανία. Σήμερα ο αριθμός έχει πέσει στο ένα εκατομμύριο. Αυτή η ραγδαία μείωση είναι πιο εμφανής στο εθνικό κεφάλαιο. Κατά τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, η γεννητικότητα του Βερολίνου έχει φτάσει η χαμηλότερη από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι το 1955, χωρίς τη μετανάστευση, θα έχει περίπου μόλις τρία εκατομμύρια κατοίκους. Η κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει αυτή την πτώση της οικογένειας και την επακόλουθη εξαθλίωση του αίματός μας. Πρέπει να γίνει μια θεμελιώδης αλλαγή. Η φιλελεύθερη αντιμετώπιση προς την οικογένεια και το παιδί είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία πτώση της Γερμανίας. Εμείς σήμερα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τον γηράσκοντα πληθυσμό. Το 1900 αντιστοιχούσαν επτά παιδιά για κάθε ηλικιωμένο, σήμερα μόλις τέσσερα. Εάν συνεχίσει η παρούσα κατάσταση, μέχρι το 1988 η αναλογία θα είναι 1:1. Αυτά τα στατιστικά τα λένε όλα. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι εάν η Γερμανία συνεχίσει στην παρούσα πορεία της, θα καταλήξει σε μια άβυσσο με εκπληκτική ταχύτητα. Μπορούμε σχεδόν να καθορίσουμε τη δεκαετία όπου η Γερμανία θα καταρρεύσει εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού. Δεν σκοπεύουμε να καθίσουμε στην άκρη και να παρακολουθήσουμε την κατάρρευση του εθνικού μας βίου και την καταστροφή του αίματος που έχουμε κληρονομήσει. Η εθνική επαναστατική κυβέρνηση έχει το καθήκον να ανοικοδομήσει το έθνος στα πρωτότυπα θεμέλιά του, να μεταμορφώσει τη ζωή και την εργασία της γυναίκας ούτως ώστε να υπηρετήσει ξανά με τον καλύτερο τρόπο το εθνικό όφελος. Σκοπεύει να εξαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες ούτως ώστε να εξασφαλισθούν ξανά η ζωή του λαού μας, και το μέλλον του λαού μας και η αθανασία του αίματός μας.

Καλωσορίζω αυτή την έκθεση, σκοπός της οποίας είναι να εξηγήσει και να διδάξει, και να μειώσει ή να εξαλείψει τη ζημιά στο άτομο και στο σύνολο του λαού. Υπηρετεί το έθνος και τη λαϊκή διαφώτιση, και η στήριξη σε αυτήν είναι ένα από τα ευτυχέστερα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης. Ενδεχομένως η έκθεση υπό τον τίτλο “Η Γυναίκα” να αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής. Εάν ο σκοπός της έκθεσης είναι να δώσει μια εικόνα των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, το καταφέρνει κάποια στιγμή όταν η Γερμανική κοινωνία είναι υποβάλλεται στις μεγαλύτερες αλλαγές που είχαν γίνει για γενιές. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό. Γνωρίζω τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν για να αποκτήσει αυτή η έκθεση ένα ξεκάθαρο θέμα και μια σταθερή δομή. Πρέπει να δείξει τη σημαντικότητα της γυναίκας για την οικογένεια, το λαό, και ολόκληρο το έθνος. Οι επιδείξεις θα δώσουν μια εικόνα της πραγματικής ζωής των γυναικών σήμερα, και θα παράσχουν την απαραίτητη γνώση για τη διάλυση των διισταμένων απόψεων του σήμερα, οι οποίες δεν ήταν πρωτίστως το αποτέλεσμα του σύγχρονου γυναικείου κινήματος.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο κύριος σκοπός της έκθεσης »Η Γυναίκα» δεν είναι μόνο να δείξει το πώς είναι τα πράγματα, αλλά να κάνει προτάσεις βελτίωσης. Στοχεύει να δείξει νέους τρόπους και νέες ευκαιρίες. Ξεκάθαρα και συχνά δραστικά παραδείγματα θα δώσουν σε χιλιάδες Γερμανίδες τροφή για σκέψη και περισυλλογή. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο σε εμάς τους άνδρες της νέας κυβέρνησης ότι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε οικογένειες με πολλά παιδιά, εφόσον θέλουμε να σώσουμε το έθνος από την παρακμή. Η σημαντικότητα της οικογένειας δεν μπορεί να υπερτιμηθεί, ειδικά σε οικογένειες χωρίς πατέρες που εξαρτώνται εντελώς από την μητέρα. Στις εν λόγω οικογένειες η γυναίκα έχει αποκλειστική ευθύνη για τα παιδιά, και πρέπει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που έχει στο λαό και το έθνος της.

Δεν πιστεύουμε ότι ο Γερμανικός λαός έχει καταδικαστεί από τη μοίρα να παρακμάσει. Έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στο ότι η Γερμανία έχει ακόμη μια μεγάλη αποστολή στον κόσμο. Έχουμε πίστη στο ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας μας, αντιθέτως ότι μια νέα, μεγάλη και αξιότιμη περίοδος της ιστορίας μας ξεκινά τώρα.

Γκαίμπελς: «Αλίμονο στο έθνος που υποτιμά τις γυναίκες και τις μητέρες του»6Αυτή η πίστη θα μας δώσει τη δύναμη να εργαστούμε και δεν θα αποθαρρυνθούμε. Μας ενέπνευσε να κάνουμε μεγάλες θυσίες κατά τα τελευταία δεκατέσσερα έτη. Έδωσε σε εκατομμύρια Γερμανίδων τη δύναμη να ελπίσουν στη Γερμανία και το μέλλον της, και να αφήσουν τους γιους τους να συμμετάσχουν στην αφύπνιση του έθνους. Αυτή η πίστη βρισκόταν στις γυναίκες οι οποίες έχασαν τους συζύγους και προστάτες των οικογενειών τους στον πόλεμο, σε εκείνες οι οποίες έδωσαν τους γιους τους στη μάχη για την ανανέωση του λαού τους. Αυτή η πίστη μας κράτησε όρθιους κατά την ανάγκη και την απογοήτευση των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών. Και αυτή η πίστη μας γεμίζει σήμερα με νέα ελπίδα ότι η Γερμανία θα βρει ξανά τη θέση της στον ήλιο.

Τίποτα δεν σκληραίνει κάποιον και τον κάνει πιο αποφασιστικό από τον αγώνα. Τίποτα δεν δίνει περισσότερη ανδρεία από την αντιμετώπιση της αντίστασης. Κατά τα χρόνια όταν η Γερμανία φαινόταν προκαθορισμένο να παρακμάσει, ένα νέο είδος γυναικείου πληθυσμού εξελίχθηκε υπό το λούστρο του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι (ο γυναικείος πληθυσμός) σκληρός, αποφασιστικός, γενναίος, πρόθυμος να θυσιαστεί. Κατά τα τέσσερα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου και τα δεκατέσσερα χρόνια της Γερμανικής πτώσης που ακολούθησαν, οι Γερμανίδες γυναίκες και οι μητέρες αποδείχτηκαν άξιοι σύντροφοι των ανδρών τους. Έχουν επιβαρυνθεί με όλη την πίκρα, με όλες τις κακουχίες και τον κίνδυνο, και δεν απέτυχαν όταν χτυπήθηκαν από τη δυστυχία, την ανησυχία και τα προβλήματα. Εφόσον ένα έθνος έχει τέτοιο περήφανο και ευγενή γυναικείο πληθυσμό, δεν μπορεί να χαθεί. Αυτές οι γυναίκες είναι το οικοδόμημα της φυλής μας, του αίματος και του μέλλοντός της.

Αυτή είναι η αρχή ενός νέου Γερμανικού γυναικείου πληθυσμού. Εάν το έθνος έχει και πάλι μητέρες οι οποίες επιλέγουν τη μητρότητα περήφανα και ελεύθερα, δεν μπορεί να χαθεί. Εάν η γυναίκα είναι υγιής, ο λαός θα είναι υγιής. Αλίμονο στο έθνος που υποτιμά τις γυναίκες και τις μητέρες του. Καταδικάζει τον εαυτό του. Ελπίζουμε ότι η έννοια της Γερμανίδας θα ξαναποκτήσει την τιμή και τον σεβασμό ολόκληρου του λαού. Η Γερμανίδα τότε θα υπερηφανευτεί για την πατρίδα και το λαό της, στο Γερμανικό τρόπο σκέψης και στο Γερμανικό συναίσθημα. Η τιμή του έθνους της και της φυλής της θα είναι τα πιο σημαντικά για εκείνη. Μόνον ένα έθνος που δεν ξεχνά την τιμή του είναι ικανό να εγγυηθεί το καθημερινό του ψωμί.

Η Γερμανίδα δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσει αυτό. Ανακηρύσσω αυτή την έκθεση εν λειτουργία. Μακάρι να αποκαλύψει όλα τα προηγούμενα λάθη και να δείξει το δρόμο για το μέλλον. Τότε ο κόσμος θα μας σεβαστεί ξανά, και θα είμαστε ικανοί να βεβαιώσουμε τα λόγια του Walther von den Vogelweide, ο οποίος είχε να πει το εξής για τη Γερμανίδα στο διάσημο ποίημά του:

Αυτός που γυρεύει
Την αρετή και κατάλληλη αγάπη,
Πρέπει να έρθει στην πατρίδα μας,
Υπάρχει πολλή χαρά.
Για πάντα μακάρι να ζήσω εκεί.