Επιστήμονες πιέζουν το Facebook να… χαλιναγωγήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα


Επιστήμονες πιέζουν το Facebook να… χαλιναγωγήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημαΕπιστήμονες πιέζουν το Facebook να… χαλιναγωγήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα

ΠΗΓΗ

Με ασθένειες να κάνουν την επανεμφάνισή τους σε ολόκληρο τον κόσμο και το αντιεμβολιαστικό κίνημα να… γιγαντώνεται στα κοινωνικά δίκτυα, το Facebook δέχεται ισχυρές πιέσεις να φρενάρει τη αντίθετη άποψη για τα εμβόλια αλλά και τις «εναλλακτικές θεραπείες» για την καταπολέμηση νόσων.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τα μέλη της αντιεμβολιαστικής κοινότητας δημιουργούν κλειστές ομάδες στο Facebook και τα φερέλπιδα μέλη πρέπει πρώτα να… ελεγχθούν και να λάβουν το «πράσινο φως» από κάποιον διαχειριστή. Με αυτό τον τρόπο, ο διάλογος στις σελίδες αυτές είναι μονόπλευρος, καθώς δεν υπάρχει κανένας αντίλογος από επιστήμονες και ειδικούς του χώρου.

Οι ομάδες αυτές αριθμούν πολλά μέλη και είναι ιδιαίτερα… εκλεπτυσμένες.

Για παράδειγμα η ομάδα «Stop Mandatory Vaccination» (σ.σ. Σταματήστε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό) έχει πάνω από 150.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Εκατοντάδες είναι και οι ακόλουθοι της ομάδας «Vitamin C Against Vaccine Damage» (σ.σ. Βιταμίνη C κατά των βλαβών που προκαλούν τα εμβόλια), μιας διαδικτυακής κοινότητας που ισχυρίζεται ότι η βιταμίνη μπορεί να αντιστρέψει τις βλάβες που προκαλούν τα εμβόλια.

Επιστήμονες πιέζουν το Facebook να… χαλιναγωγήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Μια από τις κλειστές σελίδες που κυκλοφορούν στο Facebook

Γιατροί και ειδικοί του χώρου της Υγείας ζητούν τώρα από το Facebook να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις κρυφές αυτές ομάδες και την εξάπλωσή τους.

Η δρ. Γουέντι Σου Σουάνσον, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, δήλωσε σχετικά:

«To Facebook πρέπει να θεωρήσει προτεραιότητα τις απειλές κατά της ανθρώπινης υγείας, όταν υπάρχει διαμοιρασμός ψευδών ειδήσεων. Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται μόνο ζημιά σε προσωπικό επίπεδο αλλά βλάπτεται ολόκληρη η κοινωνία».
Πρόσφατα, η Σουάνσον εξέφρασε τις ανησυχίες της σε άτομα που έχουν εξειδίκευση σε θέματα του κοινωνικού δικτύου: «Οι γονείς αξίζουν την αλήθεια. Εάν τους “σερβίρουν” κάτι που δεν είναι αληθές, τότε οι πιθανότητες λένε ότι θα αγχωθούν και θα φοβηθούν αλλάζοντας, ενδεχομένως, τον τρόπο με τον οποίο “βλέπουν” τα εμβόλια. Κάτι που είναι επικίνδυνο».