Τσίπρας: «Δεν είναι παράλογο να περιέχεται το «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων»


Τσίπρας: «Δεν είναι παράλογο να περιέχεται το «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων»Τσίπρας: «Δεν είναι παράλογο να περιέχεται το «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων»

«Πάγωσαν» οι Ελληνες και όλη η Ελλάδα από την δήλωση -σοκ του φερόμενου ως πρωθυπουργού της χώρας. Oι δηλώσεις αυτές δέιχνουν γιατί το συλλαλητήριο αύριο πρέπει να σηματοδοτησει πανστρατιά αντιδράσεων εντός και εκτός χώρας. Αλήθεια ο Αρχιεπίσκοπος τι λεει;

«Δεν είναι παράλογο, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ» τόνισε.

Να θεωρεί βέβαιο ο πρωθυπουργός της χώρας πως με αυτές τις δηλώσεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα μας «την πέσει» στο Αιγαίο και αλλού μόλις τελειώσει με τους Κούρδους. Ηδη τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στη βόρεια Συρία χτυπάνε «καμπανάκια» για πολλά πράγματα.

Αντε μετά να μαζέψεις τους Αλβανούςπου θα θέλουν την Ηπειρο τη στιγμή που ήδη θέτουν θέμα «Τσαμουριάς» και το φωνάζουν, τους Τούρκους σε Θράκη-Αιγαίο κτλ.

«Καληνύχτα Ελλάδα» δηλαδή.

Πρόκειται για πρωτοφανή ενδοτικότητα στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε αν υπάρχει κράτος που να κάνει τέτοιες υποχωρητικές δηλώσεις απέναντι στον «αδύναμο κρίκο».

Την θέση όσον αφορά την ονομασία του βόρειου γείτονά μας παίρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει:

«Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ.

Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Αναφορικά με τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει πως:

«ο Πάνος (Καμμένος) έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».

Αντιθέτως, «ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. (…) Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. (…) Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν.

Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».

Τι λέει ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπολίτευσης – Τρεις φορές μίλησε για «Μακεδονία»

«Αυτά είναι απλώς εικασίες και δεν θέλω να τις σχολιάσω», δήλωσε για τα πέντε πιθανά ονόματα της πρότασης Νίμιτς που έγραψαν τα ΜΜΕ της χώρας του ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπολίτευσης, Χριστιάν Μιτσκόσκι χρησιμοποιώντας, πάντως, τρεις φορές το «Μακεδονία» όταν αναφερόταν στην πατρίδα του.

Για έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση των Σκοπίων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος με το όνομα έκανε λόγο σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος διαδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Έχω αναλάβει εδώ κι ένα μήνα καθήκοντα ως νέος πρόεδρος του VMRO-DPMNE και δυστυχώς εδώ και 8 μήνες από την ανακήρυξη της νέας Κυβέρνησης δεν έχουμε καμία πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία για την πιθανότητα μίας λύσης αυτής της διαμάχης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς, πάντως, τους ενθαρρύνουμε να βρεθεί επιτέλους μία λύση, η κατάλληλη, έντιμη λύση που θα είναι επαρκής για τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών και μετά η «Μακεδονία» να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., κάτι το οποίο είναι ο σκοπός και ο στόχος στο τέλος αυτής της διαδικασίας», είπε ακόμη ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπολίτευσης.

Όσο για το εάν είναι το κατάλληλο τάιμινγκ για τη λύση, ο κ. Μιτσκόσκι υποστήριξε:

«Υπάρχει θετικό κλίμα, δεν γνωρίζω τον λόγο που το κλίμα που έγινε θετικό, αλλά θα υπάρχει λόγος και για αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους Πρωθυπουργούς της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας για να απαντήσουν».

«Αισθάνομαι ότι στην κοινωνία της «Μακεδονίας» υπάρχει θετικό κλίμα και εμείς τους ενθαρρύνουμε», συμπλήρωσε.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1: