Η “πανίσχυρη” Αθηναϊκή Λέσχη και τα απόρρητα μέλη της


Η “πανίσχυρη” Αθηναϊκή Λέσχη και τα απόρρητα μέλη της

Η “πανίσχυρη” Αθηναϊκή Λέσχη και τα απόρρητα μέλη της

Την ύπαρξη της Πατρίδας μας, τις τύχες του λαού μας, τις καθορίζουν οι πάσης φύσεως Λέσχες..

Ε ρε Σαπφώ Νοταρά που τους χρειάζεται… και μάλιστα όταν είναι … γεμάτες με τους…. λεσχίτες!

Πόπη Σουφλή

Η "πανίσχυρη" Αθηναϊκή Λέσχη και τα απόρρητα μέλη της

H μικρή σιδερένια πόρτα στην παλιά πολυκατοικία επί της Πανεπιστημίου 11 στην καρδιά της Αθήνας σε τίποτα δεν θυμίζει ότι είναι η είσοδος μιας από τις πιο ιστορικές λέσχες που λειτουργούν στη χωρά μας αφού έχει ζωή 139 ετών με έτος ιδρύσεως το 1875.

Τότε, η Αθήνα είχε όλους κι όλους 50.000 κατοίκους και η «Αθηναϊκή Λέσχη» μόλις…20 μέλη. Σημερα που στο λεκανοπέδιο ζουν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι , τα μέλη της Λέσχης είναι λιγότερα από χίλια, όσα προβλέπει δηλαδή το Καταστατικό της.

Η λίστα με τα μέλη είναι άκρως απόρρητη καθώς
κατά καιρούς είχε στο δυναμικό της 28 πρωθυπουργούς, δεκάδες υπουργούς, Ανώτατους Κρατικούς Λειτουργούς, πρέσβεις, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς, κορυφαίους των Γραμμάτων και των Τεχνών προσωπικότητες του Οικονομικού και Βιομηχανικού κόσμου, δημοσιογράφους ακόμα και μερικούς σημαντικούς αθλήτες.

Ολοι τους άνδρες καθώς το Καταστατικό δεν επιτρέπει την έγγραφη γυναικών.

Τα «Παραπολιτικά» κατάφεραν να εντοπίσουν τον κατάλογο των μελών της Αθηναϊκής Λέσχης από τον οποίο προκύπτει ένα από τα παλαιοτέρα εν ζωή μέλη της είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στο εστιατόριο της τα τραπέζια είναι τοποθετημένα έτσι που να επιτρέπουν οι συζητήσεις να μην ακούγονται σε απόσταση.

Έτσι τα μεσημέρια της Παρασκευής, η κάποιας άλλης μέρας μέσα στην εβδομάδα, ο Σταύρος Ψυχάρης γευματίζει με τους καλούς του φίλους Πέτρο Μολυβιάτη , Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, Προκόπη Παυλοπουλο και τον καθηγητή καρδιολογίας και προσωπικό γιατρό επί δεκαετίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ευτύχη Βορίδη.

Ο κ. Μολυβιάτης δεν είναι μέλος της Λέσχης αλλά καλεσμένος των υπολοίπων γιατί ουδέποτε ο ίδιος το θέλησε .

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ο τρόπος εγγραφής είναι αρκετά πολύπλοκός καθώς απαιτεί την πρόταση δυο μελών με δεκαετή θητεία αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Αυτοδικαίως μέλη γίνονται μόνο οι υπουργοί την περίοδο της υπουργίας τους. Μάλιστα για τον κ. Βαρβιτσιώτη οι κακές γλώσσες λένε ότι η αίτηση που έκανε μετά το 1993 όταν δεν ήταν πια υπουργός , απορρίφθηκε αφού είχε πολλές αρνητικές ψήφους ( από στρατιωτικούς κυρίως) οι οποίες «εξουδετέρωσαν» τις θετικές.

Οι ηλικίες των μελων ποικίλουν με ένα μέσο όρο γυρω στα 60-65 όμως υπάρχουν και λιγοστοί 35άρηδες.

Από τους πολιτικούς, στην λίστα των μελών υπάρχουν και νεώτεροι σε ηλικία όπως ο Παυλος Γερουλάνος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος ενώ και οι δημοσιογράφοι δεν είναι λίγοι: Ανάμεσα τους ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Αναστασόπουλος, ο Κωστας Ιορδανιδης (Καθημερινη), ο Αλ. Ζαούσης (ΕΣΤΙΑ), ο Βασίλης Χιώτης (ΒΗΜΑ), ο Χρήστος Ζαμπούνης (Παραπολιτικα) κ.α.

