Σύνοδο κορυφής αθεϊστών και μασόνων συγκαλεί η ΕΕ


Σύνοδο κορυφής αθεϊστών και μασόνων συγκαλεί η ΕΕΣύνοδο κορυφής αθεϊστών και μασόνων συγκαλεί η ΕΕ

Σύνοδο κορυφής αθεϊστών και μασόνων συγκαλεί η ΕΕ

EUobserver / ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Οι Βρυξέλλες πρόκειται να συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής μεταξύ εκπροσώπων της ΕΕ και αθεϊστών και μασόνων, το φθινόπωρο, τους οποίους θα καλέσουν σε πολιτικό διάλογο παρόμοιο με την ετήσια σύνοδο κορυφής που γίνεται μεταξύ εκπροσώπων της ΕΕ και θρησκευτικών ηγετών.

Ενώ η ΕΕ είναι ένα ‘κοσμικό’ σώμα, οι τρεις ευρωπαίοι πρόεδροι, της Ευρωπ. Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, παράλληλα με δύο Επιτρόπους, τη Δευτέρα συναντήθηκαν με 24 επισκόπους, αρχιραβίνους, και μουφτήδες, καθώς και ηγέτες από τις κοινότητες των Ινδουιστών και των Σιχ. (Στις συζητήσεις έλαβε μέρος ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος).

Ο ετήσιος διάλογος, που έχει καθιερωθεί από το 2005, για πρώτη φορά φέτος γίνεται κατόπιν νόμιμης υποχρέωσης, βάσει του άρθρου 17 τηςΣυνθήκης της Λισαβόνας.

Κάτω από την πίεση του Βελγίου, το οποίο προστατεύει συνταγματικά και υποστηρίζει οικονομικά, ‘ανθρωπιστικές’ οργανώσεις (στην ουσία ‘ουμανιστικές’ ή ‘σεκουλαριστικές’, ‘κοσμικές’, δηλ. κατά της επιρροής της θρησκείας στην δημόσια ζωή) καθώς και εκκλησίες, η ΕΕ έχει αναγκαστεί να διοργανώσει μία σύνοδο κορυφής με τους αθεϊστές, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, σε μια κίνηση που προβλημάτισε και ενόχλησε τις ‘ανθρωπιστικές’ ομάδες, στην σύνοδο κορυφής ΕΕ – αθεϊστών, θα είναι επίσης ευπρόσδεκτοι – κάτω από τον τίτλο των «μη-θρησκευτικών ομάδων», οι Ελευθεροτέκτονες, η μυστικοπαθής αυτή κλειστή οργάνωση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της επιτροπής, Katharina von Schnurbein.

«Το βρίσκω κάπως περίεργο», λέει ο David Pollock, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας, στον EUobserver. “Ορισμένες από τις Μεγάλες Στοές είναι ‘κοσμικές’ οργανώσεις και μάχονται έντονα για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, αλλά επίσης κρατάνε όλα αυτά τα γνωστά αλαμπουρνέζικα και τους μύθους, όπως ο Μεγάλος Αρχιτέκτονας του Σύμπαντος”.

Οι Ελευθεροτέκτονες εμφανίστηκαν στα τέλη του 16ου αιώνα στην Αγγλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, διασπάστηκαν το 1877 μεταξύ των αγγλόφωνων στοών και των ευρωπαϊκών ομολόγων τους, όσον αφορά το ζήτημα του Θεού. Οι αγγλόφωνοι Ελευθεροτέκτονες απαιτούν από τα μέλη τους να πιστεύουν σε μια θεότητα, ενώ οι της Ευρωπαϊκής Ηπείρου δεν το πράττουν.

«Η δημόσια εικόνα τους είναι ότι κάνουν φιλανθρωπικό έργο και πράγματι συμμετέχουν σε αυτό, αλλά υπάρχουν και τα τελετουργικά που έχουν σχέση με το να δένουν τα μάτια των υποψηφίων με σηκωμένα τo μπατζάκι του παντελονιού κατά την μύηση,” συνέχισε ο κ. Pollock.

“Είναι σαν κανένα παιχνίδι που παίζουν τα αγόρια.”

