Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τη δίωξη κατά του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ


Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τη δίωξη κατά του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ για τον πόλεμο στο ΙράκΤο ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τη δίωξη κατά του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ
ΠΗΓΗ

Ο αρχηγός της Αγγλίας και της Ουαλίας, ο Λόρδος Τόμας του Cwmgiedd και ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Sir Duncan Ouseley έχουν απορρίψει μια υπόθεση που θα ανατρέψει την απόφαση που έδωσε στον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair ασυλία από ποινική δίωξη σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ, Δήλωσε το δικαστήριο σε δήλωση τη Δευτέρα.
Η ποινική δίωξη υποβλήθηκε από τον στρατηγό Abdul Wahed Shannan Al Rabbat, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ιρακινού στρατού, ο οποίος κατηγορούσε τον Τόνι Μπλερ ότι διέπραξε ένα «έγκλημα επιθετικότητας» εισβάλλοντας το Ιράκ το 2003 για να εξαφανίσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και από τότε Κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Jack Straw και τον Γενικό Εισαγγελέα Λόρδο Goldsmith να διωχθούν.

Έχοντας σχηματίσει την άποψη ότι δεν υπάρχει προοπτική Του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανατρέπει την απόφαση στην Jones, είναι καθήκον μας να αρνούμαστε την άδεια να προσφύγει στο δικαστικό έλεγχο “, δήλωσε το High Court σε δήλωση.

Η Βρετανία εισέβαλε στο Ιράκ το 2003 ως μέλος ενός συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ κατηγόρησαν τον ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής – ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ.

Το 2016, η ποινική δίωξη στον Μπλερ παρεμποδίστηκε από τον δικαστή του Δικαστηρίου Δικαστηρίου Δικαστηρίου του Westminster, Michael Snow. Ξεκίνησε με βάση τις αποκαλύψεις που έγιναν σε επίσημη έκθεση του Sir John Chilcot σχετικά με το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Σε μια έκθεση, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάτω από την ηγεσία του Μπλερ έκανε το λάθος να εισβάλει στο Ιράκ, καθώς η απόφαση να ενταχθεί στον πόλεμο έγινε με βάση ελλιπή στοιχεία και εκτιμήσεις πληροφοριών.

Ο πόλεμος στο Ιράκ κόστισε στο Λονδίνο περίπου 9,6 δισεκατομμύρια λίρες και θεωρείται ένας από τους λόγους για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα της Μέσης Ανατολής με τη συμμετοχή της Daesh/ISIS.