Ο μεγιστάνας Τζέφρι Επσταϊν, φίλος των Τραμπ και Κλίντον, στο εδώλιο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων


Ο μεγιστάνας Τζέφρι Επσταϊν, φίλος των Τραμπ και Κλίντον, στο εδώλιο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκωνΟ μεγιστάνας Τζέφρι Επσταϊν, φίλος των Τραμπ και Κλίντον, στο εδώλιο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
ΠΗΓΗ

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ανήλικων κοριτσιών και trafficking βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος χρηματιστή, Τζέφρι Επστάιν, μετά τη δίωξη που του άσκησαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη.

Τα δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν δείχνουν ότι ο Επστάιν με τις ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις -στους ισχυρούς φίλους του συγκαταλέγονται οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπιλ Κλίντον- κατηγορείται ότι πλήρωνε δεκάδες νεαρά κορίτσια έως και 14 ετών να του κάνουν μασάζ και στη συνέχεια προχωρούσε σε άσεμνες πράξεις εις βάρος τους, ενώ πλήρωνε ορισμένα για να του φέρνουν κι άλλα θύματα. Ο Επστάιν, που τέθηκε υπό κράτηση από το Σάββατο, δήλωσε αθώος στις κατηγορίες.

Πώς είχε στήσει το κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ο Έπσταϊν
Η νέα δίωξη έρχεται σχεδόν μία δεκαετία αφότου είχε καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με τις αρχές στη Φλόριδα, αποφεύγοντας να του απαγγελθούν κατηγορίες εκεί. Σε βάρος του 66χρονου Επστάιν εκκρεμούσε μία κατηγορία για εμπορία ανθρώπων και μία κατηγορία για συνωμοσία με στόχο τη διακίνηση.

Ο Τζέφρι Έπσταϊν στο εδώλιο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης / Σκίτσο: Elizabeth Williams via AP

Ο Επστάιν, γνωστός για τις κοινωνικές επαφές του με πολιτικούς και μέλη βασιλικών οίκων, τέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών για πρώτη φορά το 2005, όταν καταγγέλθηκε στην αστυνομία του Παλμ Μπιτς, στη Φλόριδα, ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικες κοπέλες στην έπαυλή του. Τότε ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι οι σεξουαλικές επαφές ήταν συναινετικές και ότι νόμιζε ότι οι κοπέλες ήταν ενήλικες. Μέχρι το 2007 ο φίλος του Μπιλ Κλίντον, Τζέφρι Επστάιν ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών, ηλικίας ακόμη και 14 ετών.

Οι Αρχές υποστήριζαν επίσης ότι πλήρωνε τους υπαλλήλους του για να του φέρνουν υποψήφια θύματα και έδινε εντολές σε άλλα πρόσωπα να κακοποιούν νεαρές γυναίκες. Έκανε, όμως, συμφωνία με τις Αρχές, δηλώνοντας ένοχος για μια κατηγορία ήσσονος σημασίας. Εξέτισε ποινή 13 μηνών σε μια κομητειακή φυλακή και στο διάστημα αυτό του επιτρεπόταν να πηγαίνει κανονικά στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο δρόμος προς το εδώλιο
Πολλά από τα θύματά του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η ομοσπονδιακή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς στερήθηκαν την ευκαιρία να ακουστεί και η δική τους άποψη.

Ο Άλεξ Ακόστα, υπουργός Εργασίας του Τραμπ, είχε εμπλακεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Τζέφρι Έπσταϊν / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ4Τον Φεβρουάριο, ένας δικαστής στη Φλόριδα δικαίωσε τις γυναίκες αυτές, κρίνοντας ότι η συμφωνία παραβίαζε τον νόμο. Παρ’ όλ’ αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρωθεί η συμφωνία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εισαγγελέων που είχαν εμπλακεί σε αυτόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό πριν από δέκα και πλέον χρόνια ήταν και ο Αλεξ Ακόστα, ο νυν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.