Μάχη με την δηλητηριώδη Monsanto: Η Καλιφόρνια προσθέσε το ζιζανιοκτόνο Roundup στον κατάλογο των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο


Μάχη με την δηλητηριώδη Monsanto: Η Καλιφόρνια προσθέσε το ζιζανιοκτόνο Roundup στον κατάλογο των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνοΜάχη με την δηλητηριώδη Monsanto: Η Καλιφόρνια προσθέσετε το glyphosate στον κατάλογο των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο
ΠΗΓΗ
Η πολιτεία της Καλιφόρνια προχώρησε στην τρέχουσα νομική μάχη με τον γίγαντα της αγροτικής βιομηχανίας Monsanto, ανακοινώνοντας ότι θέτει το glyphosate, ένα βασικό συστατικό του δημοφιλούς φονέα ζιζανίων Roundup, σε έναν κατάλογο καρκινογόνων χημικών ουσιών.
Η ανακοίνωση σχετικά με τη συμπερίληψη του ζιζανιοκτόνου στον κατάλογο χημικών ουσιών που είναι γνωστό στο κράτος ότι προκαλεί καρκίνο για τους σκοπούς της πρότασης 65 [Νόμος για την ασφάλεια του πόσιμου νερού και την τοξική επιβολή του 1986] δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης Κινδύνου για την Υγεία (OEHHA) της Καλιφόρνια Μια αποτυχία της Monsanto να εμποδίσει την εισαγωγή στο δικαστήριο.

Η συμπερίληψη στον κατάλογο, που θα εφαρμοστεί από τις 7 Ιουλίου, θα σημαίνει ότι η Monsanto και άλλες εταιρείες που πωλούν προϊόντα στα οποία το ζιζανιοκτόνο είναι ένα από τα συστατικά, θα έχουν ένα χρόνο πριν υποχρεωθούν να τοποθετήσουν μια προειδοποιητική ετικέτα στις συσκευασίες.

“Αυτό δεν είναι το τελευταίο βήμα της διαδικασίας και δεν έχει καμία επίπτωση στα περιστατικά της υπόθεσης”, σχολίασε ο Partridge στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, οι αντιπάλους της Monsanto εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, λέγοντας ότι κάνει το κράτος “τον εθνικό ηγέτη στην προστασία των ανθρώπων από τα παρασιτοκτόνα που προκαλούν καρκίνο”, ανέφερε το Reuters επικαλούμενος έναν ανώτερο επιστήμονα στο Κέντρο Βιολογικής Διαφορετικότητας Nathan Donley.

Κατά την προσθήκη του glyphosate στον κατάλογο καρκινογόνων παραγόντων, η Καλιφόρνια ενεργεί σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Η αντίστοιχη έκθεση του IARC σχετικά με το θέμα των ιδιοτήτων του glyphosate, στην οποία ονομάστηκε “πιθανό καρκινογόνο”, εμφανίστηκε το 2015, καθώς πυροδότησε έντονες συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον και σε ποιο βαθμό περιορίζει τη χρήση του προϊόντος της Monsanto.

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνια εξακολουθούν να εξετάζουν τις επιδράσεις του glyphosate στην ανθρώπινη υγεία, μελετώντας περίπου 1.300 δημόσιες παρατηρήσεις που υποβάλλονται στο OEHHA για το θέμα.

“Εξετάζουμε αυτά τα σχόλια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΕΗΗΑ, Σαμπ Νέλσον, όπως ανέφερε το AP, προσθέτοντας ότι το χημικό που ενέχει ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου παραμένει προς συζήτηση.

“Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα”, είπε.

Τα τελευταία χρόνια, η Monsanto και μερικά από τα προϊόντα της έχουν γίνει στόχος ευρείας κριτικής, με χιλιάδες περιβαλλοντικούς ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο να διαδηλώνουν κάθε χρόνο εναντίον της εταιρείας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν μια ηλεκτρονική αναφορά που απαιτούσε την απαγόρευση της ΕΕ για το glyphosate. Η ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος εάν θα ανανεώσει την άδεια για το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο που παράγει η Monsanto και πρόκειται να αποφασίσει επισήμως για το θέμα αυτό το Δεκέμβριο