Αποχαρακτηρισμένη Έκθεση της CIA: 25ετή σχέδια των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση της Συρίας


Αποχαρακτηρισμένη Έκθεση της CIA: 25ετή σχέδια των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση της ΣυρίαςΑποχαρακτηρισμένη Έκθεση της CIA: 25ετή σχέδια των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση της Συρίας
ΕΔΩ Η ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΥΡΙΑ – Ενώ έχει κλείσει 7ετία ο «εμφύλιος πόλεμος» ή μάλλον καλύτερα ο αντι-ιμπεριαλιστικος πολέμος, ενάντια σοτυς μισθοφόρους της Δύσης, στη Συρία και είναι γνωστό σε όλους μας πως ξεκίνησε το 2011,απο τον αραβικό “χειμώνα” !
Το 2010, το Wikileaks δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες διαρροές-εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένου μιας συγκεκρημένης,που δείχνει πως απο το 2006 η αποσταθεροποίηση της συριακής κυβέρνησης ήταν ένας πρωταρχικός στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο απώτερος σκοπός ήταν να αποσταθεροποιήσουν και το Ιράν, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Συρίας. Η διαρροή  αποκάλυψε ότι ο στόχος των ΗΠΑ» ήταν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση της Συρίας με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Επιπλέον, ο συνταξιούχος  Αμερικάνος Στρατηγός Wesley Clark σε συνέντευξη βόμβα με το Democracy Now εξέθεσε την ύπαρξη σχεδίων για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία που χρονολογούταν ήδη από το 2001. Ένα νέο αποχαρακτηρισμένο έγγραφο από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει δείξει ότι οι προσπάθειες για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία χρονολογούνται ακόμη παλιότερα από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 – και ενδεχομένως και νωρίτερα.
Το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο γράφτηκε τον Ιούλιο του 1986 από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποστάλθηκε στο Κέντρο της CIA για τα Παγκόσμια ζητήματα, και έχει τίτλο :

«Η Συρία:.Σενάρια δραματικές πολιτικές αλλαγές» Όπως το ίδιο το έγγραφο αναφέρει, σκοπός του είναι να αναλύσει – με έναν«εσκεμμένα προκλητικό» τρόπο – «μια σειρά από πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή του προέδρου Χαφέζ  Άσαντ [πατέρα του Μπασάρ αλ-Άσαντ] ή άλλη δραματική αλλαγή στη Συρία.»

Η συγκεκρημένη έκθεση δείχνουν να αναγνώστηκεαπό τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ρήγκαν, ειδικά επειδή διανεμήθηκε στους αρχηγούς της εθνικής ασφάλειας, όχι όλους τους φορείς. Επίσης διανεμήθηκαν σε μια χούφτα των βασικών συντελεστών στις σχέσεις ΗΠΑ-Συρίας, όπως ο πρώην πρεσβευτής στη Συρία William Eagleton.

Αν και το ίδιο το έγγραφο προηγείται επίσημα απο την τρέχουσα συριακή σύγκρουση από σχεδόν 25 χρόνια πριν, ένα μεγάλο μέρος της ανάλυσης του φέρνει στο νου τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, ιδιαίτερα εκείνων που οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου το 2011. Η σημαντικότερη από αυτές  επισημάνσεις του είναι η αύξηση των φατριών μεταξύ Σουνίτών Μουσουλμάνικών στοιχείων κατά της κυβερνώντος μειονότητας των Αλάουιτων, καθώς και τη δυνατότητα για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στη Συρία και αλλού στη Μέση Ανατολή. Οι ομοιότητες αυτές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ προσπάθούν για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία εδώ και πάνω από 30 χρόνια  – απόδειξη των επίμονων ιμπεριαλιστικών στοιχείων που καθοδηγεί με συνέπεια η εξωτερικήπολιτική των ΗΠΑ.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι «η αναζωπύρωση βίας μεταξύ Αλουιτών και Σουνιτών θα μπορούσε να εμπνεύσει σουνίτες του Συριακού στρατού για να στραφούν εναντίον του καθεστώτος θέτοντας τις βάσεις για εμφύλιο πόλεμο»

Η CIA κάνει γνωστή την έντονη προτίμησή της για μια κυβέρνηση σουνιτών στη Συρία , δηλώνοντας ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία κατά πάσα πιθανότητα θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από ένα σουνιτικό καθεστώς.

Η σημερινή Συριακή αντιπολίτευση και οι δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανατροπή του καθεστώτος  Άσαντ για το μεγαλύτερο μέρος της 7ετίας  αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από σουνίτες.

Το έγγραφο επισημαίνει επίσης ότι Στρατιωτική δυσαρέσκεια, θα μπορούσε να προκύψει εάν ο Άσαντ δεν υποστεί μια μεγάλη ήττα στα χέρια του Ισραήλ, ιδιαίτερα εάν ο Άσαντ προσπάθούσε να διεκδικήσει εκ νέου το συριακό Γκολάν.

