Φωτογραφία δείχνει Βρετανό αξιωματικό να εκπαιδεύει Σαουδάραβες για να επιτεθούν στην Υεμένη


Φωτογραφία δείχνει Βρετανό αξιωματικό να εκπαιδεύει Σαουδάραβες για να επιτεθούν στην ΥεμένηΦωτογραφία δείχνει Βρετανό αξιωματικό να εκπαιδεύει Σαουδάραβες για να επιτεθούν στην Υεμένη

Στιγμή που ο Βρετανικός Στρατός δεν θα ήθελε να δείτε: Στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας που ετοιμάζονται να πολεμήσουν στην Υεμένη παρακολουθούν καθώς ένας εκπαιδευτής του βρετανικού στρατού που συμμετέχει στην Επιχείρηση Crossways δίνει οδηγίες για τη διεξαγωγή μιας αποστολής “ανορθόδοξου πολέμου”.

Ο Βρετανικός στρατός εκπαιδεύει κρυφά στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας για να πολεμήσουν στην Υεμένη όπως αποκαλύπτει μια φωτογραφία που διέρρευσε και δημοσιεύει η Daily Mail, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Έως και 50 βρετανικά στρατιωτικά στελέχη διδάσκουν δεξιότητες πεδίου μάχης σε στρατιώτες που θα εξαπλωθούν στον αποκαλούμενο «βρώμικο πόλεμο».
Η εκπαιδευτική αποστολή – με την επωνυμία Operation Crossways – αναδείχθηκε μόλις ο στρατός κυκλοφόρησε φωτογραφίες και πληροφορίες κατά λάθος.

Η επιχείρηση Crossways περιλάμβανε στρατεύματα από το 2ο τάγμα το Βασιλικό Σύνταγμα της Σκωτίας (2 Scots) που διδάσκει τεχνικές “Ανορθόδοξου Πολέμου” σε αξιωματικούς του Βασιλικού Ινστιτούτου Σαουδαραβικών Πεζικών Δυνάμεων.
Ο ανορθόδοξος πόλεμος είναι ένα συλλογικό όνομα για συγκεκριμένες τακτικές που χρησιμοποιούν οι συμβατικοί στρατοί για να νικήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες.

Λόγω της ανησυχίας γύρω από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, η Operation Crossways υποτίθεται ότι δεν έπρεπε ποτέ να δημοσιοποιηθεί.

Εμφανίστηκε μόνο μετά από την περίληψη μιας αποστολής με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν ακούσια στη σελίδα 2 Scots στο Facebook νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σε μια φωτογραφία βλέπουμε έναν βρετανό εκπαιδευτή να στέκεται μπροστά σε έναν χάρτη που δείχνει την Υεμένη και την γύρω περιοχή καθώς εξηγεί μια πιθανή στρατηγική επίθεσης.

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να το καλύψει αφότου οι εικόνες ήρθαν στην προσοχή αξιωματούχων άμυνας.

Μέσα σε 20 λεπτά από την επικοινωνία ενός δημοσιογράφου με το Υπουργείο Άμυνας, οι εικόνες και η σύνοψη είχαν αφαιρεθεί από τη σελίδα του Facebook.

Ο πρώην επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού, Λόρδος Γουέστ, απαίτησε διαφάνεια για το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην εκπαίδευση στρατιωτών της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας ανώτερος αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος πρόσθεσε: «Θα υπάρξει σοβαρή ανησυχία με την αποστολή αυτή να έχει διαρρεύσει, λόγω των ευαισθησιών του ρόλου της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκρουση της Υεμένης».

Φωτογραφία δείχνει Βρετανό αξιωματικό να εκπαιδεύει Σαουδάραβες για να επιτεθούν στην Υεμένη

Ο Σάλεμ, 5 ετών, είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από τον πόλεμο στην Υεμένη.

Το MoS μπορεί επίσης να αποκαλύψει ότι η βρετανική εκπαιδευτική αποστολή περιλάμβανε αξιωματικούς απενεργοποίησης εκρηκτικών από το Royal Logistic Corps που διδάσκουν τους στρατιώτες της Σαουδικής Αραβίας πώς να απενεργοποιούν βόμβες στο δρόμο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικριθεί έντονα για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού δισεκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Αραβία, ιδίως επειδή οι βόμβες που κατασκευάστηκαν από τη Βρετανία θεωρούνται ότι χρησιμοποιήθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία.

Χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιδρομές και εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν πείνα και σοβαρή ασθένεια ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Πρόσφατα ένας αποκλεισμός των λιμένων της Υεμένης  από τη Σαουδική Αραβία έφερε τη χώρα στα πρόθυρα λιμού, με την Unicef να προβλέπει ότι 150.000 παιδιά μπορεί να πεθάνουν μέχρι τα τέλη του 2017.Τα Ηνωμένα Έθνη ερευνούν την κατάσταση στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντάς την ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο ενώ περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2015.