Η αντικαπνιστική εκστρατεία των Γερμανών Εθνικοσοσιαλιστών


Η αντικαπνιστική εκστρατεία των Γερμανών ΕθνικοσοσιαλιστώνΗ αντικαπνιστική εκστρατεία των Γερμανών Εθνικοσοσιαλιστών

Ένα θέμα που μόλις άρχισε να προσελκύει την προσοχή είναι το Εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα κατά του καπνίσματος.

Η Γερμανία είχε το ισχυρότερο αντικαπνιστικό κίνημα στον κόσμο στη δεκαετία του 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του 1940, υποστηριζόμενο από Εθνικοσοσιαλιστές ιατρικούς και στρατιωτικούς ηγέτες οι οποίοι ανησυχούσαν ότι ο καπνός μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος  για την υγεία.

Πολλοί Εθνικοσοσιαλιστές ηγέτες ήταν αντιπάλους του καπνίσματος. Οι αντι-καπνιστές ακτιβιστές επεσήμαναν ότι ενώ οι Τσώρτσιλ, Στάλιν και Ρούσβελτ αγαπούν τον καπνό, οι τρεις μεγάλοι ηγέτες της Ευρώπης – Χίτλερ, Φράνκο κλπ- ήταν όλοι οι μη καπνιστές.

Οι γερμανικές πολιτικές κατά του καπνού επιταχύνθηκαν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1930 και από τα πρώτα χρόνια του πολέμου η χρήση καπνού είχε αρχίσει να μειώνεται. Το κάπνισμα απαγορεύτηκε σε πολλούς χώρους εργασίας, κυβερνητικά γραφεία, νοσοκομεία και σπίτια ξεκούρασης. Η NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) ανακοίνωσε την απαγόρευση του καπνίσματος στα γραφεία της το 1939, οπότε ο επικεφαλής της SS, Heinrich Himmler, ανακοίνωσε την απαγόρευση του καπνίσματος για όλους τους υπαλλήλους της αστυνομίας και των SS που ήταν εν υπηρεσία ανέφερε το διάταγμα του Hermann Goering που απαγορεύει στους στρατιώτες να καπνίζουν στους δρόμους, στις πορείες και στις ώρες εργασίας.

Ο Franz H Muller το 1939 και ο Eberhard Schairer και ο Erich Schoniger το 1943 ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν επιδημιολογικές μεθόδους για την τεκμηρίωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα από τα τσιγάρα.

Ο Muller κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «εξαιρετική αύξηση της χρήσης καπνού» ήταν ” σημαντική αιτία της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα »

Η καρδιακή νόσος ήταν άλλο ένα αποτέλεσμα . Μια αναφορά του 1944 από έναν παθολόγο του στρατού διαπίστωσε ότι και οι 32 νεαροί στρατιώτες που είχε εξετάσει μετά από τον ξαφνικό θάνατο τους από καρδιακή προσβολή ήταν «ενθουσιώδεις καπνιστές».

Το διάταγμα της 3ης Νοεμβρίου 1941 αύξησε τους φόρους κατανάλωσης καπνού σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι είχε ποτέ (80-95% της λιανικής τιμής).

Οι εξήντα μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας απαγόρευσαν το κάπνισμα στα οδικά αυτοκίνητα το 1941.

Από τον Ιούλιο του 1943 ήταν παράνομο για όλους κάτω των 18 ετών να καπνίζουν δημόσια.

Το κάπνισμα απαγορεύτηκε σε όλα τα γερμανικά τρένα και λεωφορεία το 1944, πρωτοβουλία που προέρχεται από τον ίδιο τον Χίτλερ, ο οποίος ανησυχούσε για την έκθεση νεαρών γυναικών στον καπνό του καπνού.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων, το καπνισμα απαγορεύτηκε σε εγκύους (και σε όλες τις γυναίκες κάτω από την ηλικία των 25), ενώ τα εστιατόρια και οι καφετέριες απαγορεύονταν να πωλούν τσιγάρα σε γυναίκες πελάτες.

Η αντικαπνιστική εκστρατεία των Γερμανών Εθνικοσοσιαλιστών77Οι γυναίκες που καπνίζουν θεωρούνταν ακατάλληλες για να είναι γυναίκες και μητέρες σε μια γερμανική οικογένεια. Οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος συνοδεύονταν από άλλες εκστρατείες για την υγεία, όπως η αποθάρρυνση της κατανάλωσης αλκοόλ (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) και η ενθάρρυνση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ψωμιού ολικής αλέσεως.

Όλοι οι Εθνικοσοσιαλιστές ηγέτες  πίστευαν ότι ήταν λάθος να καπνίζουν και ότι η κατανάλωση καπνού ήταν ίση με τον «φυλετικό εκφυλισμό» .

Η κληρονομική βλάβη  που προκαλεί θεωρήθηκε κατακριτέο από τους Εθνικοσοσιαλιστές με το σκεπτικό ότι έβλαπτε τη γερμανική “φυλετική υγιεινή”

Οι Εθνικοσοσιαλιστές ισχυρίστηκαν ότι οι Εβραίοι ήταν υπεύθυνοι για την εισαγωγή του καπνού και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του.

Το 1941, ο Johann von Leers, συντάκτης του Nordische Welt (Nordic World), κήρυξε ότι ο «εβραϊκός καπιταλισμός» ήταν υπεύθυνος για τη διάδοση της χρήσης καπνού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είπε ότι ο πρώτος καπνός στο γερμανικό έδαφος προήλθε από τους Εβραίους και ότι ελέγχουν την καπνοβιομηχανία στο Άμστερνταμ, το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη του Nicotiana .

Ο Χίτλερ  θεωρούσε και τους Κομμουνιστές υπεύθηνους  για την αβάντα τους προς το Αλκοόλ και το κάπνισμα, βαφτίζοντας τους ως “οργή του Κόκκινου Άνθρωπου εναντίον του Λευκού Ανθρώπου .”

Ο Αδόλφος είχε επίσης δηλώσει πως ο Εθνικοσοσιαλισμός δεν θα μπορούσε ποτέ να θριάμβευσε στη Γερμανία αν δεν είχε εγκαταλείψει το κάπνισμα.