Obama: Ο Πολεμοχαρής κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης


Obama: Ο Πολεμοχαρής κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης

Obama: Ο Πολεμοχαρής κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης
Έξι χρόνια από τη στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έλαβε το Βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης, ο Λευκός Οίκος δεν σταματά να υλοποιεί μία ακραία επιθετική εξωτερική πολιτική – αυτές είναι οι 5 πολεμικές κινήσεις του νέου κατόχου του «νόμπελ ειρήνης» την προηγούμενη εξαετία..Πόλεμος στο Αφγανιστάν

O Obama δεν ξεκίνησε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά ένα είναι βέβαιο: έλαβε τη σκυτάλη από τους προκατόχους του σε μία προσπάθεια να τον ολοκληρώσει.. Αναγνώρισε, μάλιστα την επισφαλή θέση του την ώρα της απονομής του Βραβείου Νομπέλ.

«Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα που περιβάλλει την παραλαβή αυτού του βραβείου από εμένα είναι το γεγονός ότι αποτελώ τον διοικητή ενός έθνους που συμμετέχει σε δύο πολέμους», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος καθώς παρέλαβε το Βραβείο Νόμπελ στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 9 Δεκεμβρίου του 2009.

Ο Obama ενώ ανέφερε ότι ο πόλεμος στο Ιρακ έβαινε προς τερματισμό, η κατάσταση στο Αφγανιστάν άρχισε να «θερμαίνεται» ξανά. Μία εβδομάδα μόλις πριν παραλάβει το βραβείο του, o Obama ανακοίνωνε ότι θα αποστείλει 33.000 ακόμη στρατιώτες στο Αφγανιστάν ως τμήμα της «πολιτικής κλιμάκωσης» (σ.σ. pentapostagma.gr – surge policy) που είχε ως στόχο να νικηθούν οι Taliban και να εκπαιδευθούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ώστε να λάβουν πάλι τη χώρα υπό την κατοχή τους. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν τα πιο αιματηρά τόσο για τις αμερικανικές δυνάμεις όσο και για τους Αφγανούς πολίτες. Παρόλα αυτά, τον πόλεμο δεν τον ξεκίνησε ο Obama. Στη συνέχεια όμως ήρθαν..

Στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη

Έπειτα από τις 17 Μαρτίου του 2011 όπου το Ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών του 1973, καλούσε στην «άμεση κατάπαυση πυρός» στη Λιβύη και έδωσε έγκριση στη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ώστε να προστατευθούν οι πολίτες, ο Obama, μαζί με τους συμμάχους του NATO, θα πραγματοποιούσαν πολύ σύντομα στρατιωτικές επιθέσεις στο Κράτος της Βόρειας Αφρικής. Το NATO διεξήγαγε 9.700 αεροπορικές επιδρομές και βομβάρδισε με 7.700 βόμβες «ακριβείας». Έκθεση της Human Rights Watch ανέφερε οκτώ περιστατικά όπου τουλάχιστον 72 πολίτες στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών.

Όμως, η πραγματική ζημιά από την ανατροπή του καθεστώτος Gaddafi ήρθε τα επόμενα χρόνια, καθώς στη χώρα ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων των Ισλαμιστών και της αδύναμης μετεπαναστατικής κυβέρνησης. Τον Αύγουστο, ο Obama παραδέχθηκε ότι η πολιτική του στη Λιβύη ήταν αποτυχημένη, αλλά όχι επειδή επέλεξε να επέμβει στρατιωτικά. Αντιθέτως, δήλωσε ότι το πρόβλημα ήταν ότι η Αμερική και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν «πραγματοποίησαν επίθεση με πλήρη ισχύ» ώστε να εκδιωχθεί ο Gaddafi, αν και η υπουργός Εξωτερικών εκείνης της περιόδου, η Hillary Clinton, πανηγύριζε για τον θάνατο του σημειώνοντας ότι: «Ήρθαμε, είδαμε, πέθανε» (σ.σ.pentapostagma.gr – “We came, we saw, he died.”).


Πόλεμος με Drones: Υεμένη, Πακιστάν

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να στοχεύουν κατά ενόπλων στην Υεμένη το 2002, ο Obama πραγματοποίησε 15 αεροπορικές επιδρομές και 101 επιθέσεις μέσω drones στη χώρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα New America.net, η οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα των επιθέσεων, ως και 1.073 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αμερικανικές επιδρομές. Η Υεμένη, όμως, αποτελεί μονάχα μία από τις πτυχές του επονομαζόμενου Drone War που εξαπέλυσε ο Obama, που άλλαξε άρδην πολλά δεδομένα.

