ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ: Το Facebook είναι δώρο για τις υπηρεσίες πληροφοριών!


ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ: Το Facebook είναι δώρο για τις υπηρεσίες πληροφοριών!

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ: Το Facebook είναι δώρο για τις υπηρεσίες πληροφοριών!ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ: Το Facebook είναι δώρο για τις υπηρεσίες πληροφοριών!
Η δημοσιογράφος ερευνήτρια Laura Poitras ανησυχεί για το ότι οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τα -πολύ εύκολα προσβάσιμα- στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς οι άνθρωποι μοιράζονται οικειοθελώς προσωπικές πληροφορίες και οι κυβερνήσεις χρειάζεται απλά να τις ζητήσουν.Η Poitras, η οποία βοήθησε τον Edward Snowden να εκθέσει τις παράνομες δραστηριότητες της NSA, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν για τη δύναμη που έχουν οι κυβερνήσεις να διεξάγουν αναζητήσεις κατασκοπείας του τι κάνουν στο διαδίκτυο.«Το Facebook είναι ένα δώρο για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι άνθρωποι εθελοντικά γνωστοποιούν όλες τις κοινωνικές πληροφορίες τους», είπε στην Washington Post.

Οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που Facebook και Google έχουν επιβάλλει, προειδοποιεί η Poitras. Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας είναι λιγότερο απειλητικές από τις κυβερνήσεις.

«Για τις εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να ανησυχούμε, αλλά εμείς συναινούμε σε αυτή τη σχέση – και δεν έχουν τις ίδιες εξουσίες. Μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να μάθει ποιες είναι οι πηγές σας, αλλά δεν έχουν την εξουσία να ερευνούν ανθρώπους», είπε.

Για να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της ανεπιθύμητης παρακολούθησης από την κυβέρνηση, η Poitras υποστηρίζει τη μεγαλύτερη χρήση των εργαλείων κρυπτογράφησης, ειδικά για τους δημοσιογράφους, αλλά καταλαβαίνει ότι μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από εκείνους που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις συστημάτων πληροφορικής. Η Poitras είπε στην Washington Post ότι πιστεύει πως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

«Νομίζω ότι αυτό που θα δούμε είναι μια αγορά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που πρόκειται να προκύψει. Νομίζω ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα βγουν μπροστά και θα προσφέρουν εργαλεία που είναι πιο εύκολα στη χρήση. Θέλω να πω, το PGP [εργαλείο κρυπτογράφησης e-mail] δεν είναι εύκολο, αλλά θα μπορούσε να είναι, και νομίζω ότι θα είναι», είπε.

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος αναφέρθηκε επίσης στο ίδρυμα «Ελευθερία του Τύπου», το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 για να υποστηρίξει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου. Προσφέρει, επίσης, εργαλεία κρυπτογράφησης, τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε ονλάιν, καθώς και μια υπηρεσία που ονομάζεται SecureDrop.

Το SecureDrop είναι ένα σύστημα υποβολής καταγγελιών ανοιχτού κώδικα, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό για να δέχεται με ασφάλεια πληροφορίες και έγγραφα από τους πληροφοριοδότες και τις πηγές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Λέει, επίσης, ότι η οργάνωση μπορεί να δώσει οδηγίες για το τι προϊόντα μπορεί κανείς να εμπιστευθεί και τι θα πρέπει να αποφεύγει.

«Νομίζω ότι ένα από τα πραγματικά συναρπαστικά πράγματα σχετικά με την οργάνωση είναι ότι έχουμε έναν τεχνολογικό πίνακα που έχει εμπειρία σε όλα τα είδη ελεύθερου λογισμικού και πραγματικά γνωρίζει πώς να καθορίσει ποιες είναι οι καλές μορφές κρυπτογράφησης και πώς να χειριστεί κακόβουλη παρακολούθηση», πρόσθεσε η Poitras.