Η Monsanto χάνει τη μάχη στην Ινδία


Η Monsanto χάνει τη μάχη στην ΙνδίαΗ Monsanto χάνει τη μάχη στην Ινδία
ΠΗΓΗ

Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Ινδίας – η CCI – διεξάγει επί του παρόντος έρευνα εναντίον της Monsanto για παραβίαση ανταγωνιστικών κανόνων. Εάν η απόφαση του δικαστηρίου πρόκειται να επηρεάσει τον έλεγχο CCI, η Monsanto μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια που πληρώνουν 8 εκατομμύρια ινδοί αγρότες από το 2002.

Νέο Δελχί (Sputnik): Η Monsanto Technologies, βασισμένη στις Η.Π.Α., έχει χάσει μια σημαντική νομική μάχη στην Ινδία, ενώ το ανώτατο δικαστήριο του Δελχί που δηλώνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της εταιρείας για τις βέλτιστες πωλήσεις BT βαμβακόσπορου Bollgard και Bollgard II. ”

Οι δικαστές S Ravindra Bhat και Yogesh Khanna, την Τετάρτη, άκουσαν δηλώσεις τριών ινδικών εταιρειών σπόρων, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι η Monsanto δεν είχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ποικιλίες βαμβακόσπορου ΒΤ που είχε πουλήσει στην Ινδία. Το δικαστήριο ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία να καταχωρίσει αυτές τις ποικιλίες σπόρων σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί φυτικών ποικιλιών.

“Η απόφαση επιβεβαίωσε τις προσπάθειες του Swadeshi Jagran Manch, της διανόησης και πολλών άλλων οργανώσεων της μεγάλης χώρας μας για την προστασία των δικαιωμάτων των αγροτών και της επισιτιστικής ασφάλειας του έθνους, με τη θέσπιση των κατάλληλων διατάξεων του Ινδικού νόμου περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IPA),” Ashwani Ο Mahajan, ένας εθνικός συνδιοργανωτής με τον Swadeshi Jagran Manch, είπε στον Sputnik.

Η SJM ζήτησε τώρα ότι, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση του δικαστηρίου, το Υπουργείο Γεωργίας (MoA) θα τροποποιήσει την προηγούμενη διαταγή του, στην οποία είχε καθορίσει την τιμή χαρακτηριστικής σε 39 INR (περίπου 0,6 δολ.) Ανά πακέτο βαμβακοσπόρων ΒΤ κάτω από τη λανθασμένη εντύπωση ότι Η Monsanto διέθετε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον σπόρο.

“Η ινδική κυβέρνηση είχε καθορίσει την τιμή χαρακτηριστικής σε 39 INR ανά πακέτο σπόρων βαμβακιού ΒΤ κάτω από την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Monsanto κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πάνω από τους σπόρους.Αυτό σημαίνει ότι μετά την προτεινόμενη τροποποίηση η τιμή ενός πακέτου βαμβακόσπορου ΒΤ θα μειωθεί από 740 INR (11,34 δολάρια) έως 700 INR (10,73 δολάρια). Είναι μια μέρα για τους αγρότες και όλους τους πολίτες που θα τη γιορτάσουν “, πρόσθεσε ο Ashwani Mahajan.

Εν τω μεταξύ, η Monsanto αντιμετωπίζει επίσης έρευνα από το αντιμονοπωλιακό σώμα της Ινδίας – την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ινδίας (CCI).

“Η CCI μπορεί επίσης να λάβει υπόψη της την απόφαση αυτή και να ολοκληρώσει την έρευνά της το συντομότερο και να παραγγείλει την πλήρη επιστροφή των Rs 7000 crore (1 δισεκατομμύριο δολάρια) που καταβάλλει 8 εκατομμύρια φτωχοί αγρότες στη Monsanto από το 2002. Αυτό θα γίνει μια προειδοποίηση σε όλα τα MNCs ότι δεν θα καταφύγουν σε τέτοιες αμφίβολες μεθόδους για να εξαπατήσουν τους Ινδούς αγρότες στο μέλλον “, προειδοποίησε ο Mahajan.

Παρ ‘όλα αυτά, η Monsanto ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κινήσει το δικαστήριο κορυφής της Ινδίας κατά της ετυμηγορίας του κάτωθι δικαστηρίου.