Ιωάννης Μεταξάς: “Μασονία για χίλια χρόνια!”


Ιωάννης Μεταξάς: "Μασονία για χίλια χρόνια!"Ιωάννης Μεταξάς: “Μασονία για χίλια χρόνια!”

“Παρ’ όλες τις δυσάρεστες στιγμές που πέρασε στο Κάλιαρι, ο Μεταξάς δεν κράτησε πολύ κακή ανάμνηση από την εκεί διαμονή του. Και το χρωστεί στο ότι βρέθηκαν άνθρωποι που προσπάθησαν να βοηθήσουν. Σ’ αυτήν την επίδειξη αληθινής συμπάθειας πρωτοστάτησαν οι μασώνοι της Σαρδηνίας. Ο Μεταξάς την εποχή εκείνη είταν Τέκτων, κατείχε μάλιστα υψηλό βαθμό (30ος) στην τεκτονική ιεραρχία. Αυτή η ιδιότητα του Μεταξά έκανε τους “αδελφούς” του Κάλιαρι να δείξουν προς τους ξένους εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο Canepa που φάνηκε τόσο πολύτιμος στο Μεταξά, ακόμα και μετά την αναχώρησή του από τη Σαρδηνία, είταν ο Σεβάσμιος της εκεί Στοάς (η οποία λεγόταν Sigismondo Arques). Η λέξη “αδελφός”, που διαβάζουμε συχνά, αναφέρεται με την τεκτονική της σημασία.” (Ημερολόγια Μεταξά, Β’ Τόμος,σελίδες 466-467, εισαγωγικά επιμελητή Χρ. Χρηστίδη)

Στα ημερολόγια του Μεταξά χρωστάμε σήμερα την γνώση για την Μασονική του ιδιότητα και χάρη στα αρχεία του Γαλλικού Γενικού επιτελείου και του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών το τι ρόλο έπαιξε αυτή η ιδιότητα του Μεταξά για την Ελλάδα και τον πόλεμο.

Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ουδέτερη ούτε πρίν ούτε κατα την διάρκεια του πολέμου μέχρι την επίθεση της Ιταλίας παρά πιστός και ενεργητικότατος σύμμαχος της Αγγλίας και Γαλλίας.

Η Ελλάδα είχε κάθε δικαίωμα να διαλέξει όποια πλευρά ήθελε αλλά πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι και η κλάψα περί ουδετερότητας και απρόκλητης επίθεσης.

Η Ελλάδα πρέπει να τιμά ανεξαιρέτως όλους του συντελεστές του ΟΧΙ και να γίνεται κατάθεση στεφάνων εκτός απο τον άγνωστο στρατιώτη και στην Μασονική Στοά Αθηνών στην Σουμελή 2

 

Ιωάννης Μεταξάς: "Μασονία για χίλια χρόνια!"

O ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ (πρώτος κάτω αριστερά ) το 1919 στη Σιένα ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΣΟΝΟΥΣ. Καθιστός στη μέση ο Σεβάσμιος της Στοάς της Στοάς στο Κάλιαρι F. Canepa.

Ο Canepa που φάνηκε τόσο πολύτιμος στο Μεταξά, ακόμα και μετά την αναχώρησή του από τη Σαρδηνία, είταν ο Σεβάσμιος της εκεί Στοάς (η οποία λεγόταν Sigismondo Arques). Η λέξη “αδελφός”, που διαβάζουμε συχνά, αναφέρεται με την τεκτονική της σημασία.”

(Ημερολόγια Μεταξά, Β’ Τόμος,σελίδες 466-467, εισαγωγικά επιμελητή Χρ. Χρηστίδη)