ΟΗΕ: Τα κράτη να προετοιμαστούν για μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.


ΟΗΕ: Τα κράτη να προετοιμαστούν για μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.ΟΗΕ: Τα κράτη να προετοιμαστούν για μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.
ΠΗΓΗ
ΣΧΟΛΙΟ : Για να υπάρξουν νέα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα,θα πρέπει να υπάρξουν και νέες πολεμικές συγκρούσεις ανά την υφήλιο.

Τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν μεγάλες μετακινήσεις μεταναστών, προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να αναπτύξουν οι χώρες-μέλη μια

στρατηγική για να διαχειριστούν τις μεγάλες μετακινήσεις μεταναστών» υπογραμμίζει ο Γκουτέρες στο έγγραφο. Τον Φλεβάρη ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη σύνταξη ενός «Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Μετανάστες». Θα ακολουθήσει τον Δεκέμβρη μια διεθνής σύνοδος στο Μαρόκο με στόχο την έγκρισή του.
Ο Γκουτέρες προειδοποίησε «τις αρχές που εγείρουν σημαντικά εμπόδια για τη μετανάστευση ή επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς στις ευκαιρίες απασχόλησης των μεταναστών», χωρίς όμως να κατονομάσει τις ΗΠΑ, που αποχώρησαν από την επεξεργασία του Συμφώνου λόγω της ρατσιστικής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. «Το Παγκόσμιο Σύμφωνο είναι μια ευκαιρία (…) να υιοθετηθεί μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση στη διαχείριση της μετανάστευσης», υποστήριξε ο Γκουτέρες μιλώντας για «ανθρώπινα δικαιώματα», χορήγηση πόρων για τον καθορισμό του καθεστώτος των «μεταναστών» μετά από μια πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια και την εξεύρεση «αξιόπιστων λύσεων για εκείνους που δεν θα αναγνωριστούν ως πρόσφυγες αλλά παράλληλα δεν θα είναι δυνατόν να επαναπατριστούν».

Μίλησε επίσης για καταπολέμηση ξενοφοβίας και διακρίσεων. Η μετανάστευση, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι μια πράξη ελπίδας και όχι απελπισίας», λέγοντας ότι οι «μετανάστες» σήμερα είναι 258 εκατομμύρια (3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού).