Η Βρετανία απειλούσε το Ιράκ του Σαντάμ με χημικά όπλα


Η Βρετανία απειλούσε το Ιράκ του Σαντάμ με χημικά όπλαΗ Βρετανία απειλούσε το Ιράκ του Σαντάμ με χημικά όπλα
ΠΗΓΗ
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, θέλησε να απειλήσει τον τότε Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν με χημικά όπλα πριν από τον πόλεμο του Κόλπου, δείχνουν τα έγγραφα.
Τα νεοεμφανιζόμενα έγγραφα δείχνουν ότι ο Θάτσερ ήταν πρόθυμος να τρομάξει τον Σαντάμ με την απειλή όπλων μαζικής καταστροφής (WMD), αφού εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990.
Το σχέδιο τελικά ηγήθηκε από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα από τον τότε υπουργό Άμυνας Dick Cheney, ο οποίος αργότερα έγινε βασικός αρχιτέκτονας του πολέμου του Ιράκ το 2003.

Η «Σιδηρά Κυρία» δήλωσε στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Sr ότι αντιμετώπισε την επιθετικότητα του Σαντάμ ήταν ότι «δεν υπάρχει χρόνος να πάει ασταθής» καθώς οι Δυτικές δυνάμεις αγωνίστηκαν για έναν πόλεμο με το Ιράκ.

Τα αρχεία δείχνουν ότι σε μια συνάντηση τον Οκτώβριο του 1990, ανάμεσα στους φόβους ότι ο Σαντάμ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα χημικά όπλα, ο Θάτσερ είπε στον Τσένι: «Πρέπει να αποφασίσουμε ποια θα είναι η απάντησή μας. Εάν θέλαμε να αποτρέψουμε μια επίθεση CW [χημικών όπλων], απειλώντας να κάνουμε αντίποινα με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να έχουμε διαθέσιμα όπλα CW. ”

Ο Τσένι απάντησε ότι ο Μπους είχε «ιδιαίτερη αποστροφή προς τα χημικά όπλα» και ήταν διατεθειμένος προς μια «μαζική συμβατική απάντηση σε μια επίθεση CW» και όχι μια παρόμοια μάχη για τα ΟΜΚ.

Ο Τσένι ρώτησε αν «θα μπορούσε να σκεφτεί τη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια σύγκρουση του Κόλπου».

“Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ήταν πιο απρόθυμος να το εξετάσει αυτό, αν και τα πυρηνικά όπλα ήταν πάντα εκεί ως το απόλυτο αποτρεπτικό”.

Η Θάτσερ σε ένα σημείωμα έγραψε: “Όσο λιγότεροι άνθρωποι ξέρουν, τόσο το καλύτερο. Έχουμε κακή εμπειρία από τη διαρροή μυστικών εγγράφων. “