Αντίθετα με την Υεμένη, οι επιθέσεις μέσω drone στο Πακιστάν θεωρήθηκαν προτιμητέες πολύ πριν ο Obama αναλάβει την εξουσία. Έκθεση που εκπονήθηκε από τα Πανεπιστήμια Νομικής του Stanford και της Νέας Υόρκης βρήκε ότι έχασαν τη ζωή του από 2.562 έως και 3.325 άτομα έπειτα από επιθέσεις μέσω drone στο Πακιστάν μεταξύ του Ιουνίου του 2004 και τα μέσα του Σεπτεμβρίου του έτους 2012. Από 474 ως και 881 άνθρωποι ήταν άμαχος πληθυσμός, ενώ 176 από τα θύματα ήταν παιδιά. Ενώ ο Obama δεν ξεκίνησε τον πόλεμο μέσω drones κατά του Πακιστάν, στην πραγματικότητα τον κλιμάκωσε δίχως δεύτερη σκέψη για τις συνέπειες.

Μεταξύ του 2004 και του 2007, μόνο 10 επιθέσεις μέσω drones πραγματοποιήθηκαν στο Πακιστάν. Το επόμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 36 αντίστοιχες επιθέσεις, ενώ το 2009 πραγματοποιήθηκαν 54

Το 2010 έμελλε να είναι η πλέον φονική χρονιά, καθώς πραγματοποιήθηκαν 122 επιθέσεις με 849 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους – ο Obama ενέκρινε ακόμη 76 και 46 επιθέσεις τα έτη 2011 και 2012 αντίστοιχα.

Ο Obama και η μυστική λίστα θανάτου

Τον Φεβρουάριο του 2013, η εσωτερική νομική δικαιοδοσία της διακυβέρνησης Obama για την δολοφονία Αμερικανών Πολιτών στο εξωτερικό ήρθε στο φως για πρώτη φορά. Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος έχει τη νομική εξουσιοδότηση να δολοφονεί Αμερικανούς, που αποτελούν «ανώτατους επιχειρησιακούς ηγέτες» της Al-Qaeda ή σχετιζόμενης δύναμης ακόμη και εάν δεν εμπλέκονται ενεργά σε συνομωσία πραγματοποίησης επίθεσης κατά αμερικανικών εδαφών.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, αμερικανική επίθεση μέσω drone σκότωσε δύο Αμερικανούς πολίτες: τον Anwar al-Awlaki και τον Samir Khan.

Τον ακόλουθο μήνα, επίθεση μέσω drone σκότωσε τον 16 χρονο γιο του Awlaki, που γεννήθηκε στο Colorado.
Κόκκινες γραμμές «κατά το δοκούν»

Obama: Ο Πολεμοχαρής κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χάραξε «κόκκινη γραμμή» αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, ωθώντας τη διεθνή κοινότητα να τιμωρήσει τη Δαμασκό με στρατιωτικές επιθέσεις, έπειτα από την Επίθεση της Ghouta της 21ης Αυγούστου.

People, affected by what activists say is nerve gas, are treated at a hospital in the Duma neighbourhood of Damascus August 21, 2013. (Reuters)

Η Μόσχα και η Washington έλαβαν ακολούθως τη διπλωματική οδό, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια ιστορική συμφωνία βάσει της οποίας η Δαμασκός εγκατέλειψε τα αποθέματα χημικών όπλων της.

Όμως οι αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία απλώς αναβλήθηκαν. Στις 8 Αυγούστου του έτους 2014 οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ για να προστατεύσουν τους αγωνιζόμενους Κούρδους.

Τον επόμενο μήνα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις και κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σε συριακά εδάφη.

Αν και η επέμβαση κατά της ISIS έλαβε την μεγαλύτερη αποδοχή από όλες τις προηγούμενες, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Συρία αποτέλεσε την έβδομη χώρα την οποία βομβάρδισε ο Obama τα τελευταία επτά χρόνια.

pentapostagma.gr

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/obama-%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ad%ce%bb-%ce%b5%ce%b9%cf%81.html#ixzz3NiSJkmlu