Τα γεύματα και τα δείπνα θυμίζουν δεκαετία του ΄70 αφού Τετάρτες και Παρασκευές υπάρχει πάντα λαδερό ενώ και το υπόλοιπο μενού είναι κλασικό ως και παλιομοδίτικο. Ψάρι εκλεκτό, φιλέτα , μοσχαράκι κοκκινιστό και κλασικές Ελληνικές σαλάτες με λιγοστά αλλά ποιοτικά τυριά.

Αυτό δεν εμποδίζει να το απολαμβάνουν κορυφαίοι παράγοντες της δημόσιας ζωής όπως οι καθηγητές Σπύρος Φλογαίτης, ο πρύτανής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεόδωρος Φορτσάκης, ο καθηγητης Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο συνταγματολόγος Πέτρος Παραράς κ.α.

Από τους συχνότερους επισκέπτες είναι ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας.
Συχνά πυκνά εμφανίζονται επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωστας Μίχαλός, ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Στεφανάκος αλλά και πολλοί διπλωμάτες.
Ανάμεσα τους ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και στέλεχος του ΛΑΟΣ Γεώργιος Γεωργίου, ο διαμεσολαβητής της Ελλάδας στην υπόθεση των Σκοπίων Ντίμης Βασιλάκης και οι πρέσβεις ε.τ. Γιάννης Μπουρλογιάννης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Γεννηματάς κ.α.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος του κολοσσού «ΤΙΤΑΝ» κάνει επίσης συχνά γεύματα εργασίας στο εστιατόριο της «Αθηναϊκής Λέσχης» όπως επίσης και ο παγκοσμίως γνωστός τραπεζίτης Μίνως Τζομπανάκης

Τακτικά τρώει η πίνει τον καφέ του εκεί ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς, που είναι μέλος της Λέσχης, ενώ σπανιότερα κάνει την εμφάνιση του ο συζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη Ισίδωρος Κουβελός που επίσης εδώ και λίγα χρόνια έκανε αίτηση κι έγινε δεκτή.

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ. Το εντυπωσιακό είναι πώς η «Αθηναϊκή Λέσχη» κρατά σε πολλά πράγματα τις παραδόσεις που την συνόδευαν από την ίδρυση της, όπως η ύπαρξη «φλυαρητηρίου» στον έβδομο όροφο . Εκεί σε δυο αρχοντικά σαλόνια 150 τετραγωνικών μέτρων τα μέλη συναντώνται για ένα ποτό η καφέ και ατέλειωτες κουβέντες.

Αίσθηση προκαλεί η αίθουσα… ξιφασκίας που φιλοξενει…60 αθλητές-μέλη και είκοσι αθλητές –επίσης μέλη και… υιούς – που προπονούνται στην Ιαπωνική πάλη. Μάλιστα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 η Αθηναϊκή Λέσχη ανέδειξε τρεις Ολυμπιονίκες. Από την Λέσχη δεν λείπει και αιθουσα μπιλιάρδου αλλα και μπριτζ

Η εγγραφή πάντως έχει πέραν της δυσκολίας από την κρίση των υπολοίπων μελών κι ένα σεβαστό χρηματικό ποσό που φτάνει τα 1500 ευρώ ενώ η ετήσια συνδρομή είναι 700 ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο του «κλειστού κλαμπ»

Πολύ γνωστά ονόματα της Αθηναϊκής κοινωνίας αποτελούν και το Διοικητικό Συμβούλιο της ‘Αθηναϊκής Λέσχης . Συγκεκριμένα:
Πρόεδρος: Επαμεινώνδας Παπαηλιού – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Α’ Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Γκόγκας – Καθ. Πανεπιστημίου
Β’ Αντιπρόεδρος: Κυριάκος Κουκουλομμάτης – Σμήναρχος ε.α
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Λεμονής – Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας
Ταμίας: Μιχαήλ Κοθρής – Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής

Σύμβουλοι: Γεώργιος Στεφανάκης – Δικηγόρος ,Ιάκωβος Γεωργάνας – Τραπεζικός
Παναγιώτης Μπεχράκης – Καθηγητής Πανεπιστημίου ,Εμμανουήλ Σταματίου – Πρέσβυς ε.τ.
Στο παρελθόν επίτιμοι πρόεδροι της Λέσχης ήταν όλοι οι βασιλείς της Ελλάδας και σήμερα μέλος της και ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά

Πηγή