Όταν το ΜΑΣΟΝΟπατριαρχείο διέκοπτε κάθε επαφή με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο


Όταν το ΜΑΣΟΝΟπατριαρχείο διέκοπτε κάθε επαφή με τον αρχιεπίσκοπο ΧριστόδουλοΌταν το ΜΑΣΟΝΟπατριαρχείο διέκοπτε κάθε επαφή με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Κωνσταντινούπολη-Δημοσίευση: 30 Απρ. 2004
Την ποινή της ακοινωνησίας, της διακοπής δηλαδή κάθε επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, επέβαλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Παράλληλα, θεωρεί άκυρη την εκλογή μητροπολιτών των Νέων Χωρών από την Εκκλησία της Ελλάδος.Η ομόφωνη απόφαση της διευρυμένης Ιεράς Συνόδου αναγνώσθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και υπεγράφη από τις 42 επισκόπους που συμμετείχαν στη σύνοδο.

Συνοπτικά, η ομόφωνη απόφαση της διευρυμένης συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο
– θεωρεί άκυρες τις εκλογές στις μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης,
– διακόπτει την κοινωνία μετά του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου, στη λατρεία και στη διοίκηση,
– συνιστά στους αντικανονικώς εκλεγμένους να μην αναλάβουν τις επαρχίες τους, διαφορετικά θα διακοπεί και η μετ αυτών κοινωνία,
– παρακαλεί την έντιμον ελληνικήν Πολιτείαν να μην εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα, για να μην συμπράξει στην κατάλυση της κανονικής τάξεως,
– εκφράζει δυσαρέσκεια και λύπη για όσους συμμετείχαν στις χειροτονίες των αντικανονικώς εκλεγέντων και
– προειδοποιεί ότι, αν συνεχιστεί η «κανονική ανωμαλία», το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αναγκαστεί να άρει την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Αναλυτικότερα, το Φανάρι θεωρεί άκυρες τις εκλογές στην Αθήνα και επιβάλλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, «μέχρι της συμμορφώσεώς του προς την εκκλησιαστική τάξη». Η διακοπή της κοινωνίας για τον Αρχιεπίσκοπο χαρακτηρίζεται ως λειτουργική και διοικητική και αφορά κατ οικονομία μόνο τον ίδιο τον κ. Χριστόδουλο και δεν επεκτείνεται σε κανέναν άλλο, πολύ δε περισσότερο στο πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής.

Παράλληλα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί την ελληνική Πολιτεία να μην προχωρήσει στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την τοποθέτηση των νέων μητροπολιτών στις θέσεις τους, όπως αυτές αποφασίστηκαν από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλεί επίσης με άρση της Πράξης του 1928, σε περίπτωση που, όπως επισημαίνεται στην απόφαση της διευρυμένης Συνόδου του, δεν αρθεί η «κανονική ανωμαλία» που επήλθε με την εκλογή των μητροπολιτών στις Νέες Χώρες.

Σημειώνεται εδώ ότι με την Πράξη του 1928 παραχωρήθηκε η διοίκηση των μητροπόλεων των Νέων Χωρών στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ακόμη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί άκυρες τις εκλογές μητροπολιτών σε Θεσσαλονίκη, Ελευθερούπολη και Κοζάνη. Καλεί δε τους νέους μητροπολίτες να μην αναλάβουν τα καθήκοντα τους, διαφορετικά θα επιβάλει και σε αυτούς το επιτίμιο της ακοινωνησίας.

Στην ομόφωνη απόφαση της συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισημαίνεται ακόμη ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «υπέκλεψε δικαιώματα που δεν του ανήκουν».

Πηγές της συνόδου ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου αναγνώσθηκαν και καταχωρήθηκαν στα πρακτικά επιστολές των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Πέτρου και Ιεροσολύμων Ειρηναίου, που καταδίκασαν τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τού ζήτησαν να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Φαναρίου.

Βαθιά θλίψη του Βαρθολομαίου για την «αναγκαστική» απόφαση

Σε διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απόφαση που, όπως τόνισε, αναγκάστηκε να λάβει η διευρυμένη σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τόνισε δε ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εργάζεται συστηματικά για την αποδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι οι μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος ανήκαν ανέκαθεν στο Πατριαρχείο, το οποίο τις έδωσε επιτροπικά στην Εκκλησία της Ελλάδος για να τις διοικεί υπό ορισμένους συγκεκριμένους όρους.

«Έδωσε, δηλαδή, το εμπερίστατο Πατριαρχείο στη θυγατέρα και αδελφή του Εκκλησία το σπίτι του για να το διαχειρίζεται. Και τώρα ο Μακαριώτατος λέγει ότι το σπίτι είναι δικό μου ή πρέπει να γίνει δικό μου, γιατί πέρασαν πολλά χρόνια έκτοτε. Δεν το λέγει καθαρά, αλλά σαφώς αμφισβητεί την κυριότητα του ιδιοκτήτη. Και ακόμη αμφισβητεί τα προνόμια και την καθαγιασμένη αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως του συντονιστικού κέντρου των αδελφών ορθοδόξων Εκκλησιών ανά την οικουμένη» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ρουσόπουλος: «Η κυβέρνηση θα τηρήσει τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση εγκαίρως και με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα, σεβόμενη εξίσου τόσο το Πατριαρχείο όσο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας».

Νωρίτερα, την ελπίδα να επιλυθεί η κρίση στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος είχε εκφράσει ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός.

«Εμείς διατηρούμε ίσες αποστάσεις, ευχόμαστε να λυθεί αυτή η κρίση, να μην φτάσουμε σε επίπεδα όπως αυτά που θρυλούνται και να τακτοποιηθεί το εκκλησιαστικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Καλός.

Ανάληψη ευθυνών από την κυβέρνηση ζητά το ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε το θέμα αυτό με αίσθημα ευθύνης, σύνεση και σεβασμό των δύο Εκκλησιών, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης και την ενότητα, την οποία όλοι οφείλουμε να επιδιώκουμε.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μονόπλευρη προσέγγισή της, αντί να συμβάλλει με πρωτοβουλίες στην ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής και συναινετικής λύσης, με τις εσπευσμένες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιδείνωσε την όλη κατάσταση» υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να αντιληφθεί τη σημασία του θέματος, να αντιληφθεί ότι ο μικροπολιτικός χειρισμός και η έλλειψη πρωτοβουλιών φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και να αναλάβει τις ευθύνες της» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

πηγη