Απίστευτο – Το αντιεμβολιακό κίνημα ανάμεσα στις παγκόσμιες απειλές για το 2019, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


Απίστευτο - Το αντιεμβολιακό κίνημα ανάμεσα στις παγκόσμιες απειλές για το 2019, λέει ο νεοταξικός Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας6Απίστευτο – Το αντιεμβολιακό κίνημα ανάμεσα στις παγκόσμιες απειλές για το 2019, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
ΠΗΓΗ

Το αντιεμβολιακό κίνημα κατατάσσεται ως παγκόσμια απειλή για το 2019, δίπλα στους ιούς AIDS και Έμπολα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η απροθυμία ή η άρνηση ανοσοποίησης “απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο” που έχει γίνει στην αντιμετώπιση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, ανέφερε το υγειονομικό όργανο του ΟΗΕ.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από 30% άνοδο στις περιπτώσεις ιλαρά παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών όπου ο ιός είχε ουσιαστικά εξαλειφθεί.
“Οι λόγοι αυτής της αύξησης είναι πολύπλοκοι και όλες αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι λόγω της διστακτικότητας των εμβολίων”, δήλωσε ο ΠΟΥ. “Ωστόσο, ορισμένες χώρες που ήταν κοντά στην εξάλειψη της νόσου έχουν δει μια αναζωπύρωση.”

Οι περιπτώσεις ιλαρά έφτασαν σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη το περασμένο έτος, με περισσότερους από 41.000 ανθρώπους να έχουν μολυνθεί τους πρώτους έξι μήνες του 2018. Τριάντα επτά από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Ο Nedret Emiroglu, διευθυντής του τμήματος έκτακτων περιστατικών υγείας και μεταδοτικών ασθενειών στο περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι ”η μερική αποτυχία αποδεικνύει ότι κάθε άτομο που δεν είναι άνοσο παραμένει ευάλωτο ανεξάρτητα από το πού ζει και κάθε χώρα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει την κάλυψη και την στενή ανοχή στα κενά ανοσίας”.

Υπολογίζεται ότι 110.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πέθαναν από την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με εμβόλια σε όλο τον κόσμο το 2017. Ο αριθμός για το 2018 δεν είναι ακόμη διαθέσιμος, αλλά πιστεύεται ότι θα είναι υψηλότερος.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η αναζωπύρωση της ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν “σοβαρής ανησυχίας”.

Η οργάνωση θα εντείνει επίσης τις προσπάθειες για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνοντας την κάλυψη του εμβολίου HPV φέτος.

Η “διστακτικότητα των εμβολίων” συμπεριλήφθηκε στις 10 πρώτες παγκόσμιες απειλές για την υγεία, μια λίστα που συντάσσεται κάθε χρόνο.
Άλλες βασικές απειλές για το 2019 είναι η κλιματική αλλαγή, η πανδημία γρίπης παγκοσμίως και ο Έμπολα.

Ο δημόσιος διάλογος για τα εμβόλια έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες, με προσωπικότητες όπως ο Τζιμ Κάρεϊ και η Τζένυ ΜακΚάρθυ να εντάσσονται στις τάξεις των σκεπτικιστών και την πίεση έχει αυξηθεί.