Αφαιρέθηκαν οι τιμητικοί τίτλοι από τον Νομπελίστα Τζέιμς Γουάτσον επειδή είπε ότι οι Αφρικανοί έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη


Αφαιρέθηκαν οι τιμητικοί τίτλοι από τον Νομπελίστα Τζέιμς Γουάτσον επειδή είπε ότι οι Αφρικανοί έχουν χαμηλότερη νοημοσύνηΑφαιρέθηκαν οι τιμητικοί τίτλοι από τον Νομπελίστα Τζέιμς Γουάτσον επειδή είπε ότι οι Αφρικανοί έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη
ΠΗΓΗ

Ο βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ επιστήμονας Τζέιμς Γουάτσον υπέστη την αφαίρεση των τιμητικών του τίτλων από το εργαστήριο Cold Spring Harbor, το ερευνητικό κέντρο της Νέας Υόρκης όπου εργάστηκε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Το ινστιτούτο δήλωσε ότι καταδίκασε τις απόψεις του σχετικά με τη φυλή και την εθνικότητα, τις οποίες εξέφρασε πρόσφατα στο ντοκιμαντέρ του PBS με τίτλο ”American Masters: Decoding Watson”. Παραιτήθηκε κατόπιν αντιδράσεων από το εργαστήριο Cold Spring Harbor το 2007, αφού είπε σε μια βρετανική εφημερίδα ότι οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής έχουν την τάση να έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη.

Στο ντοκιμαντέρ του PBS, ο οικοδεσπότης ρώτησε τον Γουάτσον αν είχε αλλάξει τις απόψεις του για τη φυλή στη δεκαετία από την αποχώρηση του από το εργαστήριο. Είπε ότι δεν τις άλλαξε.

“Οι δηλώσεις του Δρ. Γουάτσον είναι κατακριτέες, μη υποστηριζόμενες από την επιστήμη και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του CSHL, των διαχειριστών του, των καθηγητών, του προσωπικού ή των φοιτητών του. Το εργαστήριο καταδικάζει την κακή χρήση της επιστήμης για να δικαιολογήσει την προκατάληψη, είπε το ερευνητικό κέντρο σε μια δήλωση την Παρασκευή.

Το CSHL ανέφερε ότι ανακάλεσε τρείς τίτλους, μεταξύ των οποίων του ομότιμου πρύτανη και επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου. Διετέλεσε διευθυντής το 1968, πρόεδρος το 1994 και πρύτανης το 2004.

Ο Γουάτσον, ως νέος μεταδιδακτορικός φοιτητής στο Κέιμπριτζ, συνεργάστηκε με τον Φράνσις Κρικ για να αποκαλύψει τη δομή του μορίου του DNA. Ο Γουάτσον, ο Κρικ και ένας άλλος βρετανός επιστήμονας, ο Μόρις Γουίλκινς, κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1962.

“Το Cold Spring Harbor Laboratory αναγνωρίζει και εκτιμά την ουσιαστική επιστημονική κληρονομιά του Δρ. Γουάτσον, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του ιδρυτικού διευθυντή του πρότζεκτ του ανθρώπινου γονιδιώματος και της κρίσιμης ηγεσίας του στην ανάπτυξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στο εργαστήριο κατά την προηγούμενη θητεία του ως διευθυντής και πρόεδρος”, δήλωσε το CSHL. “Ωστόσο, οι δηλώσεις που έκανε στο ντοκιμαντέρ είναι εντελώς ασυμβίβαστες με την αποστολή μας, τις αξίες και τις πολιτικές μας και απαιτούν τη διακοπή οποιωνδήποτε εναπομείναντων στοιχείων εμπλοκής του”.