Ο Μακρόν υπέρ της μεταμόρφωσης της Ευρωζώνης και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας


Ο Μακρόν υπέρ της μεταμόρφωσης της Ευρωζώνης και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίαςΟ Μακρόν υπέρ της μεταμόρφωσης της Ευρωζώνης και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας

Γ. Λιναρδής

Στο επίκεντρο της ευρωπολιτικής προσέγγισης του Γάλλου προέδρου είναι η μετατροπή της Ευρωζώνης και η κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών μελών της ΕΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτική που ουδόλως αποκλίνει από τα γερμανικά σχέδια οικονομικής λιτότητας και πολιτικής χειραγώγησης των λαϊκών μαζών. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δημιουργήσει για την Ευρωζώνη έναν προϋπολογισμό, καταργώντας τους εθνικούς αντίστοιχους, ενώ η κατανομή των κεφαλαίων αυτού του ενιαίου προϋπολογισμού θα εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις και όχι από την εκπλήρωση οικονομικών όρων, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστό αν οι αποφάσεις αυτές θα λαμβάνονται με απλή ή ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Στην σκιά αυτών των σχεδιασμών ήδη ετοιμάζεται να αναλάβει διοικητής της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ο Γιένς Βάϊντμαν, έως τώρα πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και θιασώτης της οικονομικής πολιτικής του Μακρόν και της Μέρκελ. Στα σχέδια του Μακρόν περιλαμβάνεται επίσης η θέσπιση θέσης ευρωυπουργού Οικονομικών και κατάργηση των εθνικών υπουργείων Οικονομικών.

Ο Μακρόν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα θέλει να προωθήσει αυτές τις πολιτικό-οικονομικές πρωτοβουλίες του, μεταμφιέζοντας τους σχεδιασμούς του σε «ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ευρώπης» και προσβλέποντας στην υποστήριξη των νοτίων χωρών της ΕΕ, ήτοι Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδας. Η επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα έχει και μια άλλη παράμετρο. Ήρθε σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια σημαντική γερμανική οικονομική επιρροή, πολλά «φιλέτα» του ελληνικού δημοσίου έχουν παραχωρηθεί αντί πινακίου φακής σε γερμανικές εταιρίες, και τώρα έφθασε το πλήρωμα του χρόνου να επωφεληθεί και η Γαλλία από τα εναπομείναντα προς εκποίηση υπόλοιπα φιλέτα του Δημοσίου, όπως αυτό της «ιδιωτικοποίησης» της ΕΥΑΘ και εκποίησης κάποιων άλλων σημαντικών κρατικών εταιριών δημοσίου συμφέροντος.

Πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος σε μια θεμελιώδη ομιλία του προς ανώτατους, κορυφαίους Γάλλους διπλωμάτες παρουσίασε τα σχέδια του για την εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική που ενστερνίζεται. Κατά τον Μακρόν δεν υφίσταται πλέον εθνική κυριαρχία ούτε στην Γαλλία και ούτε στην Ευρώπη, ούτε δε σε καμία εθνική δημοκρατία. Κατά τον ίδιο δεν υπάρχει πλέον συλλογικό συμφέρον της δημοκρατίας, αλλά μόνο ένας κατάλογος πραγμάτων και ιδεών που αποτελούν την κοινή ιδιοκτησία. Απευθυνόμενος προς τους κορυφαίους διπλωμάτες του ο Μακρόν είπε ότι δεν πρέπει να υπερασπίζονται πλέον τις αξίες της χώρας τους, αλλά να δημιουργούν ευκαιρίες και να ενεργούν στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε επί μακρόν τα σχέδια του Μακρόν, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εθνικό ιδεώδες μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει σε περιορισμένο τοπικό-πολιτιστικό επίπεδο, αλλά πλέον κατά τους θιασώτες της Παγκοσμιοποίησης Μακρόν και Μέρκελ δεν θα υφίσταται σε επίπεδο εθνικής-εδαφικής κυριαρχίας. Επίσης γίνεται ξεκάθαρο ότι η ιδέα του «κοινού αγαθού» και η εξυπηρέτηση του «συλλογικού συμφέροντος» στην οποία βασίστηκαν όλα τα πολιτικά καθεστώτα, ανήκει κατά τον Γάλλο πρόεδρο σε μια άλλη εποχή που πρέπει να ξεχαστεί. Αυτές οι ιδέες τοποθετούνται πλέον στο ίδιο επίπεδο, αν όχι κατώτερο, με την υπεράσπιση των αξιών της παγκοσμιοποίησης και των ανοικτών συνόρων.
Ο Coudenhove-Kalergi αν ζούσε θα ήταν υπερήφανος για το πνευματικό του τέκνο Μακρόν, όπως περήφανη είναι η οικογένεια Ρότσιλντ της οποίας υπάλληλος, κρίνοντας από τις ιδέες και πρωτοβουλίες του, εξακολουθεί να είναι ο Γάλλος πρόεδρος.