Atlas: το πιο κορυφαίο ανθρωπόμορφο ρομπότ από DARPA-GOOGLE.


Atlas: το πιο κορυφαίο ανθρωπόμορφο ρομπότ από DARPA-GOOGLE.

Atlas: το πιο κορυφαίο ανθρωπόμορφο ρομπότ από DARPA-GOOGLE.Atlas: το πιο κορυφαίο ανθρωπόμορφο ρομπότ από DARPA-GOOGLE.

Εισαγωγικό Σχόλιο: Γιώργος Ανεστόπουλος

Είναι γεγονός πια το πιο προηγμένο μοντέλο ρομποτ υψηλής ικανότητας κίνησης, λεπτής και “βαριάς”.

Φυσικά, χρηματοδοτήθηκε και προωθήθηκε ως ερευνητικό project από – ποιά άλλη; – την DARPA, την Υπηρεσία “προωθημένων αμυντικών ερευνών” των ΗΠΑ….

Με αυτό το ρομποτ (και όχι μόνον φυσικά) έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς την εποχή των “Ρομποτ Μαχητών”…

Περαστικά μας…

Πιο κάτω παραθέτω μια σειρά από άρθρα γύρω απ’ αυτό….καθένα προσθέτει και κάτι διαφορετικό…προτίμησα να τα βάλω έτσι “εν σειρά” για να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα αυτού του εκπληκτικού και συνάμα “ιδιαιτέρως ανησυχητικού επιτεύγματος”…
Περιλαμβάνουν εικόνες και βίντεο…

Να προσθέσω μόνον εδώ πως ο Στήβεν Χώκινγκ σε παλαιότερη (προ δεκαετίας συνέντευξή του, χαμένη δυστυχώς) είχε προβλέψει τον πόλεμο Ανθρώπων – Μηχανών και τον τοποθετούσε περί το 2060.

Προέβλεπε δε πως οι μηχανές (τεχνητή νοημοσύνη) συνειδητοποιούν τον εαυτό τους και την ισχύ τους (την “ανωτερότητά τους έναντι των ανθρώπων”) περί το 2040 – 2050…

Περαστικά μας και πάλι….

Σχετικά με τις “ανησυχίες του κορυφαίου επιστήμονα” γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη δείτε κι εδώ:

από το techfrog:

Atlas, H νέα δημιουργία της Darpa!

Η γνωστή Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών ΗΠΑ,a.k.a. Darpa, δημιούργησε ένα νέο αμυντικό ρομπότ το οποίο μπορεί να κάνει τα πάντα σχεδόν και αποτελεί μακράν ότι καλύτερο έχουμε δει στη μηχανική και τη ρομποτική μέχρι σήμερα…
Η τελευταία δημιουργία της DARPA, είναι το “ATLAS” το οποίο έχει φυσιολογική ανθρωπομετρία,2 χέρια, 2 πόδια, κορμό και κεφαλή,28 υδραυλικές αρθρώσεις ακριβούς ελέγχου,ενσωματωμένο υπολογιστή ελέγχου,σύστημα προστασίας από βίαια χτυπήματα και προσκρούσεις,αλγόριθμους αντίληψης,πλήθος οπτικοακουστικών αισθητήρων και πολλά ακόμη προτερήματα που το κάνει μοναδικό σε όλο τον πλανήτη…

από το techingreek:

Οι ερευνητές της Boston Dynamics, μία από τις πολλές εταιρείες ρομποτικής που είχε αγοράσει η Google, παρουσίασαν το ρομπότ αυτό να ισορροπεί σε μια στοίβα τσιμεντόλιθους και να αναπαριστά την χαρακτηριστική κίνηση της ταινίας.
Στόχος της εταιρείας είναι ρομπότ όπως ο Άτλας να χρησιμοποιούνται στο μέλλον σε επικίνδυνες αποστολές διάσωσης.

από το opinionpost:

Η Google παρουσιάζει το ανθρωποειδές ρομπότ Atlas

Τον Δεκέμβριο του 2013 η Google εξαγόρασε την Boston Dynamics, μια εταιρεία μηχανολογίας και ρομποτικής, η οποία σχεδιάζει επαναστατικές τεχνολογίες κυρίως για το πεντάγωνο.

Η εταιρεία κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βίντεο του Άτλαντα, ενός ανθρωποειδούς ρομπότ, ύψους 1.8 μέτρων και βάρους 150 κιλών, γνωστό επίσης και ως Ian.
Ο Ian είναι μέρος ενός ρομποτικού προγράμματος σε εξέλιξη στη Boston Dynamics, που επιδιώκει να δημιουργήσει ρομπότ που θα μπορέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε επικίνδυνους ρόλους και απαιτητικές χειρωνακτικές εργασίες.
Ο Ian, ή Atlas, έχει ήδη δείξει την ικανότητα που διαθέτει να διασχίσει δύσκολο και ανώμαλο έδαφος, να μεταφέρει βαριά αντικειμένα αλλά και να οδηγήσει αυτοκίνητο.

Μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του για να δει τον περιβάλλοντα χώρο και διαθέτει 28 υδραυλικές αρθρώσεις που του επιτρέπουν να μιμηθεί ανθρώπινες κινήσεις
Για πολλούς το δημιούργημα σηματοδοτεί την αρχή της πραγμάτωσης ενός μέλλοντος όπου άνθρωποι και ρομπότ θα συνυπάρχουν. Οι εικόνες όμως από ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως αυτή του Εξολοθρευτή, που έρχονται στο μυαλό βλέποντας αυτό το δημιούργημα δεν προκαλούν ακριβώς τον ενθουσιασμό για κάποιους όσον αφορά στην πρόοδο που σημειώνεται τόσο γρήγορα στον τομέα της ρομποτικής.

Atlas: Το ανθρωποειδές ρομπότ της Google μπορεί πλέον να ισορροπεί στο ένα πόδι [Videos] Γνωρίσαμε το ρομπότ Atlas της Boston Dynamics τον Αύγουστο του 2013 στο περίφημο unboxing του MIT. Από τότε άλλαξαν πολλά, τόσο για την εταιρεία (εξαγοράστηκε μετά από λίγους μήνες από τη Google), όσο και για την τεχνολογία του ρομπότ, το οποίο πλέον μπορεί να στέκεται στο ένα πόδι σαν πελαργός, με το άλλο να πατά επάνω σε τσιμεντόλιθους.

Το επίτευγμα είναι ιδιαίτερο σημαντικό για τη ρομποτική, καθώς απαιτείται συνδυασμός πολλών αισθητήρων και συντονισμός κινήσεων για την εκτέλεση μιας άσκησης ισορροπίας που ένας άνθρωπος εκτελεί μεν μηχανικά, αλλά όχι πάντοτε με επιτυχία (δοκιμάστε να σταθείτε στο ένα πόδι πατώντας με το άλλο επάνω σε μια στοίβα από βιβλία).
Να σημειωθεί ότι το Atlas έχει ύψος 1.8m και ζυγίζει περίπου 150kg, ενώ προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές εξερεύνησης και διάσωσης.

πηγη – See more at: http://www.hellas-now.com/2014/12/atlas-darpa-google.html#sthash.9igPc3tY.dpuf