Ο ΟΗΕ έτοιμος να εγκρίνει το πάντρεμα Μονσάντο-Μπάγερν


Ο ΟΗΕ έτοιμος να εγκρίνει το πάντρεμα Μονσάντο-ΜπάγερνΟ ΟΗΕ έτοιμος να εγκρίνει το πάντρεμα Μονσάντο-Μπάγερν
ΠΗΓΗ

Ο γερμανός κατασκευαστής χημικών προϊόντων για τα ναρκωτικά και τα φυτικά προϊόντα Bayer πρόκειται να κερδίσει την υπό όρους έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμονοπωλιακή προσφορά για την προσφορά της για την 62,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της παγκόσμιας εταιρείας σπόρων προς σπορά, αναφέρει η Monsanto.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει απόφαση για τη συμφωνία μέχρι τις 5 Απριλίου.

Η Bayer έχει ήδη δεσμευτεί να πωλήσει ορισμένα προϊόντα σπόρων και ζιζανιοκτόνων για € 5,9 δισ. ($ 7,2 δισ.) Στη χημική εταιρεία BASF για να αντιμετωπίσει τις ρυθμιστικές ανησυχίες της ΕΕ. Θα παράσχει επίσης στη BASF άδεια για τα ψηφιακά γεωργικά δεδομένα της, δήλωσαν οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα. Επομένως, η BASF θα έχει αποκλειστική πρόσβαση, δεδομένου ότι η Bayer δεν έχει προσφέρει νομική υποχρέωση να παρέχει άδεια σε άλλους ανταγωνιστές.

Η Bayer δήλωσε την Τετάρτη ότι πρόσθετες παραχωρήσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα περιλαμβάνουν την πώληση των δραστηριοτήτων της σε σπόρους λαχανικών.

Η συμφωνία Bayer-Monsanto, η οποία θα δημιουργούσε μια εταιρεία με ποσοστό πάνω από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και φυτοφαρμάκων, έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους και γεωργικές ομάδες. Κάποιοι από αυτούς συναντήθηκαν με την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η οποία έχει λάβει περισσότερα από 50.000 ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πάνω από 5.000 επιστολές που αντιτίθενται στη συμφωνία.

“Η έγκριση αυτής της συγχώνευσης θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση αγροτικών επιχειρήσεων παγκοσμίως, ενδεχομένως να συντρίψει τους ανταγωνιστές και να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μονοπώλιο σε προσοδοφόρα γεωργικά δεδομένα”, δήλωσε ο Adrian Bebb από την περιβαλλοντική ομάδα πίεσης Friends of the Earth Europe.

“Η κοινή γνώμη είναι αντίθετη με τη συγχώνευση και οι αγρότες και οι καταναλωτές θα έχουν κάθε δικαίωμα να εξοργιστούν από την επιτροπή, δίνοντάς της το πράσινο φως”, πρόσθεσε.

Ο φαρμακευτικός γίγαντας Bayer συμφώνησε να αποκτήσει τον κατασκευαστή ΓΤΟ Monsanto πριν από δύο χρόνια. Υποσχέθηκε να μην επωφεληθεί από τη δική της φήμη για να εισαγάγει με δύναμη τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην Ευρώπη ενάντια στη βούληση των καταναλωτών. Η Monsanto έχει μακρά φήμη που χρονολογείται από την παραγωγή Agent Agent Orange που χρησιμοποιείται από τους αμερικανούς στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Οι εταιρείες λένε ότι η εξαγορά θα συμβάλει στη χημική και γεωργική έρευνα και τελικά θα βοηθήσει τους αγρότες να παράγουν περισσότερα τρόφιμα. Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι, οι πράσινοι πολιτικοί και ορισμένοι αγρότες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η συγκέντρωση θα σφίξει μονοπωλιακή συγκράτηση στις αγορές και θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών, γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και φυτοφαρμάκων. Έχουν ήδη καλέσει την εξαγορά ενός «γάμου που έγινε στην κόλαση».