Γιατροί παραδέχονται τη σχέση εμβολίων-αυτισμού ως στατιστικά σπάνιο γεγονός


Γιατροί παραδέχονται τη σχέση εμβολίων-αυτισμού ως στατιστικά σπάνιο γεγονός
Γιατροί παραδέχονται τη σχέση εμβολίων-αυτισμού ως στατιστικά σπάνιο γεγονός

Μπλα..μπλα.μπλα, μπλα, μπλα… αλλά… «είναι αναγκαίο να γίνουν και άλλες μελέτες, για προληπτικούς λόγους, για να διευκρινιστεί κάθε πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου (που χορηγείται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) και του αυτισμού» …

και μπλα-μπλα-μπλα… αλλά «υπάρχει “μια αύξηση του κινδύνου μεταξύ των παιδιών οι μητέρες των οποίων είχαν εμβολιαστεί κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους”. Υπογραμμίζουν όμως ότι ο κίνδυνος αυτός είναι “στατιστικά ασήμαντος” και πιθανότατα είναι τυχαίος.» …

αλλά φρόντισαν να παιχθεί σε όλες τις εφημερίδες… ο στατιστικά «ασήμαντος» και πιθανότατα «τυχαίος» …κίνδυνος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ασθένειας μιας γυναίκας από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του αυξημένου κινδύνου να γεννήσει αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν επίσης να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της αύξησης των κρουσμάτων αυτισμού και του εμβολιασμού των εγκύων γυναικών κατά της γρίπης. Τόνισαν όμως ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες που θα αφορούν αποκλειστικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ώστε να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του εμβολίου.

«Μολονότι δεν συνιστούμε να αλλάξει η πολιτική του εμβολιασμού κατά της γρίπης στις έγκυες γυναίκες, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν και άλλες μελέτες, για προληπτικούς λόγους, για να διευκρινιστεί κάθε πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου (που χορηγείται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) και του αυτισμού» εξήγησαν.
Η μελέτη δημοσιεύεται στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης JAMA Pediatrics.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Δρ. Ουσένι Ζέρμπο, εξήγησαν ότι τα δεδομένα που συνέλεξαν αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει «μια αύξηση του κινδύνου μεταξύ των παιδιών οι μητέρες των οποίων είχαν εμβολιαστεί κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους». Υπογραμμίζουν όμως ότι ο κίνδυνος αυτός είναι «στατιστικά ασήμαντος» και πιθανότατα τυχαίος.

Η μελέτη έγινε σε περίπου 197.000 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2010 στην Καλιφόρνια. Από την ομάδα αυτή, 1.400 έγκυες (ποσοστό 0,7%) διαγνώστηκαν με γρίπη και 45.231 εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Από τα 196.929 παιδιά που γεννήθηκαν συνολικά, τα 3.101 (δηλαδή το 1,6%) διαγνώστηκαν με κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. Το ποσοστό αυτό δεν υποδηλώνει μια αύξηση του κινδύνου που να σχετίζεται με την προσβολή της μητέρας από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στις ΗΠΑ, ένα στα 68 παιδιά (δηλαδή το 1,46%) του συνόλου των γεννήσεων παρουσιάζει κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών.