ΗΠΑ: Δε θέλουμε να βάλουμε στη μαύρη λίστα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα περιπλέξει την αμερικανική διπλωματία


ΗΠΑ: Δε θέλουμε να βάλουμε στη μαύρη λίστα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα περιπλέξει την αμερικανική διπλωματίαΗΠΑ: Δε θέλουμε να βάλουμε στη μαύρη λίστα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα περιπλέξει την αμερικανική διπλωματία
ΠΗΓΗ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson φάνηκε να εκφράζει την αντίθεσή του στο να ορίσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση, λέγοντας ότι η κατάταξη αυτή θα περιπλέξει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Τα σχόλια του Τίλερσεσον έρχονται μήνες μετά τη συγκέντρωση της Αδελφότητας με την Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης όταν μιλούσε για αγωνιστικές απειλές στην περιοχή.
Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ζήτησαν μαύρη λίστα για τον οργανισμό, ενώ οι εκθέσεις ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Donald Trump εξέταζε σοβαρά την κίνηση κατά τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του.

Ο Τίλερσον δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τετάρτη ότι η Αδελφότητα έχει περίπου 5 εκατομμύρια μέλη και έχει γίνει «κάπως διαχωρισμένη» στις δικές της τάξεις, όπου οι υποομάδες «συνεχίζουν να δεσμεύονται για βία» έχουν ήδη μπεί στην μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ.

“Αλλά στην κορυφή της αλυσίδας , υπάρχουν στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν πλέον γίνει τμήματα κυβερνήσεων”, ανέφερε ο Tillerson επικαλούμενος βουλευτές της Τουρκίας και Μπαχρέιν οι οποίοι ανήκουν στην Αδελφότητα.

“Αυτά τα στοιχεία έχουν γίνει έτσι αποκηρύσσοντας τη βία και την τρομοκρατία”, πρόσθεσε.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο καθορισμός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης θα προκαλούσε περιπλοκές στην αντιμετώπιση των κυβερνήσεων όπου εκπροσωπείται η ομάδα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ιδρύθηκε το 1928, είναι μια ενεργός πολιτική οργάνωση με εκπροσώπους που συμμετέχουν σε εκλογές στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Γάζα, την Τυνησία και το Μαρόκο. Ενώ το κίνημα έχει εμπλακεί σε βία σε ορισμένα μέρη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, έχει λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό μέσω των πολιτικών κομμάτων για να επιτύχει τους ισλαμιστικούς στόχους του.
Ο αποκεφαλιστής Mohamed Morsi της Αδελφότητας έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου το 2012, αλλά ανατράπηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ένα χρόνο αργότερα απο τον τεράστιο Αλ Σίσι. Η ανατροπή του Morsi ακολουθήθηκε από μια μαζική εκστρατεία καταστολής ενάντια στο κίνημα, στο οποίο φυλακίστηκαν οι περισσότεροι ηγέτες της στην Αίγυπτο. Στη συνέχεια, το Κάιρο απαγόρευσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την κήρυξε τρομοκρατική οργάνωση.