Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

Smiley face

Κατά των κυρώσεων και υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία. Στην Ιταλία σχηματίστηκε η κυβέρνηση

Κατά των κυρώσεων και υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία. Στην Ιταλία σχηματίστηκε η κυβέρνησηΚατά των κυρώσεων και υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία. Στην Ιταλία σχηματίστηκε η κυβέρνηση
ΠΗΓΗ

Ο επικεφαλής του κόμματος Κίνημα των 5 αστέρων (D5zZ) Λουίτζι Ντι Μάιο Πανηγυρίζει την νίκη του στις Βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία στις 6 Μαρτίου του 2018
Μόσχα, 24 Μαΐου-RIA Novosti, Ιγκόρ Gashkov. Το κίνημα των πέντε αστέρων  που κέρδισε το Μάρτιο και το κόμμα της Lega  του Βορρά σκοπεύουν  να απελάσουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο λαθρομετανάστες και να βελτιώσουν  τις σχέσεις με τη Ρωσία. Εν όψει του συνασπισμού των δεξιών

συντηρητικών και των νέων αριστερών αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεων με τις Ευρωπαϊκές δομές στις Βρυξέλλες, από  το αποτέλεσμα των οποίων  εξαρτάται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφωνία σχετικά με 250.000.000.000

Σχετικά με την συγκρότηση  του κυβερνώντος συνασπισμού των πέντε αστεριών και της Liga Βορρά, που εκπροσωπούν  διαφορετικά  τμήματα του πολιτικού φάσματος, χρειάστηκαν  11 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα είναι η υιοθέτηση μιας κοινής πλατφόρμας, η οποία  περιλαμβάνει μια απότομη αντιστροφή της εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης των Βρυξελλών να διαγράψουν 250.000.000.000 του χρέους, η εξυπηρέτηση του οποίου  επιβαρύνει πολύ τον ιταλικό προϋπολογισμό. Όσο για τη Ρωσία, η  «Lega» και «Tα πέντε αστέρια» κάνουν  έκκληση για μια «πολιτική ανοίγματος», » την κατάργηση των προηγούμενων κυρώσεων» και «αποκατάσταση της Μόσχας ως στρατηγικό εταίρο στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη».


Κατά των κυρώσεων και υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία. Στην Ιταλία σχηματίστηκε η κυβέρνηση2Οι πολιτικές δυνάμεις που συμφώνησαν  για τον συνασπισμό δηλώνουν τον Ευρωσκεπτικισμό  τους, γεγονός που συνεπάγεται άρνηση αποδοχής συμφωνιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην τρέχουσα μορφή τους. Πρόκειται για ένα σύνολο συμφωνιών που έχουν συναφθεί σε διαφορετικές περιόδους και δεν ταιριάζουν πλέον στη Ρώμη: Η Συνθήκη του Δουβλίνου για τη χορήγηση ασύλου, το Σύμφωνο για τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος με όριο όχι μεγαλύτερο από το τρία τοις εκατό, τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά σχετικά με τη σύσταση Ζωνών ελευθέρων συναλλαγών. Στους ευρωσκεπτικιστές   η νομισματική πολιτική της ΕΕ, που είναι επωφελής κυρίως για τη Γερμανία, δεν τους προκαλεί εμπιστοσύνη. Θεωρούν ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ υψηλή και είναι έτοιμη  να μιλήσουν κατά τις διαπραγματεύσεις με την Angela Merkel για την ελεγχόμενη υποτίμηση του νομίσματος.
Ηγέτης της πολιτικής δύναμης «Lega  του Βορρά» Ματέο Salvini κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Βερόνα

Η μετανάστευση είναι ένα ειδικό θέμα. Στην Ιταλία, είναι  απογοητευμένοι από την απροθυμία των χωρών της ΕΕ να παραλάβουν τους μετανάστες που φθάνουν στη χερσόνησο των  Απεννίνων και είναι έτοιμοι να λάβουν μονομερή μέτρα. Η κυβέρνηση της «Lega» και «των πέντε αστεριών» πρόκειται να ανακατευθύνουν  ορισμένα από τα 4.000.000.000 ευρώ που χορηγήθηκαν προηγουμένως για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στα προγράμματα για την απέλαση τους. Ως αποτέλεσμα, η χώρα θα απομακρύνει 500.000 λαθρομετανάστες. Η προηγούμενη κυβέρνηση, μέτρια αριστερά, απέλασε  κατά μέσο όρο όχι περισσότερους από  6000 λαθρομετανάστες ετησίως.

