Μαζική συλλογή αποτυπωμάτων φωνής από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις


Μαζική συλλογή αποτυπωμάτων φωνής από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις

Μαζική συλλογή αποτυπωμάτων φωνής από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις
Μαζική συλλογή αποτυπωμάτων φωνής από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις
Στον εφιάλτη της κοινωνίας του ελέγχου εισέρχονται πλέον και τα αποτυπώματα φωνής (σ.σ. pentapostagma.gr – voiceprints). Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα βιομετρικά στοιχεία της φωνής, ώστε να πληρώσουν συντάξουν, να συλλέξουν φόρους, να προβούν σε ποινικές διώξεις και να αντικαταστήσουν κωδικούς πρόσβασης.«Το ονομάζουμε το αόρατο βιομετρικό στοιχείο», δήλωσε ο Mike Goldgof, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας AGNITiO με έδρα τη Μαδρίτη, μία από τις 10 κορυφαίες εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν βοηθήσει στο να εισαχθούν περισσότερα από 65 εκατομμύρια αποτυπώματα φωνής στις εταιρικές και κυβερνητικέςβάσεις δεδομένων, σύμφωνα με συνεντεύξεις που πραγματοποίησε το Associated Press με δεκάδες εκπροσώπους επιχειρήσεων σε Η.Π.Α, Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Επικρατεί μία γενικευμένη παρανόηση της κατάστασης: θεωρούμε ότι η τεχνολογία των ημερών μας αφορά μόνο το πεδίο των υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωσε ο Paul Burmester, της εταιρείας ValidSoft με έδρα το Λονδίνο, προμηθευτής της τεχνολογίας αποτυπωμάτων φωνής: «η τεχνολογία είναι εδώ, στις ημέρες μας, αποδεδειγμένη και ευρύτατα διαθέσιμη»..

Και ο κίνδυνος δεν είναι μόνο αυτός: ο κίνδυνος είναι η υψηλή ζήτηση για την διαθεσιμότητα και παροχή αντίστοιχων τεχνολογιών.

Ο Dan Miller, αναλυτής της Opus Research στο San Francisco, εκτιμά ότι τα εισοδήματα της εταιρείας αναμένεται να διπλασιαστούν από λιγότερο από 400 εκατομμύρια δολάρια (για το περασμένο έτος) έως και 730 εκατομμύρια με 900 εκατομμύρια το επόμενο.

Η Barclays PLC προχώρησε πρόσφατα σε ένα «πείραμα»: χρησιμοποίησε τα αποτυπώματα φωνής για να ταυτοποιήσει τους πλουσιότερους πελάτες της. Το πείραμα ήταν τόσο επιτυχημένο, ώστε η Barclays θα το επεκτείνει και στους υπόλοιπους 12 εκατομμύρια πελάτες της..

«Η γενική αίσθηση, που έχουμε αποκομίσει, είναι ότι τα βιομετρικά στοιχεία αναγνώρισης φωνής, θα αποτελέσουν τον κανόνα μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», ανέφερε ο Iain Hanlon, ανώτερο στέλεχος της Barclays.

Οι προμηθευτές της τεχνολογίας αναφέρουν ότι η χροιά της φωνής ενός ατόμου είναι μοναδική – με παρόμοιο τρόπο με τους μοναδικούς βρόχους και τις σπείρες στα δάχτυλα των ατόμων.

Η μεγαλύτερη σε κλίμακα εφαρμογή της τεχνολογίας σημειώθηκε στην Τουρκία, εκεί όπου η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell, συνέλεξε τα βιομετρικά δεδομένα φωνής περίπου 10 εκατομμυρίων πελατών της, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που πρόσφερε η εταιρία Nuance Communications Inc.

Στις Η.Π.Α, οι αξιωματούχοι της αστυνομίας αξιοποιούν την τεχνολογία για να επιτηρούν τους κρατούμενους και να εντοπίζουν τους παραβάτες που είναι σε αναστολή.

Στην Νέα Ζηλανδία, η Εφορία, έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 1 εκατομμύρια αποτυπώματα φωνής..

Στη Νότια Αφρική, περίπου 7 εκατομμύρια αποτυπώματα φωνής συλλέχθηκαν από τον από την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι ακτιβιστές έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η τεχνολογία, και για την άμεση απειλή της μαζικής εφαρμογής της.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η Ιρλανδή Sadhbh McCarthy, ερευνήτρια σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής: «έχουμε να κάνουμε με μία νέα τεχνική μαζικής παρακολούθησης και ελέγχου»..

pentapostagma.gr