Γιατί οι ΗΠΑ στοχοποιούν Λειτουργικές Δημοκρατίες και απαιτούν Αλλαγή του “Καθεστώτος” ;


Γιατί οι ΗΠΑ στοχοποιούν Λειτουργικές Δημοκρατίες και απαιτούν Αλλαγή του "Καθεστώτος" ;Γιατί οι ΗΠΑ στοχοποιούν Λειτουργικές Δημοκρατίες και απαιτούν Αλλαγή του “Καθεστώτος” ;
ΠΗΓΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson αναγνώρισε πρόσφατα ότι η επίσημη εξωτερική πολιτική της Αμερικής περιλαμβάνει μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν. Η CIA δημιούργησε ένα γραφείο για αυτό το μοναδικό σκοπό, δίνοντας εντολή στον Michael D’Andrea – επίσης γνωστό ως Σκοτεινός Πρίγκιπας ή Αγιατολάχ Μάικ – να ηγηθεί αυτής της επιχείρησης.
Γιατί οι ΗΠΑ στοχοποιούν Λειτουργικές Δημοκρατίες και απαιτούν Αλλαγή του “Καθεστώτος” ;

Το Ιράν είχε μόλις εκλογές το Μάιο, ενώ η προσέλευση ψηφοφόρων ήταν υψηλή 70 τοις εκατό. Ακόμα και οι αιχμάλωτοι είχαν δικαίωμα ψήφου, κάτι που αποκαλούνται αποκαλούμενες μετριοπαθείς δημοκρατικές χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία.
Αντίθετα, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ ήταν περίπου 58% και η υποστήριξη για την εκδίωξη του Donald Trump είναι τώρα υψηλότερη από την υποστήριξη της προεδρίας του.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ:

“Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι μια μοναρχία που κυριαρχείται από την οικογένεια Al Saud … Αναφέρθηκαν τα ακόλουθα σημαντικά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: κανένα δικαίωμα να αλλάξει η κυβέρνηση ειρηνικά. Βασανιστήρια και σωματική κακοποίηση · Κακές συνθήκες φυλακών και κέντρων κράτησης · Αυθαίρετη σύλληψη και κράτησης σε απομόνωση · Άρνηση δίκαιωμάτων και έλλειψη δίκαιης διαδικασίας στο δικαστικό σύστημα.Περιορισμοί στις πολιτικές ελευθερίες όπως οι ελευθερίες λόγου (συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου), η συνέλευση, η ένωση, η κυκλοφορία και οι αυστηροί περιορισμοί της θρησκευτικής ελευθερίας · Και διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας της κυβέρνησης. Η βία κατά των γυναικών και η έλλειψη ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, η εμπορία ανθρώπων και οι διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, αιρέσεως και εθνότητας ήταν κοινές. Η έλλειψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος χορηγίας για την απασχόληση, παρέμεινε σοβαρό πρόβλημα ”

Παρά τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία παραμένει ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ το Ιράν στοχοποιήθηκε για αλλαγή καθεστώτος, παρόλο που ο λαός του Ιράν εκλέγει  χωρίς αμερικανική παρέμβαση.

Το 1953, ο λαός του Ιράν εξέλεξε δημοκρατικά τον Mohammad Mossadegh. Ο Mossadegh αποτελούσε αμέσως απειλή για τα αμερικανικά και βρετανικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή και η CIA συνεργάστηκε με τους Βρετανούς για να τον ανατρέψει και να τον αντικαταστήσει με τον βάναυστο δικτάτορα Shah Mohammad Reza Pahlavi. Σύμφωνα με τον Guardian:

Το 2011, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον – μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον της Βρετανίας και τον Νικολά Σαρκοζί της Γαλλίας – μας είπαν ότι χρειάζεται να βομβαρδίστει η Λιβύη για να σώθει η χώρα . Δεν πειράζει ότι κάτω από τον Καντάφι, ο λαός της Λιβύης είχε κρατική χορηγία, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, επιδοτούμενη στέγαση και μεταφορές και απολάμβανε το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρη την περιοχή. Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι ο Σαρκοζί διερευνάται για την αποδοχή 50 εκατομμυρίων ευρώ από τον ίδιο τον Καντάφι για την προεκλογική του εκστρατεία του 2007.

Δεν έχει σημασία ότι η Λιβύη είχε πραγματικά ένα πλήρως λειτουργικό δημοκρατικό σύστημα που επέτρεψε τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Όπως εξήγησε ο Counterpunch:

“Οταν ο έλεγχος δεν βρισκόταν στα χέρια ενός ανθρώπου, η Λιβύη ήταν ιδιαίτερα αποκεντρωμένη και χωρίστηκε σε πολλές μικρές κοινότητες, οι οποίες ήταν ουσιαστικά« μίνι αυτόνομα κράτη »σε ένα κράτος. Αυτά τα αυτόνομα κράτη είχαν τον έλεγχο των περιφερειών τους και μπορούσαν να λάβουν μια σειρά αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου κατανομής των εσόδων από το πετρέλαιο και των κονδυλίων του προϋπολογισμού. Μέσα σε αυτά τα μίνι αυτόνομα κράτη, τα τρία κύρια όργανα της δημοκρατίας της Λιβύης ήταν οι Τοπικές Επιτροπές, τα Βασικά Λαϊκά Συνέδρια και τα Εκτελεστικά Επαναστατικά Συμβούλια. ”
Αυτό το σύστημα δεν ήταν μυστικό για τα mainstream media, όπως εξηγείται περαιτέρω από το Counterpunch:

“Το 2009, ο Καντάφι κάλεσε τους New York Times στη Λιβύη να περάσουν δύο εβδομάδες, παρατηρώντας την άμεση δημοκρατία του έθνους. Οι New York Times, οι οποίοι κατά παράδοση ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για το δημοκρατικό πείραμα του συνταγματάρχη Gaddafi, παραδέχθηκαν ότι στη Λιβύη ο στόχος ήταν ότι «όλοι συμμετέχουν σε κάθε απόφαση … Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στις τοπικές συνεδριάσεις επιτροπών για να συζητήσουν θέματα  ψηφίζουν για τα πάντα, από τις ξένες συνθήκες έως τις οικοδομικές σχολές ».

Οι χώρες αυτές είχαν ήδη δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούσαν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά.

Όπως σημειώνουν οι times , το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Λιβύης ήταν “κάποτε o φθόνος της περιοχής.” Τώρα, στη Λιβύη Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα.

Το Ιράν δεν αποτελεί απτή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες – ούτε και η Λιβύη το 2011. Η ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει σε σταθερότητα ή ασφάλεια και δεν έχει νομική βάση, κάτι που τα κύρια μέσα ενημέρωσης και η διεθνής κοινότητα σπάνια συζητούν.

Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα: γιατί οι Η.Π.Α. στοχεύουν στην αλλαγή του καθεστώτος και να ακολουθήσουν να το κάνουν σε όλο τον κόσμο;

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μελέτη από το Princeton και το Northwestern University υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δημοκρατία, αλλά μάλλον μια ολιγαρχία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλουσίων και ισχυρών αγνοώντας την πλειοψηφία του λαού της .