Ο κ. Pollock είπε ότι οι ‘ουμανιστές’ είναι αντίθετοι σε κάθε συμπερίληψη κάθε «ρήτρας περί θρησκείας» στην πρώτη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και στη συνέχεια της Συνθήκης της Λισαβόνας, υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα σε κάποια ειδική σύνοδο κορυφής περισσότερο από κάθε άλλη οργάνωση, και θα πρέπει να περιμένουν για να μιλήσουν με επιτρόπους, να έχουν πρόσβαση στο υψηλότερο επίπεδο, όπως και κάθε άλλη ΜΚΟ, όπως είναι και οι εκκλησίες. ”

“Ούτε οι θρησκευτικές ομάδες ούτε οι μη-θρησκευτικές πρέπει να έχουν μεγαλύτερη απαίτηση για τον διαθέσιμο χρόνο των Επιτρόπων.”

“Αλλά δυστυχώς χάσαμε αυτή τη μάχη, κι έτσι με τη σύνοδο κορυφής με τους αθεϊστές, τουλάχιστον μας αντιμετωπίζουν ισότιμα, αν και θα προτιμούσα να ήμασταν εκεί μαζί με τις εκκλησίες. Αντί για αυτό μας έχουν βάλει σε άλλη ομάδα, μαζί με τους Μασόνους.”

Σύμφωνα με την κ. von Schnurbein, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν τους Μασόνους ως μία «κοινότητα συνείδησης με διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», και “μιας μορφής ανθρωπιστική οργάνωση.”

Απέρριψε επίσης, τις ανησυχίες ότι, ενώ οι εκκλησίες και οι αθεϊστικές ομάδες είναι ανοιχτές και ελεύθερες για οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει, η συμμετοχή στους Ελευθεροτέκτονες, μια κλειστή οργάνωση ανδρών, με κάποιες ξεχωριστές Μεγάλες Στοές για γυναίκες, που είσοδος επιτρέπεται μόνο με πρόσκληση και απαιτείται έξοδα κίνησης και μια ετήσια συνδρομή.

Ο EUobserver επιχείρησε να μιλήσει με την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, που είναι η αρχαιότερη Μεγάλη Μασονική Στοά στον κόσμο, όσον αφορά την εξέλιξη αυτή, αλλά χωρίς επιτυχία.

Εν τω μεταξύ, η Καθολική Εκκλησία έχει ενοχληθεί για την ετήσια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τους θρησκευτικούς ηγέτες, από την παρουσία, για πρώτη φορά φέτος, Ινδουιστών και Σιχ.

Σύμφωνα με την καθημερινή γαλλική Ρωμαιοκαθολική εφημερίδα ‘La Croix’, η εκκλησία, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αγκαλιάσει τον οικουμενισμό των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά φοβάται ότι η διεύρυνση της συνεδρίασης με το να συμπεριληφθούν τέτοιες ομάδες πέρα από αυτές που είναι «περισσότερο αγκυροβολημένες σε όλη την ήπειρο», φαίνεται ότι κάνει την ΕΕ να είναι «θρησκευτικά ορθή».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Προέδρου της Ε.Ε. Van Rompuy, το επόμενο έτος, η συνάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ένα Βουδιστή.

Πέρα από την ετήσια σύνοδο κορυφής, οι θρησκευτικοί ηγέτες ερμηνεύουν το άρθρο 17, το οποίο δεσμεύει την ΕΕ να προβεί σε “έναν ανοικτό, διαφανή και τακτικό διάλογο με τις … εκκλησίες και τις μη ομολογιακές και φιλοσοφικές οργανώσεις», υπό την έννοια να γίνονται τακτικές συναντήσεις με ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους όχι μόνο για τα μεγάλα θέματα, όπως το θέμα της Δευτέρας, που είναι η μάχη κατά της φτώχειας, αλλά και σε πιο συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, την εκπαίδευση, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και το εργατικό δίκαιο.

Στο μέλλον, ελπίζουν να έχουν παρόμοιες σχέσεις με τους οργανισμούς της ΕΕ, και ιδίως με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FundamentalRights Agency), καθώς και με το νέο διπλωματικό σώμα, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή