Οι Μασόνοι και η τραγωδία του Χίλσμπορο


Οι Μασόνοι και η τραγωδία του ΧίλσμποροΟι Μασόνοι και η τραγωδία του Χίλσμπορο

ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΒΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΞΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΝΚΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ!
INDEPENDENT
RT
THE GUARDIAN
Ήταν 15 Απριλίου του 1989.
Θα αναμετρούνταν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, του FA Cup, η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ και από την άλλη η κάτοχος του League Cup, Νότιγχαμ Φόρεστ.

Οι ημιτελικοί του Κυπέλλου είχαν οριστεί να γίνουν σε ουδέτερες έδρες και έτσι επιλέχθηκε η έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, το Χίλσμπορο.
Τα πούλμαν που μετέφεραν τους φιλάθλους της Λίβερπουλ καθυστέρησαν αρκετά εξαιτίας έργων που γίνονταν στον δρόμο.
Μόλις μία ώρα πριν τη σέντρα, πάνω από 10.000 οπαδοί της Λίβερπουλ έπρεπε να μπουν σε 3 μόλις θύρες περνώντας μέσα από 7 (!) τουρνικέ. Η πρόταση να ξεκινήσει ο αγώνας με καθυστέρηση απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε μια απίστευτη τραγωδία, η οποία θυμίζει την Θύρα 7.

Τα πρώτα θύματα ήταν αυτοί που βρισκόντουσαν στις πρώτες θέσεις οι οποίοι παγιδεύτηκαν στα προστατευτικά κάγκελα.

Τραγική ήταν η κατάσταση και στις πίσω σειρές της εξέδρας. Κόσμος πατούσε πάνω σε νεκρούς και ζωντανούς για να σωθεί.

Ο απολογισμός ήταν 96 νεκροί, τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία του Χέιζελ.

Και ενώ όλοι κατηγορούσαν την αστυνομία για ό,τι συνέβη, οι επικεφαλής της δεν έδιναν στη δημοσιότητα τους φακέλους της έρευνας. Οι δικηγόροι των οικογενειών έδωσαν αγώνα για πολλά χρόνια, έτσι ώστε να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στα δικαστήρια.

Ο David Duckenfield, τότε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και υπεύθυνος για την αναμέτρηση, παραδέχθηκε τελικά ότι είχε πει ψέμματα στον τότε γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Graham Kelly. Τότε, είχε υποστηρίξει πως έφταιγαν οι ίδιοι οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ που κατάφεραν να εισβάλλουν στο γήπεδο χωρίς να έχουν άδεια εισόδου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του 2012 που διεξήχθη από την Ανεξάρτητη Αρχή που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων, η αστυνομία κατόπιν εντολών Duckenfield είχε επιτρέψει την είσοδο πολλών φιλάθλων σε μια κερκίδα που ήταν σχεδόν γεμάτη, κάτι που γνώριζε φυσικά. Μάλιστα, άνοιξαν περισσότερες πύλες, με αποτέλεσμα να εισέλθουν ταυτόχρονα δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι παραπάνω από τη χωρητικότητα της εξέδρας.

Οι φίλαθλοι σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν και η αστυνομία τους έσπρωχνε πίσω στο χάος, αντιμετωπίζοντας τους σαν εισβολείς που ήθελαν να κάνουν επεισόδια και όχι ως απεγνωσμένους πολίτες.

Όπως αναφέρει ο Independent, διερευνάται η εμπλοκή της ομάδας των Freemasons στα γεγονότα του Χίλσμπορο. Η εν λόγω μασονική εταιρεία αριθμεί περισσότερα από έξι εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία είναι επιφανή στελέχη της κοινωνίας, και στα ελληνικά αποδίδονται ως Ελευθεροτέκτονες. Η έρευνα εστιάζει στο αν και κατά πόσο, ανώτερα μέλη της βρετανικής κοινωνίας που σχετίζονταν με την μασονική αυτή ομάδα, είχαν ανάμειξη με τους χειρισμούς της αστυνομίας το 1989 και με την μετέπειτα δικαστική έρευνα.

Όπως προέκυψε από τα πρώτα στοιχεία, τόσο ο David Duckenfield όσο και ο έτερος των σχεδιασμών, Brian Mole, ήταν μέλη των Freemasons. Ο Duckenfield έγινε μάλιστα επικεφαλής τοπικού γραφείου των μασόνων, ένα μόλις χρόνο μετά την τραγωδία, τότε που αρνείτο κάθε ευθύνη. Ο Duckenfield επιβεβαίωσε φέτος τη συμμετοχή του στους Freemasons επί 14 χρόνια, μιλώντας στους δικηγόρους των οικογενειών που συνεργάζονται με την IPCC. Παραδέχθηκε ακόμη πως δεν είχε εμπειρία, πως το βιογραφικό του ήταν ελλιπές για την κάλυψη της θέσης και πως δεν είχε ιδέα από διαχείριση κρίσεων στο ποδόσφαιρο. Όταν ερωτήθηκε αν έχει υποψίες πως μέλη της “μυστικής κοινωνίας” θα μπορούσαν να σχετίζονταν με όσα έγιναν, απάντησε, “ελπίζω πως όχι”.
Παρόλα αυτά αρνήθηκε πως η “μασονική” ταυτότητα του, αποτέλεσε κλειδί για να ανέβει γρήγορα στην ιεραρχία της αστυνομίας.