Που οδηγεί ο εθισμός στα social media και τα smartphones


Που οδηγεί ο εθισμός στα social media και τα smartphonesΠου οδηγεί ο εθισμός στα social media και τα smartphones

η ζωή του πρωταγωνιστή Elliot Alderson μοιάζει με σκάκι αποτελούμενο από ηλεκτρονικά, εικονικά, πιόνια.
Η κίνησή τους αποδεικνύει πως όσο περισσότερο οι άνθρωποι συνδέονται με τον ψηφιακό κόσμο, τόσο πιο εύκολα «υπακούν» σε ένα μυαλό: εκείνο των χάκερς.
Πανθομολογουμένως ο ανθρώπινος παράγοντας όντας επιρρεπής στη χειραγώγηση, αποτελούσε πάντα το βασικό «όπλο» των ηλεκτρονικών εγκληματιών στην κλιμάκωση των επιθέσεων τους.

Το στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παραβατικής δράσης τουςείναι η υπερδύναμη της τεχνολογίας του Διαδικτύου και των νέων «έξυπνων» συσκευών που οδηγούν τους πολίτες στην απόλυτη εξάρτηση του νου.
Έχουν ως επιθετικό εργαλείο «οτιδήποτε συνδέεται στο ίντερνετ».
Κινητά, τάμπλετ και λάπτοπ βοηθούν τους χάκερς, λειτουργώντας ως κλειδί στο «σπάσιμο» κωδικών, την καταστροφή δικτύων και τη διασπορά ιών.

«Η χρήση του λάπτοπ, του τάμπλετ ή του κινητού που χρησιμοποιείται εντός και εκτός εταιρείας και συνδέεται σε διαφορετικά wi-fi μπορεί να θέσει σε τεράστιο κίνδυνο την ασφάλεια του οποιδήποτε.

Η σύνδεση δε σε δημόσιο wi-fi (αεροδρομίων, εστιατορίων, καφετεριών, μπαρ, ξενοδοχείων κτλ) επιτρέπει ακόμα και σε έναν χάκερ με βασικές γνώσεις, να διαβάσει όλα τα e-mail του χρήστη, τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη, κάθε συνομιλία στα μηνύματα που έχουν αποθηκευθεί στο τηλέφωνο, στις εγκατεστημένες εφαρμογές των social media, τη συχνότητα των συνομιλιών, όλο τον τηλεφωνικό κατάλογο, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, την τοποθεσία του και κάθε άλλο επαγγελματικό ή προσωπικό αρχείο.

Ένα απλό κλικ σε ενοχλητικές pop-up διαφημίσεις ή στις φράσεις «Να επιτρέπεται η πρόσβαση» και «Αποδοχή και Εγκατάσταση» την ώρα που κατεβάζουμε ταινίες και μολυσμένες εφαρμογές είναι αρκετό για να επιτύχει ο χάκερ τον στόχο του.
Κακόβουλα προγράμματα εγκαθίστανται στις συσκευές μας διαλύοντας τα δεδομένα ή «τρέχουν» αθόρυβα κατασκοπεύοντας κάθε κίνησή μας.