Νέα αρνητική πρωτιά: Τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης η ανεργία των νέων στην Ελλάδα!


Νέα αρνητική πρωτιά: Τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης η ανεργία των νέων στην Ελλάδα!Νέα αρνητική πρωτιά: Τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης η ανεργία των νέων στην Ελλάδα!
ΠΗΓΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Οι «πρωτιές» της Χώρας μας στην εποχή των Μνημονίων έχουν εδώ και χρόνια μόνο αρνητικό πρόσημο. Πρωταθλήτρια Ευρώπης για ακόμη έναν μήνα αναδεικνύεται η Ελλάδα στον νευραλγικό τομέα της ανεργίας, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο εμφάνισε τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. στο 20,7% με την Ισπανία να ακολουθεί με 16,4%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. τον Δεκέμβριο (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα) ήταν 8,7% και 7,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στους 990.000, καθώς λόγω της τουριστικής σεζόν πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι παρέμειναν στα πόστα τους. Αντίθετα, τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 15.103 άτομα (σε σχέση με τον Νοέμβριο) και ανήλθαν σε 1.070.662. Από αυτούς, 494.326 (ποσοστό 56,18%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ περισσότερους από 12 μήνες.

Ενδεικτικό της επίδρασης που έχει στα στοιχεία του ΟΑΕΔ η λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017, έναν μήνα μετά, οι επιδοτούμενοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 71.582 άτομα.

Παράλληλα, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, που τον Οκτώβριο σκαρφάλωσε στο 40,8% έναντι 40,3% τον Σεπτέμβριο, σχεδόν τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ στην Ισπανία κυμαίνεται στο 36,8% και στην Ιταλία στο 32,2%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (4,9%) και στην Γερμανία(6,6%).

Άλλη μία, λοιπόν, θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα, που αποδεικνύει (κι αυτή) την εθνοκτόνο διάσταση της μνημονιακής κατοχής.