Η Ρωσία χρειάζεται την Ιταλία
Ο ερχομός στην εξουσία των ευρωσκεπτικιστών είναι η νίκη όσων φιλοδοξούν να ξαναρχίσουν οι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία. Λόγω των αντικυρώσεων  που επιβλήθηκαν  από τη Μόσχα το 2014, η Ιταλία υπέστη τις περισσότερες ζημιές -μετά τη Γερμανία. Αλλά αν η απώλεια του Βερολίνου αντισταθμίστηκε με  σταθερή ανάπτυξη, η Ρώμη δεν μπόρεσε  να βγει από την παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα  Απέννινα η  ψυχολογική επίδραση των περιοριστικών μέτρων ήταν ιδιαίτερα αισθητή, και οι απώλειες από τις αντικυρώσεις σταθερά πρόσθετε  σημεία στον κουμπαρά των  ευρωσκεπτικιστών. Μέχρι που κέρδισαν τις εκλογές.

Ο Αντιπρόεδρος του Ιταλικού Κοινοβουλίου, ένας από τους ηγέτες του ισχυρού κινήματος της αντιπολίτευσης «των πέντε αστεριών» (d5z) Luigi di Mayo

«H αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να βγει από τις αντιρωσικές υπαγορεύσεις των ξένων δυνάμεων είναι ενθαρρυντική,» σχολίασε στο  RIA Novosti Διδάκτωρ του νόμου του Πανεπιστημίου του Τορίνο Μαουρίτσιο Μαρόνε. Ο πολιτικός επιστήμονας, ωστόσο, σημειώνει ένα πιθανό πρόβλημα. Η Ρωσία μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη του συντηρητικού κόμματος της «Lega», που εισήλθε  το 2017 στη συμφωνία εταιρικής σχέσης με την «Ενωμένη Ρωσία», αλλά η νέα αριστερά είναι πιο ευάλωτη στην πίεση των Βρυξελλών.

«Υπάρχουν δύο σημαντικά εμπόδια στην άρση των κυρώσεων: η παρέμβαση του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, οπαδός της προηγούμενης εξωτερικής πολιτικής, και της τριβής στο πλαίσιο του συνασπισμού.

Ένα μέλος του Κοινοβουλίου της περιοχής του Βένετο Stefano Valdegamberi αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη των ρωσικών-ιταλικών δεσμών. «Η συνθήκη μεταξύ της » Lega»και των» πέντε αστεριών «καθορίζει την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ελπίζω ειλικρινά ότι το αδικαιολόγητο κλίμα εχθρότητας θα έχει τελειώσει. Η Ιταλία μπορεί να προετοιμάσει το δρόμο για μια νέα Ευρωπαϊκή πολιτική προς τη Μόσχα «, δήλωσε ο βουλευτής.

Με ποιο τρόπο θα πάει η  Ρώμη
Η σύγκρουση της νέας Ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρώπη, το Βερολίνο και το Παρίσι είναι μια από τις κύριες ίντριγκες των προσεχών μηνών. Οι εμπειρογνώμονες στο RIA Novosti αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της διαγραφής από το Ιταλικό χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, το  οποίο η  «Liga » και «τα πέντε αστέρια» επιμένουν. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι αρνούνται την Ρώμη να κάνει παραχωρήσεις σκληρότερες από την Ελλάδα,  λόγω του μεγέθους της Ιταλικής οικονομίας και της σημασίας της για την πανευρωπαϊκή σταθερότητα.


«Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είναι απίθανο να εφαρμοστεί πλήρως. Το ποσό των 250.000.000.000 είναι πολύ μεγάλο. Και αν συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις της Ιταλίας, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί  από άλλες χώρες οφειλέτες, την Ισπανία, για παράδειγμα. Επιπλέον, το ζήτημα των  αντιποίνων  μπορεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Αν από την Ιταλία απαιτούν δημοσιονομική οικονομία, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό: στη χώρα τα συνδικάτα και το αριστερό κίνημα είναι πολύ ισχυρά  «,-εξηγεί στο RIA Novosti ο Πρόεδρος του κέντρου στρατηγικών επικοινωνιών Ντμίτρι Abzalov. 
Κατά των κυρώσεων και υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία. Στην Ιταλία σχηματίστηκε η κυβέρνηση7Η Πλατεία Αγίου Πέτρου στη Ρώμη

Κατά την άποψή του, οι μεμονωμένες παραχωρήσεις είναι πιο πραγματικές, ιδίως η υποτίμηση του Ευρώ. Εν πάση περιπτώσει, πρόκειται να διεξαχθούν πολύ τεταμένες διαπραγματεύσεις. Ο Αντρέι Kortunov, Γενικός Διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου διεθνών υποθέσεων (inf), προβλέπει τη «δύσκολη σχέση» μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των Βρυξελλών. Ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι η Ρώμη θα διορθώσει τη δηλωμένη γραμμή, επειδή «τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αξιοπρόσεχτη τάση: οι ριζοσπάστες στην εκστρατεία και στην εξουσία είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Το ίδιο θα συμβεί και  στην Ιταλία. «

«Πρώτα η  Ιταλία»

Και η άνευ όρων εφαρμογή του προγράμματος συνασπισμού, και η συνθηκολόγηση της «Lega» με τα «πέντε αστέρια» απέναντι στις Βρυξέλλες φαίνονται εξίσου απίθανα. Η νέα κυβέρνηση έχει  περιγράψει μέτρα που αποσκοπούν στην επίτευξη άμεσου αποτελέσματος και αυτά είναι  πιθανόν να υλοποιηθούν. Μεταξύ αυτών είναι η άρνηση χρηματοδότησης της κατασκευής του σιδηροδρόμου Λυών-Τορίνο, στον οποίο επιμένει η ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει στη Ρώμη να εξοικονομήσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και, επιπλέον, να θέσει τον τόνο της επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δυνατή η μερική αναθεώρηση άλλων σχεδίων που προωθούνται από τις Βρυξέλλες.

Κατά των κυρώσεων και υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία. Στην Ιταλία σχηματίστηκε η κυβέρνηση88Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Mayor

Η Απέλαση των λαθρομεταναστών  μπορεί επίσης να αυξήσει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, ιδίως δεδομένου ότι είναι σχετικά εύκολο να το κάνουν. Οι φορολογικές περικοπές, τις οποίες η Liga επιμένει, θα διατηρήσουν την αφοσίωση των δεξιών  ψηφοφόρων. Ωστόσο, το τίμημα μιας τέτοιας λύσης είναι μια περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους, το  οποίο έχει ήδη φθάσει το 132 τοις εκατό του ΑΕγχΠ της χώρας.

Ένα άλλο ατού της νέας κυβέρνησης είναι η ψυχολογική κόπωση των Ιταλών από τη δικτατορία της ΕΕ, η οποία απαιτεί οικονομικά επώδυνα μέτρα: χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.  Η οργή για την πολιτική αυτή οδήγησε στον αγώνα για την εθνική κυριαρχία. Και οι δύο, η  «Liga» και «τα πέντε αστέρια» θα παίξουν  με τη θέληση αυτή την κάρτα. Ήδη μετά την λήψη της  απόφασης για τη συγκρότηση του  συνασπισμού, ο ηγέτης της «Lega» Ματέο Salvini εισέλθει σε μια διαφωνία αλληλογραφίας  με τον υπουργό οικονομίας της Γαλλίας Bruno Le Mayor, ο οποίος  προέτρεψε την Ιταλία να απέχει από τα σκληρά βήματα.

«Ο Γάλλος Υπουργός προειδοποιεί τη μελλοντική κυβέρνησή μας: μην αλλάξετε τίποτα,  αν όχι τότε θα έχετε προβλήματα. Εδώ είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας απαράδεκτης εισβολής του εδάφους μας. Δεν ζήτησα από τους Ιταλούς την ψήφο  και την εμπιστοσύνη τους στην πορεία της φτώχειας, της φτώχειας και της αποδοχής των μεταναστών: όχι, τα συμφέροντα των Ιταλών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή!»-έτσι ο πολιτικός εξέφρασε τα αισθήματα των οπαδών του.