Μερικά τρομακτικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των στρατιωτικών ρομπότ


Μερικά τρομακτικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των στρατιωτικών ρομπότ

Μερικά τρομακτικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των στρατιωτικών ρομπότ Μερικά τρομακτικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των στρατιωτικών ρομπότ
Η πρόοδος της τεχνολογίας αρχίζει φαίνεται να ανησυχεί πολλούς, ειδικά στον τομέα της ρομποτικής. Και πως να μην προκαλεί προβληματισμούς από τη στιγμή που όλα αυτά τα ρομποτικά τεχνολογικά επιτεύγματα, ενώ παρουσιάζονται ως βοηθοί του ανθρώπου μπορούν κάλλιστα να στραφούν εναντίον του. Να χρησιμοποιηθούν σε έναν πόλεμο όχι σαν διασώστες όπως παρουσιάζονται αλλά σαν ένα αποτελεσματικό όπλο.Ένα καινούργιο τέτοιο επίτευγμα είναι ο Σποτ. Η Boston Dynamics, η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή προηγμένων ρομπότ για το αμερικανικό Πεντάγωνο και η οποία ανήκει από το 2013 στον όμιλο εταιρειών της Google, παρουσίασε πριν λίγα 24ωρα τον Σποτ, το ρομπότ-σκύλο που μπορεί να περπατάει με αξιοθαύμαστη άνεση όπως όλες οι οργανικές, τετράποδες μορφές ζωής.Ο Σποτ ζυγίζει περί τα 70 κιλά και διαθέτει τέσσερα πόδια, με τα οποία μπορεί να περπατάει και να τρέχει με άνεση σε διαφορετικούς τύπους εδάφους, ενώ χάρη στους ενσωματωμένους αισθητήρες που διαθέτει, κάνει αναγνώριση του ανώμαλου εδάφους και προσαρμόζει αναλόγως την κίνηση του.

Επιπλέον, μπορεί μέχρι και να σκαρφαλώνει σκάλες με κλίση μέχρι 45 μοίρες, ενώ είναι σε θέση να κρατάει την ισορροπία του ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος επιχειρεί με κλοτσιές να το θέσει εκτός πορείας.

Ο Σποτ κατασκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στο εγγύς μέλλον σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς μπορεί να φτάνει ακόμη και στις πιο δύσβατες περιοχές.

Υπάρχει όμως μια στιγμή, κατά τη διάρκεια του βίντεο που δείχνει τον Spot το σκυλί ρομπότ, όπου φαίνεται να τρέμει και να φοβάται. Είναι πολύ σύντομο – και σχεδόν σίγουρα ένας συνδυασμός προβολής και μηχανισμών που κρατούν το σκυλί σε όρθια θέση – αλλά έχει σημασία;

Στην αρχή του βίντεο, ένα σκυλί ξυπνά και περπατά στον διάδρομο. Φαίνεται χαριτωμένο – ειδικά για ένα ρομπότ που δημιουργήθηκε για να μεταφέρει όπλα για τον στρατό των ΗΠΑ. Και τότε ένας άνθρωπος εμφανίζεται και αρχίζει να το κλωτσά.
Υποτίθεται ότι είναι μια επίδειξη της δύναμης του νέου σκύλου, και της ικανότητάς του να αντέχει κλωτσιές. Και λειτουργεί – η μηχανή πηγαίνει σε overdrive για να κρατηθεί όρθια. Αλλά ο βόμβος των μηχανών ακούγεται λίγο σαν γκρίνια.

Το βίντεο τελειώνει με παραίτηση από κάθε ευθύνη, ενημερώνοντας τους τηλεθεατές ότι κανένα ρομπότ δεν είχε υποστεί βία στην παραγωγή αυτού του βίντεο.

Αλλά οι κλοτσιές είναι το λιγότερο από ό, τι ο Spot τελικά θα αναμένεται να αντέχει. Το ρομπότ της Boston Dynamics, δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει τελικά ως μεταφορικό μέσο και βοηθός για το στρατό, σε δύσκολα εδάφη. Αν κλωτσόντας το μικρό ρομπότ διεγείρεται η συμπάθειά μας – τι θα πρέπει να σκεφτόμαστε σε μια αποστολή στον πόλεμο;

Αυτό θα είναι ένα ολοένα και πιο σημαντικό ζήτημα, αφού η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο έξυπνη, και ως εκ τούτου πιο πιθανό να είναι τόσο κακοποιημένη όσο και καταχρηστική και καταπιεστική η ίδια.

Πολλά από τα λαμπρότερα μυαλά μας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη – ο Elon Musk και ο Stephen Hawking, καθώς και εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη της Βοστώνης Dynamics, η Google, που επεσήμαναν την ανησυχία τους σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει για τον άνθρωπο, σε ανοιχτή επιστολή.

Αλλά όπως θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο και τα ίδια τα ρομπότ. Ομάδες Άμυνας και άλλοι ερευνητές θέλουν να κάνουν τα ρομπότ ακόμα πιο έξυπνα – αλλά με αυτό τον τρόπο μπορούν να τα κάνουν να μοιάζουν περισσότερο σαν κι εμάς, και πολύ πιθανό να αρχίσουν να φοβούνται τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε εμείς σε αυτά.

Προς το παρόν, αυτό είναι επιστημονική φαντασία. Αλλά σύντομα θα είναι πραγματικότητα, και τα ρομπότ θα χρησιμοποιούνται στους πολέμους μας. Αλλά ποιανού το μέρος θα πάρουν, και εμείς, θα είμαστε όντως οι κυρίαρχοι;
Και ακόμα και αν οι άνθρωποι κυριαρχούν πάνω τους, πως θα τα χρησιμοποιήσουν απέναντι στους άλλους ανθρωπους; Σαν βοηθούς και διασώστες, ή κυνηγούς;
Δείτε τον Σποτ, στο παρακάτω βίντεο να αλληλεπιδρά με τους κατασκευαστές του:

Eva Cat

thecuriosityofcat