Συρία καιΙσραήλ βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση των συγκρούσεων από το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψώματα του Γκολάν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η αμερικανούμενη Συριακή αντιπολίτευση χέρι χέρι για την αλλαγή
Στο έγγραφο η παράταξη που προσδιορίζεται ως πιο ικανή να αποσταθεροποιήσει με επιτυχία τον Άσαντ από την ηγεσία του είναι η Μουσουλμανική (ΜΑΣΟΝΙΚΗ) Αδελφότητα. Ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, κερδίζοντας επιρροή σε πολλές χώρες.

Αρκετές χώρες, όπως η η Ρωσία, και η Συρία, έχουν χαρακτηρίσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική ομάδα. Παρά την ευρεία αναγνώριση της ως τέτοια, η σχέση της CIA με την Αδελφότητα, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, συνεχίζει στο παρόν.

Το  Μέσο Ανατολικό Κέντρο ,Carnegie δήλωσε οτι η Αδελφότητα, δήλωσε ότι ήταν «η μεγαλύτερη επιρροή ισλαμιστικών .» Από το 2011 έως το 2015, η CIA διοχετεύεται πάνω από 1 δις $ για εκπαίδευση το χρόνο και για τον εξοπλισμό της αντιπολίτευσης στη Συρία . Το πρόγραμμα συνεχίζεται, αν και μειώθηκε κατά 20% το 2015.

Το 2012, όταν μια Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση της αντιπολίτευσης ιδρύθηκε στη Συρία, το Reuters σημείωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα κυριαρχεί στην ηγεσία της: «Η ενιαία διοίκηση περιλαμβάνει πολλά με δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και Σαλαφιστές .(αποκεγαλιστική αίρεση).. Η απόφαση να δώθει στην Αδελφότητα σημαντικός ρόλος π’αρθηκε στις συνομιλίες που συμμετείχαν αξιωματούχοι ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, των μοναρχίων του Κόλπου και της Ιορδανία.

Το 2012 υπήρχε άμεση συνεργασία μεταξύ της Αδελφότητας και της CIA. Οι New York Times ανέφεραν:

«Οι αξιωματικοί της CIA λειτουργούν κρυφά στη νότια Τουρκία και βοηθούν τους συμμάχους να αποφασίσουν ποιοι Σύριοι τζιχαντιστές της αντιπολίτευσης κατά μήκος των συνόρων θα λάβουν τα όπλα … μέσω ενός μυστηριώδους δικτύου των διαμεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένων της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Καταπολέμηση της Ρωσίας με τη Συρία
Αν και η Συρία είναι το επίκεντρο αυτής της νέας αποχαρακτηρισμένης έκθεσης, ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης – δηλαδή τη Ρωσίας – είχε περίοπτη θέση στη συζήτηση του πολιτικού τοπίου της Συρίας. Η έκθεση σημειώνει ότι «η Συρία είναι το επίκεντρο της επιρροής της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.»

Η αναφορά της Μόσχας στην έκθεση του 1986 σχετικά με τη Συρία δείχνει ότι η τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθεί να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και αυτό είναι τουλάχιστον εν μέρει μέρος ενός μακροχρόνιου στόχου της απομόνωσης της Ρωσίας και την άμβλυνση την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο.

Το γεγονός ότι η CIA έχει ένα κέντρο αφιερωμένο στην «ξένη ανατροπή και την αστάθεια» – καθώς και τεκμηριωμένη τάση  για  αλλαγή  καθεστώτων – επιβεβαιώνει ότι η προσπάθεια εδώ και δεκαετίες να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία είναι παράλληλη προσπάθεια του οργανισμού να αποσταθεροποιήσει άλλα καθεστώτα σε όλο τον κόσμο προκειμένου να τους αντικαταστήσει με τις κυβερνήσεις που πιστεύουν ότι είναι πιο φιλικές προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αυτές οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης πραγματοποιούνται συχνά με ελάχιστη, αν υπάρχει, σημασία για επιπτώσεις τους σε άμαχους πολίτες που σκοτώνονται. Όπως αναφέρει η έκθεση του 1986 και τη διαρροή του 2006 , η οικογένεια Άσαντ έφερε περιόδους «πρωτοφανής σταθερότητας» στη Συρία.

Η κυβέρνηση της CIA και των ΗΠΑ έχουν, ωστόσο, επιλεξει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αποσταθεροποίησης. πολλάέτη αργότερα συγκεκρημένα απο το 2011 και μετά και ο αριθμός των νεκρών στις προσπάθειες της Δύσης να εκδιώξουν Άσαντ βρίσκεται στην κορυφή, μισό εκατομμύριο και έχει βοηθήσει να δημιουργήσει την μεγαλύτερη κρίση των προσφύγωναπό το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο .