Η Γαλλία εισάγει την λογοκρισία στη χώρα. Γιατί ο Macron φοβάται το RT και το Sputnik


Η Γαλλία εισάγει την λογοκρισία στη χώρα. Γιατί ο Macron φοβάται το RT και το SputnikΗ Γαλλία εισάγει την λογοκρισία στη χώρα. Γιατί ο Macron φοβάται το RT και το Sputnik
ΠΗΓΗ

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση των “ψεύτικων ειδήσεων”,  σύμφωνα με το  οποίο τα  τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, των οποίων τα μηνύματα έχουν ακόμη και μικρές ανακρίβειες, μπορούν να απομακρυνθούν από το να εκπέμπουν στην  περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. Ο νέος νομικός κανόνας είναι εξαιρετικά ασαφής και κατευθύνεται κατά κύριο λόγο κατά του  RT και του Sputnik. Τα Eθνικά Γαλλικά μέσα μπορούν επίσης να ζημιωθούν.

“Βλάβες  στο έθνος”

Ένας από τους πρώτους νόμους στον κόσμο ενάντια στις «ψεύτικες ειδήσεις» προκάλεσε μια τεράστια αναταραχή. Ποτέ πριν δεν όριζαν  οι νομοθέτες τα ψέματα. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν τις επιλογές που πρότεινε η κυβέρνηση. Ωστόσο, εφόσον  η πλειοψηφία στην κάτω Βουλή ανήκει στους οπαδούς του Εμμανουήλ Macron, οι αντιρρήσεις δεν ελήφθησαν υπόψη. Ως ψέμα αποφασίστηκε  να εξετάζεται κάθε «ανακριβής ή ψευδής ισχυρισμός και κατηγορία “, ανεξάρτητα από το πλαίσιο.

Τώρα η τύχη των μέσων ενημέρωσης εξαρτάται από την απόφαση των δικαστών, οι οποίοι πρέπει να διαχωρίσουν “ψεύτικο” από “αξιόπιστες πληροφορίες” μέσα σε  48 ώρες, για να περάσουν  στη συνέχεια τη γνώμη τους στο Ανώτατο Συμβούλιο που αφορά την τηλεόραση και το ΡαδιόφωνοΟ Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Macron  μιλάει  την παραμονή της συνόδου κορυφής της  G7  στον Καναδά

Οι συνέπειες είναι σοβαρές. Το Ανώτατο Συμβούλιο για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις είναι προικισμένο με ειδικές εποπτικές εξουσίες για την περίοδο των εκλογικών εκστρατειών. Οι υπάλληλοι θα είναι σε θέση να διακόψουν το έργο των μέσων ενημέρωσης, την ανάκληση της άδειας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή για πάντα. Συγκεκριμένα, αυτό ισχύει για τα ξένα μέσα: μια χωριστή παράγραφος είναι αφιερωμένη σε αυτά στο νόμο. Το Συμβούλιο δικαιούται να “θέσει τέλος στα μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα από ξένο κράτος και επιζήμια για τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους ή που εμπλέκονται στην αποσταθεροποίηση των θεσμικών οργάνων του”. 

“Η δικτατορία των δικαστών”

Εύγλωττο γεγονός: Οι τρεις φατρίες της   αριστεράς, η άκρα δεξιά και μέρος των κεντρώων στο Κοινοβούλιο αρνήθηκαν να στηρίξουν τον νόμο. Οι αντίπαλοι του Macron και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές τους δραστηριότητες καλύπτονται από τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της αντιπολίτευσης,  φοβούνται ότι θα εφαρμόσουν έναν αυστηρό νόμο για τις  “ψεύτικες ειδήσεις”.

Οι Δυσαρεστημένοι μιλούν για τη “δικτατορία των δικαστών”, που απειλεί  δυνητικά ολόκληρο το δημοκρατικό σύστημα.
Όμως  τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι τα πρώτα που θα πληγούν.
Εξάλλου, αρκεί να υπάρξει μια αξίωση από έναν εχθρικό πολιτικό, έναν εμπλεκόμενο δικαστή – και τα μέσα ενημέρωσης θα απαγορευθούν.

Η Γαλλία εισάγει την λογοκρισία στη χώρα. Γιατί ο Macron φοβάται το RT και το Sputnik4“Κανείς δεν έχει αμφιβολίες ότι ο νόμος στρέφεται κατά των Ρωσικών μέσων ενημέρωσης: δεν υπάρχουν άλλες ξένες εκδόσεις που εργάζονται στη Γαλλία ή να μιλούν  στα Γαλλικά,” λέει μια  από τους διευθυντές του Sputnik Γαλλία Ναταλία Νόβικοφ. -δεν υπάρχει παράδειγμα αναξιόπιστης κάλυψης των εκλογών στην ιστοσελίδα μας  και δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Ούτε τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ούτε εκείνοι που προωθούν αυτόν τον νόμο “.

“Το περιβάλλον της λογοκρισίας και της αυτο-λογοκρισίας”

Ο Πρώην προεδρικός υποψήφιος της Γαλλίας, μέλος της Εθνοσυνέλευσης Nicolas DuPont-Aignan είναι βέβαιος ότι οι Γάλλοι στρέφονται προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επειδή ενδιαφέρονται για τα θέματα που  αποσιωπούνται από τα  επίσημα μέσα ενημέρωσης. Ο πολιτικός αναφέρει ως παράδειγμα τη σύγκρουση μεταξύ των αστυνομικών και των κατοίκων των κυρίως Αραβικών προαστίων  στην πόλη Champigny τον Ιανουάριο 2018. “Αυτό δεν αναφέρθηκε στα περισσότερα από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, και το υλικό προήλθε από το  RT,”-είπε ο DuPont-Aignan. Κατά τη γνώμη του, “όταν οι συμπατριώτες μας πάνε για πληροφορίες σε άλλα μέρη, έχουν  λόγους”.

Άλλοι Γάλλοι πολιτικοί θυμούνται ότι η χώρα έχει ήδη ένα νόμο για την καταπολέμηση αναξιόπιστων πληροφοριών, και τον  υιοθέτησε τον δέκατο ένατο αιώνα. Ο νομικός κανόνας, ο οποίος δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα, συνεπάγεται χρηματικές ποινές για δυσφήμηση και ψευδή δημοσιεύματα των  ΜΜΕ. Η ηγέτης της «Εθνικής Ένωσης» (πρώην «Εθνικό μέτωπο») του Marin Le Pen είναι πεπεισμένη  ότι οι ισχύοντες νόμοι είναι αρκετά επαρκείς. Και το νέο απαιτείται μόνο για να πάρει την ευκαιρία να κλείσει τα μέσα ενημέρωσης. Την  ίδια γνώμη έχει ο  υπέρ αριστερός ηγέτης Jean-Luc Melanshon, που δηλώνει  για «μια αγενή  προσπάθεια να ελεγχθούν οι πληροφορίες». 

Η Πρόεδρος της RT France Ξένια Fedorova πιστεύει ότι ο νόμος κατά των  “ψεύτικων  ειδήσεων ” θα βλάψει το σύνολο της Κοινότητας των μέσων ενημέρωσης, που εκπέμπουν στα Γαλλικά: “αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον της λογοκρισίας, ακόμη και αυτο-λογοκρισίας, μεταξύ των ξένων μέσων ενημέρωσης που προσφέρουν μια εναλλακτική άποψη,  που δεν έχουν την ίδια θέση με αυτή του Elysee Palace. “