Ευρύτατες εξουσίες παρακολουθήσεων για την NSA μέσω Εκτελεστικού Διατάγματος 1981


Ευρύτατες εξουσίες παρακολουθήσεων για την NSA μέσω Εκτελεστικού Διατάγματος 1981

Ευρύτατες εξουσίες παρακολουθήσεων για την NSA μέσω Εκτελεστικού Διατάγματος 1981
Ευρύτατες εξουσίες παρακολουθήσεων για την NSA μέσω Εκτελεστικού Διατάγματος 1981
– Συνεχίζει τα ψέματα η αμερικανική κυβέρνηση
Η αμερικανική κυβέρνηση ψεύδεται ασυστόλως, ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί να περιορίσει τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA: έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση των Η.Π.Α καταδεικνύουν ότι oι περισσότερες δραστηριότητες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr – National Security Agency) στηρίζονται νομικά σε εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε το 1981.
Αυτό το γεγονός επεσήμανε τη Δευτέρα η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (σ.σ. pentapostagma.gr – American Civil Liberties Union).

Η NSA στήριξε σε μεγάλο βαθμό τη «νομιμοποίηση» των δράσεων της στο Εκτελεστικό Διάταγμα 12333. Οι δύο νόμοι στους οποίους εστιάστηκε η δημόσια συζήτηση, έπειτα από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το πρώην στέλεχος της NSA Edward Snowden, δεν αποδεικνύεται ότι έχουν την ίδια βαρύτητα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Η ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) κατάφερε να αποκτήσει τα κυβερνητικά έγγραφα, έπειτα από την περυσινή κατάθεση αγωγής κατά την οποία επιζητούσε πληροφορίες αναφορικά με το εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο – σύμφωνα με την ACLU – νομιμοποιούσε τις πρακτικές συλλογής τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων από την NSA σε παγκόσμια κλίμακα, οδηγώντας «αναπόφευκτα» και στην παρακολούθηση των επικοινωνιών των Αμερικανών πολιτών.

Το εκτελεστικό διάταγμα, που υπεγράφη το 1981 από τον πρώην πρόεδρο των Η.Π.Α Ronald Reagan, στόχευε να παραδώσει στην κυβέρνηση ευρύτατες εξουσίες αναφορικά με την παρακολούθηση διεθνών στόχων.

Ένα από τα έγγραφα που μπόρεσε να αποκτήσει η ACLU ήταν ένα εγχειρίδιο της NSA – χρονολογίας 2007 – που ανέφερε ότι το Εκτελεστικό Διάταγμα αποτελούσε την «πρωταρχική πηγή εξουσίας/νομιμοποίησης για τις πρακτικές συλλογής πληροφοριών της NSA από χώρες του εξωτερικού».

Ένα νομικό σημείωμα που χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2013, δύο εβδομάδες έπειτα από τις αποκαλύψεις Snowden, αναφέρει ότι η NSA στηρίχθηκε στο εκτελεστικό διάταγμα για την «πλειονότητα» των δραστηριοτήτων της, που περιελάμβαναν την συγκέντρωση πληροφοριών/δεδομένων μέσω της «αναχαίτισης σημάτων».

Ο Alex Abdo, δικηγόρος και συνεργάτης της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, σημείωσε μέσω διαδικτυακής ανάρτησης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, ότι τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι «το εκτελεστικό διάταγμα, αν και δεν επικεντρώθηκε σε αυτό η κοινή γνώμη, στην πραγματικότητα ρυθμίζει την πλειονότητα των δραστηριοτήτων κατασκοπείας της NSA».

«Οι προσπάθειες του Κογκρέσου για μεταρρυθμίσεις δεν επιλαμβάνονται του εκτελεστικού διατάγματος, και το μεγαλύτερο μέρος των αποκαλύψεων της κυβέρνησης ως απάντηση στις αποκαλύψεις Snowden έχουν αγνοήσει ύποπτα την ευρεία εξουσιοδότηση της NSA υπό τις ρυθμίσεις του Εκτελεστικού Διατάγματος 12333», σημείωσε ο Abdo.

H NSA και το υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α, δεν έχουν ακόμη απαντήσει σχετικά με το ζήτημα έπειτα από τα αιτήματα για σχολιασμό από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.